Khat ødelægger integrationen

Khat er bladene og stilken på træet Catha edulis.

Khat ødelægger integrationen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NARKO: Khat-misbrug blandt somaliere har langt alvorligere konsekvenser end tidligere antaget

Somalierne i Odense beder nu kommune og politi om hjælp til at komme et stadigt stigende misbrug af narkoen khat til livs.

Ifølge somalierne er misbruget årsag til social deroute, omsorgssvigt, kriminalitet og manglende integration blandt en stadigt stigende gruppe somaliere i Odense. Somalierne vurderer, at op mod 40 procent af familierne i Odense har khat-misbrug inde på livet.

Khat er blade fra et bestemt træ, der tygges, så brugeren på den måde opnår en amfe-tamin-lignende rus.

Det bruges i Danmark stort set kun af somaliere, og de mødes ofte under private former og tygger khat i time- vis.

- Det er et kæmpe problem, og det hindrer integrationen. Misbrugerne er ude af stand til at tage vare på familie, arbejde og sig selv. Men det er afgrænset til somalierne, og derfor har ingen hidtil set det eller gjort noget ved det, siger Mohammed Gelle, formand for Somalisk Netværk i Danmark.

Overset problem

Formanden for Somalisk Kulturforening i Odense, Maslah Gaanuf er enig:

- Hvis der ikke bliver gjort noget nu, vil problemet blot vokse sig større. Hidtil har ingen set problemet, ikke mindst fordi straffen for at smugle, sælge og bruge khat er meget lav, siger Maslah Gaanuf.

Han indkaldte for nylig somaliere, politikere, embedsmænd og politiet til et møde i Vollsmose om det stigende khat-misbrug. Omkring 160 somaliere mødte op, og især kvinderne talte stærkt for, at der nu sættes hårdt ind for at dæmme op for khat-problemerne.

- Vi har fået nok nu. Det er et opråb til myndighederne om at gøre noget, siger Mas-lah Gaanuf.

Paul Hansen fra kommunens fritidsafdeling var en af deltagerne ved mødet.

- Vi anede ikke, det var så alvorligt. Det må vi erkende, siger han.

Især en trafikulykke i Tyskland i februar har gjort indtryk på somalierne. Her omkom en 23-årig kvinde og en 24-årig mand, begge somaliere fra Odense, i en bil, der var på vej til Danmark som en smuglertransport med 382 kilo khat.

- Det påvirkede os meget. Det var to flinke unge, som var i gang med uddannelse og godt på vej i livet. Men desværre bliver vores unge lokket af bagmænd, der tilbyder mange penge for at smugle khat, siger Maslah Gaanuf.

Glidebane for unge

Somalisk Kulturforening og de somaliske ældre har fået flere kontakter fra bekymrede somaliske forældre, hvis børn har droppet uddannelse og måske er på vej ud i kriminalitet.

- Vi har undersøgt problemet, og vi er overbevist om, at khat er en glidebane til kriminalitet for vores unge. Dels risikerer de unge selv at blive afhængige af khat, dels risikerer de også at blive involveret i andre former for kriminalitet. Det er meget alvorligt, og vi risikerer at miste mange unge på den måde, siger Mas-lah Gaanuf.

Khat ødelægger integrationen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce