Ønskenummerpladen har lige haft rund fødselsdag. Det er nemlig 10 år siden, at politikerne gav folket lov til at købe nummerplader med budskaber som MORS DYT og FARS ØSE i stedet for de trivielle plader med to bogstaver og tre tal.

I dag kører cirka 2800 danske personbiler rundt med vittige, finurlige, pågående, kryptiske eller platte beskeder på nummerpladen, og tilsyneladende er det især erhvervsfolk, der har grebet chancen for at vække lidt ekstra opmærksomhed ude i trafikken.

En samlet liste over kofanger-udgydelserne har vi ikke kunnet opdrive. Men på en anonym hjemmeside på internet home.worldonline.dk/2000/, har en samler fremlagt billeder af omkring 500 danske ønskeplader. Og de vidner om en vis humoristisk sans blandt de vejfarende.

På en majestætisk BMW 850 står for eksempel MINOR 1 på pladen. Måske fordi ejeren længes efter noget basalt som den prunkløse Moris Minor - også kendt som Morris 1000 - der prægede gadebilledet i 60'erne.

En tonstung Toyota Landknuser bruger sin nummerplade til at påkalde de højere magter. På pladen står såmænd MOAR. Mens ejeren af en Saab 900 Cabriolet åbenbart ikke kan høre motoren for vindsus. Hvorfor skulle han ellers skrive ON ON på sin plade?

Og så er der den vægelsindede ejer af en meget mørk bil - vistnok en BMW - som tilsyneladende svarede æhhh, øhhh og åhhh, da nummerplade-kontoret spurgte, hvad der skulle stå på pladen. Og som sagt så skrevet: ÆØÅ. Dermed har han den perfekte flugtbil til kup i udlandet, hvor vidner straks vil sige, at de ikke kunne læse nummerpladen med de sære skrifttegn.

Seriøst fun

I den mere seriøse afdeling finder vi MR FUN. Et klistermærke over pladen afslører nemlig, at den joviale plade dækker over cool business. Den reklamerer såmænd for FUN - Hele Danmarks Læskedrik.

Flere firmaer har grebet chancen for at skilte med deres kunnen eller firmanavnet. Det vidner plader som TÆT TAG, BONBON, AKVAVIT og ALASKA (bilplejemidler) om.

Et firma som Océ, der blandt andet gør i printere, har tilsyneladende rigtigt revet sig. På hjemmesiden er billeder af en snes biler med OCE-nummerplader. Sidst i rækken står OCE 63, så hvis nummerrækken er ubrudt, betyder det, at OCE har smidt en halv million kroner ud på ønskeplader. I dag koster et sæt nemlig 7380 kroner, og det gælder i otte år. Herefter skal der betales ny afgift.

Ellers er reglerne for pladerne ganske simple: Hvis ens budskab ikke er anstødeligt, kan man skrive, hvad man vil med mellem to og syv danske tal og bogstaver. Punktummer er ikke med. Og @ - snabel a, som i udlandet udtales "at" - heller ikke. Det betyder umiddelbart, at cyber-plader som ib@ib.dk og www.ib.dk ikke kan godkendes.

Men den begrænsning har kreative hoveder for længst omgået. Tag for eksempel Jesper Hausmann Jeppesen. Han formidler - ikke "sælger", som han siger - medikamenter med udtræk af den sunde aloe vera-plante for firmaet Forever Living Products. Og han har fundet en snu måde at gøre opmærksom på vejen til det evige liv. På hans nummerplade står firmaets initialer plus aloe. Det bliver FLPALOE. Til venstre har han så skrevet www. på kofangeren. Og til højre står .dk. På den måde indgår hans nummerplade i hans internet-adresse.

- ... og rigtig mange klikker sig ind, fordi de har set bilen, fortæller han.

At selve nummerpladens tekst er ganske kryptisk, svækker åbenbart ikke interessen. Tværtimod.

- Da den ikke er mundret kigger folk lidt ekstra på den, mens de prøver, om bogstaverne mon kan betyde FLADPANDE eller FLAPØRE, har jeg hørt. Derfor tror jeg, at der bliver lagt ekstra mærke til den, siger aloe vera-formidleren fra Allingåbro på Djursland.
  • fyens.dk