Courage projekt får jævne karakterer


Courage projekt får jævne karakterer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TOSPROGEDE: Kommunen vil bygge videre på erfaringer fra opdragelsesprojekt

VOLLSMOSE: Courage betyder mod, og mod får Odense Kommune hårdt brug for i det fortsatte arbejde med de begyndende kriminelle og voldsomme tosprogede unge fra Vollsmose.For et par år siden erkendte kommunen, at den spillede fallit over for de adfærdsvanskelige unge og indså nødvendigheden af at gå nye veje for at få de unge ind i mere acceptable livsforløb.I maj 1999 indledte kommunen derfor med støtte fra EU's Socialfond et etårigt forsøgsprojekt til 3,2 millioner kroner, som skulle udvikle nye metoder til at hjælpe konkret seks unge fyre med store problemer.

Opdragelsesprojekt

"Opdragelsesprojektet" ved navn Projekt Courage bestod til en start sidste sommer af et syv uger langt ophold i den svenske ødemark sammen med lærere, pædagoger, politi og tidligere jægersoldater fra firmaet Q Courage, som gennemfører overlevelsesture i naturen.Den vigtigste og langvarige del af arbejdet med de seks unge fandt sted efter hjemkomsten, hvor de frem til maj i år har deltaget i et skoleforløb med tæt kontakt til voksne på Rosengård Ungdomsskole.Leder af ungdomsskolen Erik Ravn Nielsen synes selv, der er opnået hæderlige resultater med de seks unge. Fire af dem har ekstraordinært fået lov til at fortsætte på skolen efter sommerferien, hvor kommunen også har givet tilsagn om midler til en indsats over for de unges fritid.To andre deltagere har fundet andre undervisningstilbud.- Hvis indsatsen skal nytte noget, skal man have ressourcer til at bakke dem op både i forhold til fritid, skole og familie. Der er brug for en koordineret indsats omkring den enkelte dreng. De er allerede nu kommet ind i en fornuftig udvikling, men der er da meget arbejde i de drenge i mange år endnu, erkender Erik Ravn Nielsen.

Balladetur var en lejr

At fire arabiske unge sidste weekend gik amok og angreb personalet under et tre uger langt lejrophold i Sverige har ingen sammenhæng med Projekt Courage.Kommunen benytter sig imidlertid også af firmaet Q Courage under disse lejre, og sammenfaldet af navne fik rodet det langvarige opdragelsesprojekt og lejren i Sverige sammen.Lejropholdene tjener til at iværksætte noget konstruktivt for belastede tosprogede unge i sommerferien med den sidegevinst, at kommunens medarbejdere - under normale omstændigheder - får en bedre kontakt til de unge. Lejrudflugten mindsker også den overhængende risiko for uro og sammenstød i Odense.

Både godt og skidt

Projekt Courage, som har kostet 616.000 kroner pr. dreng, er blevet evalueret i en endnu ikke offentliggjort rapport fra Børn- og ungeforvaltningen.Den konkluderer, at der er indhøstet værdifulde erfaringer, som kommunen vil arbejde videre med.Konsulent Dan Glad i forvaltningens fællesadministration, som har deltaget i evalueringen, peger dog på en lang række punkter, hvor projektet har trådt forkert.

Farlig blanding

- Det er et problem at samle nogle drenge med så store problemer op et i fælles projekt, fordi man risikerer, at de reagerer som forventet og sammen udvikler nogle kriminelle vaner. Derfor skal projektet måske skrues anderledes sammen, eventuelt med tilstedeværelse af danske drenge med lignende problemer, siger Dan Glad.- Men måske har disse unge i virkeligheden bedre af individuelle løsninger, siger han i overensstemmelse med de ønsker, Rosengård Ungdomsskole har givet udtryk for.For at få familierne til at spille med på projekterne, skal familiesamarbejdet være præget af ligeværdighed og respekt. I Projekt Courage var der i for høj grad lagt op til klientgørelse af familierne, som dermed til en vis grad blev modspillere.

- De har ingen tillid

Rapporten peger på nødvendigheden af at inddrage fritiden i projektet, så der bliver mere sammenhæng i de unges hverdag. En fritid med kropslige udfordringer.- Drengene har brug for nogle fysiske aktiviteter. De rummer en fantastisk fysisk aktivitet, og det er ikke ualmindeligt, at de smadrer alt omkring sig, når de mangler et kick, siger Dan Glad.- De har aldrig lært tillid og det at stole på andre mennesker. Og tillid til myndighedspersoner har de slet ikke. De mangler nogle basale mennekelig evner, som kun kan opbygges, hvis de oplever nogle vedholdende mennesker, der vil dem det godt. Og som familien føler vil dem det godt, mener konsulenten.

Courage projekt får jævne karakterer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce