Helle Thorning-Schmidt mod alle odds

Helle Thorning-Schmidt på sit nye kontor
Foto: Stine Larsen/Polfoto

Helle Thorning-Schmidt mod alle odds

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sidste år er mildest talt længe siden for Socialdemokraternes nye formand.

2004 var godt nok året, hvor dele af pressen så småt begyndte at kalde hende kronprinsesse, men helt ind i december lød skudsmålet på Christiansborg, at der ikke var andre end pressen og så hende selv, der kunne finde på at udnævne hende til formand for Socialdemokraterne.

Det skudsmål kom oven i købet fra de folketingsmedlemmer, som har været hendes mest engagerede støtter i valgkampen.

Tirsdag aften trådte Helle Thorning-Schmidt frem på scenen i Vega i København som formand efter en valg-kamp, hvor hun ikke bare trodsede alle odds, men rent faktisk vendte dem. Da hun meldte sit kandidatur gav hun pengene fem gange igen, og da bookmakerne lukkede var oddset 1.70.

Den præstation er ikke ulig historien om cykelmyggen Egon, der vil lære at cykle, fordi han ikke kan lide at flyve. Det lykkes som bekendt for Egon i børnebogen, og det er en af Helle Thorning-Schmidts yndlingshistorier, fortæller hun i et interview i Jyllands-Posten i 1998.

Håbløst projekt

Helle Thorning-Schmidt har ligesom cykelmyggen ingen betænkeligheder med at gå i gang med umiddelbart håbløse projekter.

Hun stiller simpelthen bare op. Det gjorde hun i 2002, da Amagerkredsen skulle have ny formand. Direkte fra Europa-Parlamentet i Bruxelles og hjem til Amager uden at bekymre sig om, at hendes modkandidat var Lars Weiss - søn af kredsens mangeårige folketingsmedlem Birthe Weiss.

Og uden at skæve til, at kredsen langt fra delte hendes syn på flere politiske spørgsmål, ikke mindst på flygtninge- og indvandrerområdet, hvor Helle Thorning-Schmidt i flere omgange har talt for kontroversielle forslag som at forbyde fætter-kusineægteskaber.

Det lykkedes ikke, men Helle Thorning-Schmidt fik skabt sig så megen synlighed på øvelsen, at hun inden længe fik en kreds på Østerbro, hvorfra hun strøg i Folketinget, selv om partiet gik fem mandater tilbage.

Den ukuelighed kan direktør i reklamefirmaet, buhl UnLtd, Morten Asbjørn, kun nikke genkendende til. Fra 1987-94 var han på hold 4 sammen med Helle Thorning-Schmidt på statskundskab i København. De har været gode venner lige siden den første dag, hvor Helle Thorning-Schmidt kom stormende ind af døren med en stor rygsæk på ryggen, direkte hjemvendt fra Paris og interrailtur.

- Hun fylder hele rummet, når hun kommer ind ad en dør, med power og smil, og jeg kan huske, at jeg tænkte "wow en lækker dame", griner Morten Asbjørn.

Der gik ikke lang tid, før Helle Thorning-Schmidt var engageret i både det sociale og det faglige liv på studiet. Heller ikke her var hun bange for at trodse alle odds og stille op til noget, der på forhånd virkede håbløst, nemlig som formand for studienævnet. Helt usædvanligt blev hun valgt.

- Traditionelt har der været mange magtkampe mellem underviserne og de studerende, som gerne er lidt mere rabiate, og det plejer altid at være en fra det videnskabelige personale, som er formand for udvalget. Derfor var det en utrolig stor til-lidserklæring, at Helle blev valgt, siger Morten Asbjørn.

Fagene blev også bestået med glans. For selv om noterne godt kunne ligge og rode i stakke på bordet, formåede Helle Thorning-Schmidt alligevel at forvandle dem til en opgave til 10 eller 11.
Blå bog
Født den 14. december 1966

Uddannet cand.scient.pol. (statskundskab) fra Københavns Universitet 1994.

Studiejob på DUPI (Dansk Udenrigspolitiske Institut).

Kandidat i europæiske studier ved Europa-universitetet i Brugge 1993.

Ansat ved Europa-Kommissionen 1994-1995

Ansat i Europa-Parlamentet 1995-1997

EU-konsulent i organisationen LO 1997-98

Europa-Parlamentariker for Socialdemokraterne 1998-2004

Folketingsmedlem og partileder 2005-

Gift med Stephen Kinnock. Parret har to døtre.

Hjertet langt til venstre

Ligesom sin storesøster Hanne var Helle Thorning-Schmidt på det tidspunkt glødende kommunist og holdt avisen Land og Folk. Det var bestemt ikke en politisk arv, de havde med sig hjemmefra, for faren, som var direktør, har altid stemt borgerligt, og moren, der var kontorchef, sad en kort årgang i Ishøj Byråd for De Radikale.

Det var først i slutningen af studiet i 1993, at Helle Thor-ning-Schmidt meldte sig ind i Socialdemokratiet. Et skifte som hendes far, Holger Thorning-Schmidt, begrunder med, "at vi jo alle bliver klogere med alderen".

Forældrene blev skilt, da Helle Thorning-Schmidt var 10 år gammel, og mens hun og storebroren Henrik flyttede sammen med moren i Ishøj, blev storesøster Hanne boende hos faren.

Hver mandag havde Holger Thorning-Schmidt alle børnene til middag, og så gik bølgerne højt. Politik var aldrig rigtig på dagsordenen, men mange andre ting blev højlydt diskuteret.

- Der gik ikke en aften uden at vi havde et leksikon fremme, for vi er alle lidt ærekære og vil gerne have ret, siger Holger Thorning-Schmidt.

Især Helle og broren Henrik er konkurrencemennesker, så ofte måtte Holger Thorning-Schmidt ringe over til ekskonen og sige, at børnene blev forsinket, fordi vinderen af deres olympiade eller kortspil ikke var kåret endnu.

Studiekammeraten Morten Asbjørn har til gengæld diskuteret rigtig meget politik med Helle Thorning-Schmidt og hendes "Ishøjklike" fra folkeskole og gymnasietid.

- Hun er meget diskussionslysten og har en stor passion, men selv om hun står fast på sin sag, så siver det også ind, hvis der er modargumenter. Hun er ikke en "jeg-har-altid-ret-type", siger han.

Morten Asbjørn er ikke i tvivl om, at Helle Thorning-Schmidts store styrke er hendes målbevidsthed, charmerende facon og ikke mindst hendes evne til at kommunikere fuldstændig klart, så selv komplicerede emner bliver forståelige. Når vennerne holder nytårsaften, er det helt naturligt Helle, der rejser sig op og holder nytårstalen, og vennerne har længe spøgt med, at hun nok skulle blive statsminister en dag.

På ét punkt har Helle Thorning-Schmidt længe slægtet tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen på. Selv om hun gerne vil være præcis, kommer hun næsten altid ti minutter for sent, fordi hun har proppet så meget på programmet.

Spørgsmålet om erfaring

Helle Thorning-Schmidts største handicap i kampen om formandsposten var hendes manglende erfaring. Godt nok har hun stillet op og er blevet valgt til alt muligt gennem hele sit liv, men hvad har hun egentlig udrettet, lød de kritiske spørgsmål.

Svaret fra Poul Nyrup Rasmussen var, at Helle Thorning-Schmidt havde sat fingeraftryk på EU's Forfatningstraktat, men ifølge Freddy Blak er det en sandhed med modifikationer.

- Den eneste, der kan se de fingeraftryk, er Poul Nyrup, siger han.

03 fra Freddy Blak

Freddy Blak kalder sit forhold til Helle Thorning-Schmidt for et had/kærlighedsforhold. Hun arbejdede tre år som hans assistent i Europa-Parlamentet, før hun selv blev valgt ind. Freddy Blak husker hende som en dygtig medarbejder, der gjorde sit arbejde, men hendes tid som medlem giver han ikke meget for. Derfor tror han heller ikke meget på, at hun kan omsætte de mange løfter fra valgkampen til konkret handling, og han tror slet ikke på løftet om, at hun kan få folketingsgruppen til at arbejde sammen.

- Hun får 03 i evnen til at samle en gruppe. Hvis tre mennesker ikke kan blive enige, så bliver det svært med 47, siger han med henvisning til, at han selv, Torben Lund og Helle Thorning-Schmidt lå i åben krig i store dele af deres tid i Bruxelles.

Det var i øvrigt Freddy Blak, som begyndte at kalde hende "Guccitasken". Det var kærligt ment, siger han, men lægger ikke skjul på, at hun ikke er en socialdemokrat efter hans hoved.

- Hun siger, hun taler med alle, men hun har aldrig siddet med en håndværker og drukket en bajer - kun til ære for pressen, siger han.

Har samlet før

Mens Freddy Blak giver hende 03 i lederevner, så er karakterne betydeligt højere de fleste andre steder. Helle Thorning-Schmidts samfundslærer og rektor fra Ishøj Amtsgymnasium, kalder hende en af det mest begavede elever, som skolen nogensinde har haft. Ikke bare bogligt, men også socialt og politisk.

- Hun har evnen til at samle folk omkring sig. Hun er både rimelig og charmerende, og så er hun engageret og jordbunden, fortæller Hans Henrik Hansen.

Helle Thorning-Schmidt var i gymnasietiden involveret i stort set alt på skolen. Hun sad i elevrådet, spillede skolekomedie og var i det hele taget midtpunkt.

- Hun er typen, der kommer med et gennemarbejdet forslag og fremlægger det roligt og velovervejet, husker rektoren.

En ting er dog et elevråd - noget andet er Christiansborg.

Da Helle Thorning-Schmidt klokken 18.15 i tirsdags ringede til sin far og sagde: Hej det er mig, jeg har vundet, blev Holger Thor-ning-Schmidt glad og stolt. Fjernsynet blev rykket ud af soveværelset, så alle gæsterne kunne se med, og champagneproppen sprang. Men Holger Thorning-Schmidt blev også lidt bekymret.

- Jeg er lidt betænkelig ved, om hun nu kan klare det, for hun har jo ikke så meget rutine.

Han trøster sig ved, at det nok skal gå altsammen, også selv om hun endnu ikke har overbevist ham om at stemme socialdemokratisk. Det har han kun gjort én gang i sit liv, nemlig da Helle Thorning-Schmidt stillede op til Europa-Parlamentet.

Baglandet i orden

Selv om familien ikke har været på gaden for at føre kampagne for hende, har de været i kulisserne med moralsk støtte hele vejen igennem. Familiebåndene er tætte, fortæller faren, som blandt andet holder jul de fleste år sammen med både sin ekskone, sin nye kone, børn og børnebørn.

Den vigtigste støtte er manden, engelske Stephen Kinnock, som er søn af den tidligere britiske Labour-leder Neil Kinnock. Her kan Helle Thorning-Schmidt få rigelig med sparring og socialdemokratisk inspiration, men også en rolig skulder, hvis det brænder på.

- Stephen har en rigtig god indflydelse på hende. Han har den gode engelske humor, han er rolig, og så er han god til at sige: Rolig skat, det går nok, når Helle bliver alt for grebet af det, hun laver, siger studiekammeraten Morten Asbjørn, som også fremhæver, at ægtemanden gemmem hele sit liv har været vant til leve med offenlighedens bevågenhed.

Mange bemærkede, at Stephen Kinnock glimrede ved sit fravær i tirsdags, mens Frank Jensen havde sin hustru Jane ved sin side. Stephen Kinnock var på vigtigt kursus i London, hvor han arbejder tre dage om ugen i kulturinstituttet The British Council. Et job, der snart flytter ham til russiske Sankt Petersborg. Indtil vi- dere er Helle Thorning-Schmidts mor, Grete, trådt til for at hjælpe de travle forældre med at passe de to piger, Johanna på 8 år og Camilla på 5 år, men nu vil familien skaffe en au pair.

Morten Asbjørn mener, at parret klarer det travle karriere- og familieliv ved at være gode til at prioritere.

- Helle er ikke typen, der lader sig gå på af, at der står en gammel opvask, eller får dårlig samvittighed over, at der ikke lige er blevet gjort pinligt rent, før gæsterne kommer. Og jo, måske er de lidt supermennesker, fordi de overkommer mere end mange andre, siger han.

Om hun også kan overkomme det, der er blevet kaldt Danmarks sværeste lederjob, vil tiden vise. De sidste tre partiledere har haft deres problemer med at holde styr på den sæk lopper, som en socialdemokratisk folketingsgruppe kan være. Indtil videre ser det dog ud til, at Helle Thorning-Schmidt går til opgaven uden at bekymre sig om hverken opvasken derhjemme eller manglende erfaring.

Og hvis det går som historien om cykelmyggen Egon, ender hun efter utallige forunderlige køreture med at blive succesfuld cykelartist i et loppecirkus.

Helle Thorning-Schmidt mod alle odds

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce