SKILSMISSE: Sandsigersken Miranda er blevet skilt og blevet fynbo
SVENDBORG: Ved hjælp af sigøjner-kort, håndlæsning og pendulering forudser sandsigersken Miranda, 47 år, forandringer i menneskers liv.

Og hun har nok også anet, at det forgangne år skulle blive hektisk for hende selv.

Hun er for fjorten dage siden flyttet til en lejlighed i Odense, men den fungerer mest som postadresse og hjemsted de tre vidunderlige uger, hvor Miranda bevilger sig selv jule-ferie sammen med tre børn, svigerbørn og tre børnebørn.

- Der er for lidt plads i campingvognen til alle dem, smiler hun.

Miranda er også blevet skilt som så mange af de kunder, der bænker sig i hendes hyggelige lille campingvogn under turneerne til Jylland og Fyn.

Anledningen til skilsmissen er trist. Mirandas mand blev i fjor idømt halvandet års fængsel for grov vold mod sandsigersken.

- Jeg blev sparket i milten, og han efterlod mig liggende i syv timer. Blot ti minutter til, så var jeg død, fortæller Miranda, mens hun skænker kaffen op.

Skilsmisse-problemet

Men positiv må man være, mener sandsigersken, og det er kvinden, der for så vidt kunne føje betegnelser som sjælesørger, psykolog og præst på sit visitkort. Hun undlader ikke at skose sine kunder alvorligt, hvis de er bragt på afveje, og hun betragter de hyppige skilsmisser som et af Danmarks alvorligste problemer.

- Mange danskere er gået i stå. De betragter tilværelsen som sort eller hvid og overser alle regnbuens farver, mener Miranda, hvis campingvogn frem til 4. november befinder sig i Svendborg - byen, hvor hun blev døbt og gik i katolsk skole.

Det er de danske mænd, der svigter, mener Miranda tydeligvis. De sover, arbejder, spiser, ser fjernsyn og vender rumpen til konen, og så undrer de sig over, at hun finder en anden.

- Tag et skridt mod kvinden, og hun tager ti mod dig. Kvinder skal feteres, uanset om det er en bøgegren, chokolade eller dyr parfume, hun får foræret. Så ruller vi den røde løber ud, formaner Miranda.

- Gør det nu. Når du ligger tre alene under jorden, er det for sent.

Døden ses i glimt

Døden ser Miranda i et glimt, når kunderne ankommer, fortæller hun. De lukkes ikke ind i campingvognen, hvis hun fornemmer, at gæsten ikke har langt igen.

Miranda ved, hvornår hun selv skal dø, fortæller hun - på cirka samme tidspunkt som sin mama, der også hed Miranda. Hun døde i en forholdsvis ung alder.

- Jeg glæder mig til døden og frygter den ikke.

Mama Miranda døde i 1982.

- Jeg bad i tre måneder Vorherre tage hende til sig, fortæller Miranda, hvis liv skulle forandres de kommende 12 måneder. Hun var højgravid, men anstrengelserne ved moderens dødsleje kostede barnets liv. Faderen Enoch Christophersens død fem måneder senere havde hun forudset. Han omkom efter en trafikulykke i Blommenslyst marts 1983.

- Klokken 04 om natten stod jeg op, badet i sved. Jeg havde set Papa og Mama stå hånd i hånd ved min seng og vidste, at nu skulle også min far dø. Det gjorde han otte dage efter. Samme år mistede jeg en storebror, fortæller hun.

Håndlæsning med lup

To af Mirandas brødre er døde af kræft. Men skønt livet måske har været hårdt ved børnene fra Cirkus Dannebrog, er der lutter varme i Mirandas øjne.

- Ingen kunder får lov at forlade campingvognen uden et knus eller et smil, siger Miranda - efter eget udsagn Danmarks sidste rigtige rejsende på landevejen, der holder ud trods begyndende slidgigt i højre side.

- Jeg vil dø i min vogn, siger Miranda. Hun haler luppen frem og betragter ens håndflade. Så starter en veloplagt og venlig formaning:

- Slip dig selv løs. Lev for dagen i dag. Dans lambada. Pludselig er det for sent, og det, man ikke dør af, bliver man stærk af, fortæller håndfladen tilsyneladende. Ellers skal Miranda nok gøre det.
  • fyens.dk