Succes for den røde løber

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Succes for den røde løber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKOLESUCCES: Den tidligere topløber Ole Hjorth var med til at starte Idrætsskolerne i Oure og har stor andel i deres popularitet

Han er løbet fra den ene succes til den anden. I ungdomsårene skete det med pigsko på, nu er det som skolemand, den tidligere "røde" løber slår sine folder.

Det foregår på Sydøstfyn, hvor Ole Hjorth Christiansen har en stor del af æren for en af Danmarks største skolesucceser i nyere tid: Idrætsskolerne i Oure. Institutionen er bare vokset og vokset siden den spæde start i 1987, og til efteråret vil den tælle knap 800 elever fordelt på højskole, efterskole og gymnasium - foruden feriekursisterne. Seneste skud på stammen er et fodboldakademi, som skal udvikle fodboldtalenter i samarbejde med Superligaklubben OB.

DER GÅR en rød tråd fra Ole Hjorth trådte sine første barne- og løbesko i Harndrup på Vestfyn og til nu, hvor den 53-årige tidligere topløber er med i den fem mand store ledelse af den største arbejdsplads i Oure og omegn. Skolerne, som de betragter som en helhed, tæller udover de mange elever og kursister også en stor lærer- og medarbejderstab med flere af landets nuværende og tidligere sportsstjerner tilknyttet.

SOM DRENG var Ole Hjorth så heldig at have en inspirerende lærer og pædagog ved navn Helge Iversen, der forstod at engagere eleverne både på og uden for skolen. Han motiverede dem til dyrke idræt i fritiden, og på et tidspunkt i 60'erne havde Fjelsted-Harndrup vel nok Fyns største ungdomsafdeling i atletik. Der blev skabt talenter på stribe, hvoraf en del søgte ind til storbyen Odense, hvor de kunne pleje og passe talentet under mere organiserede former.

Ole Hjorth var en af dem. Han viste hurtigt store evner som løber, og som 16-17-årig meldte han sig ind i Odense Freja, hvor han mødte en lige så stor ildsjæl som Helge Iversen, nemlig den utrættelige leder Erik Thomsen.

- De to har nok lært mig mere end mange års skolegang. Sporten har i det hele taget betydet fantastisk meget og været en rød tråd for mig gennem hele livet, siger Ole Hjorth, der som ung hurtigt blandede sig i den danske elite. Hans bedste resultat var et dansk mesterskab i fire kilometer terrænløb i 1973, da han blandt andre slog store navne som Gert Larsen og Ruben Sørensen. Samme år begyndte fynboen at trappe lidt ned, og hans sidste større løb var VM i cross i 1974 i Milano, hvor det danske hold dog ikke klarede sig så godt.

OLE HJORTH var klar over, at skulle han være med i den europæiske elite, betød det væsentlig mere træning, så han foretog et valg og droppede løberiet på topplan og koncentrerede sig i stedet om universitetsstudierne og studenterpolitikken i Odense.

Han var meget politisk bevist, og den politiske interesse tog til efter ungdomsoprøret i 1968, da han blev glødende kommunist.

Først læste Ole Hjorth idræt, senere psykologi/pædagogik for at slutte af med litteraturvidenskab, som han blev magister i og fik universitetets guldmedalje for i 1980.

Samme år fik Ole Hjorth job som lærer på Den Røde Højskole i Svendborg, som han tre år senere blev forstander for. I den periode lærte han meget om højskoler, lovgivning og økonomi, men efter syv år i "mesterlære" på den socialistiske skole, trængte Ole Hjorth til fornyelse og forandring, og han valgte at sige farvel til skolen i 1987.

DE SIDSTE par år i Svendborg brugte han på at forberede en ny type skole i samarbejde med den socialistiske byggematador Poul Fredskilde. Det var kimen til Idrætsskolerne i Oure, som så dagens lys i 1987. Konceptet med bøger og idræt fængede hos de unge, og i 1992 var det Danmarks største høj- og efterskole med over 500 elever. I 1994 kom det til et brud med Poul Fredskilde, men den positive udvikling, skolerne i Oure var inde i, var ikke til at stoppe.

Omkring år 2000 overvejede flere af de andre "gamle", om de skulle søge væk eller fortsætte med nye aktiviteter. De blev, og overvejelserne førte blandt andet til Danmarks første private idrætsgymnasium i 2003. Et andet nyt projekt ,"Sport Study Sydfyn", i samarbejde med andre skoler, har til formål at gøre Sydfyn kendt for sine idrætsuddannelser.

I Oure satses der i fremtiden på fem store fynske idrætsgrene, nemlig fodbold, håndbold, golf, sejlsport og moderne dans og ballet.

- Vi er jo alle fynboer for Vorherre, fastslår Ole Hjorth, som ønsker at skabe en højere og klarere eliteprofil på skolerne. Det har blandt andet ført til samarbejdet med OB om fodboldakademiet med profiler som Roald Poulsen og Uffe Pedersen.

SIDEN 1984 har Ole Hjorth ikke været medlem af noget politisk parti eller blandet sig i politik. Der er dog ikke tale om, at han ikke længere gider engagere sig i samfundsforhold - tværtimod.

- Jeg er ikke løbet fra min kommunistiske fortid, men jeg ser blot anderledes på meget i dag end tidligere. Med alderen er jeg nok også blevet mere kompromissøgende, siger Ole Hjorth.

Han tror på globaliseringen og "den ansvarlige verdensborger", men han vil ikke missionere eller indoktrinere. De unge må selv tage stilling og blive selvstændige, kritiske og loyale borgere.

IOURE har de et godt væksthus, hvor Ole Hjorths motto stadig er, at det skal være lysten, der driver værket.

Han har siden skolestarten i 1987 boet i den sydøstfynske landsby, som skolerne har gjort væsentlig større, og er gift med Eva Tarp, der underviser på danselinjen. Parret slapper af i sommerhuset i Kerteminde, men ellers går skolelederens fritid med rejser, mange bøger, især faglitteratur, god mad og vin, motion i havkajakken og lange gåture i naturen.

Og så kan den gamle eliteløber stadig løbe: Efter at have passeret 50 år, er det blevet til tre-fire maratonløb - den bedste på tre timer og 10 minutter - og en halvmaraton venter til efteråret. Træningen foregår blandt andre sammen med en anden tidligere fynsk topløber, Allan Zachariasen, der også er ansat på skolerne.
OLE HJORTH
Født den 27. november 1951 og opvokset i Harndrup.

Lærer Helge Iversen fik ham til at dyrke atletik i den lokale klub.

Som 16-17-årig skiftede han til Odense Freja og løb sig derefter ind i den danske elite.

Bedste resultat: Dansk mester i 4 km terrænløb i 1973. Stoppede på eliteplan i 1974 med VM i cross i Milano.

Universitetsstudier i idræt, psykologi/pædagogik og mag. art. og guldmedalje i litteraturvidenskab i 1980.

1980 lærer og fra 1983 til 1987 forstander på Den Røde Højskole i Svendborg.

I 1987 medstifter af Idrætsskolerne i Oure, hvor han har været siden.

I skoleledelsen med særligt ansvar for efterskolen.

Bosat i Oure og gift med Eva Tarp, der er lærer på danselinjen.

Fritidsinteresser: Sommerhuset i Kerteminde, bøger, rejser, motion og god mad og vin.

Succes for den røde løber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce