- Jeg er ingen helt

En af Mogens Nielsens mest dramatiske minder fra krigen knytter sig til dette sted i familiens købmandsgård. Den 12. marts 1945 smuttede Mogens Nielsen fra Gestapo ved at springe ud af et vindue og flygte gennem byen.
Foto: MORTEN MELHEDE

- Jeg er ingen helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

befrielsen: Mogens Nielsen, leder af modstandsbevægelsen i Nyborg, hyldes i ny bog

NYBORG: - En helt. Nej det har jeg sgu aldrig regnet mig for.

- Vi betragtede det som en selvfølge at gøre modstand. Når vi kunne gøre det, havde vi pligt til at gøre det.

Den 86-årige Mogens Nielsen er en beskeden mand. Men man finder sig dog i endnu en gang at blive trukket frem i rampelyset - som et spillevende stykke Danmarks-historie.

Mogens Nielsen var manden, der i 1944 genopbyggede modstandsbevægelsen i Nyborg, og han var bevægelsens leder frem til befrielsen.

Da man i 1995 fejrede 50-året for befrielsen, regnede Mogens Nielsen - og de fleste andre - med at det var slut med at mindes krigen og modstanden.

Også fordi kammeraterne fra dengang begyndte at falde fra.

Men når det på torsdag er 60-årsdag for befrielsen, er der atter bud efter den gamle kæmpe.

Udkommer torsdag

Og det har der faktisk været i flere måneder, for Mogens Nielsen er både hovedkilde og hovedperson i bogen "Med livet som indsats", som udkommer på torsdag. Her fortæller typograf Allan Nielsen, Nyborg, grundigt om modstandsbevægelsens indsats i byen.

Og når Nyborg nu er i den enestående situation, at byens modstandsleder fortsat er fuld vigør, så skal han naturligvis i centrum.

Blandt andet holder Mogens Nielsen en af talerne ved en officiel reception i Nyborg Kino på torsdag.

Selv om Mogens Nielsen er beskeden, så har han ikke spor imod, at der nu igen sættes fokus på modstandsbevægelsens historie.

- Jeg synes, det er friskt af Allan at skrive den bog, siger Mogens Nielsen. Og i hans lejlighed i familiens gamle købmandsgård i Nørregade ligger en hel stabel eksemplarer, som han vi dele ud til venner - blandt andet til de modstandsfolk i byen, der fortsat er i live.

Mogens Nielsen lægger ikke skjul på, at han ikke er specielt begejstret for den hidtil eneste bog om krigens Nyborg, "Nyborg under besættelsen" skrevet af tidligere fængselspræst K.J. Jensen i 70'erne.

182 foredrag

Mogens Nielsen kan stadig fortælle levende og dramatisk om begivenhederne i Nyborg i de sidste krigsår. Om sabotagen af jernbanerne og om englændernes nedkastninger af våben og sprængstoffer. Om stikkerne og om kammeraterne. Faktisk har han gennem tiden holdt 182 foredrag i foreninger og på skoler.

Men han føler slet ikke, at han har hængt fast i besættelsestiden:

- Krigen er et overstået stade.

- Vi har handlet med tyskere, og selvfølgelig snakket meget med dem.

- Der er ingen grund til at gå og være sure på dem - og jeg har haft det godt med tyskere efter krigen, siger Mogens Nielsen.

- Men jeg har aldrig fattet, hvorfor det tyske folk blev grebet af den idiot.

- Jeg er ingen helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce