Fransk hygge i den fyenske lade

Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fransk hygge i den fyenske lade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SOCIAL KONKURRENCE: Det franske kuglespil petanque samler danskerne i et varmt foreningsfællesskab

PETANQUE: Det er koldt udenfor, oktoberbrisen er regntung. Det er ikke et vejr, der umiddelbart får én til at tænke på solbeskinnede parisiske parker, rødvin og friskbagte flûtes.

Men inde i Den Gule Lade på Blangstedgårds Allé lever et lille stykke Frankrig alligevel i bedste velgående. Selv om laden fra 1700-tallet er fredet og derfor ikke isoleret, kan en håndfuld petanque-spillere til torsdagstræning nøjes med en sweater for at holde varmen. Efter sommeren er ovre, og udendørssæsonen slut, er Odense Petanqueklub rykket indenfor med foreningsfællesskabet som eneste varmeapparat.

Selv om Odense Petanqueklub er landets mest vindende, ligger det centralt i petanquesportens ånd, at hobbyspillerne fylder lige så meget som elitespillerne. Ifølge klubbens formand Niels Vogensen gør det petanque, der nærmest er nationalsport i Frankrig, til den perfekte foreningssport for danskere:

- I petanque er alder og køn underordnet - du har altid en chance. Spillet er skægt, og undervejs får man snakket om alt muligt andet - både i konkurrencer og på hyggeplan. Og så opfylder spillet det væsentlige, at man er sammen om noget. Det gør sporten perfekt til danskerne, også fordi den er nem at tage frem, når familien er samlet, siger Niels Vogensen.

Nemme regler

Selv om der kun er godt 10.000 registrerede petanquespillere i Danmark, kender mange flere spillet fra baghaven. Her er kuglerne dog ofte af plastik, og så kaldes spillet boccia. Principperne i petanque er de samme, men kuglerne er af stål: Efter tur kaster spillerne de omkring 700 gram tunge kugler med det formål at komme så tæt som muligt på målkuglen, der kaldes grisen. Og når alle kuglerne er kastet, uddeles der point til den spiller, der ligger tættest på grisen.

På den første af Den Gule Lades 11 baner viser Doris Ryberg på 53 år, hvordan det skal gøres. Med et kontrolleret håndledsvip kaster hun stålkuglen godt syv meter gennem luften. Den lander ganske få centimeter fra målkuglen, og tættere på end de tre andre kugler, der allerede ligger i banesandet.

"Bravo!", lyder det begejstret fra både modstander og medspiller.

Modstanderen Christian Friis på 28 tager udfordringen op, og med fire hurtige hug har han skudt alle kuglerne ud af banen. Det er nemlig tilladt at skyde de andres kugler væk, hvis man synes, de ligger for godt. Og ser det helt sort ud, kan man forsøge at skyde grisen ud af banen. Lykkes det, skal runden spilles forfra. Derfor kan en petanquekamp tage op til to en halv time, så der er masser af tid til at snakke undervejs.

Social konkurrence

- Det er verdens mest sociale konkurrencesport. Det er et spil for alle, uanset alder og fysiske forudsætninger. Du kan spille det for konkurrencen eller for det sociale. Og du kan spille det alle steder uanset underlag, forklarer Niels Vogensen i én mund med den tidligere formand Henrik Schou.

I spillets sociale ånd behøver begyndere ikke være bange for at finde nogen at spille med, for Odense Petanqueklub sørger for at blande begyndere og øvede på holdene, der består af en, to eller tre spillere:

- Så udligner man begyndervanskelighederne. Når du spiller sammen med en begynder, bliver kravene til dig som øvet bare højere. Så oplæringen fungerer ved ren mesterlære: Man bruger øjnene og får gode råd undervejs, siger Niels Vogensen.

På Den Gule Lades bane 1 er det tydeligt, at Christian Friis har spillet otte år i forhold til Doris Rybergs to. Igen og igen skyder han Doris' kugler væk, men hver gang går der ikke længe, før hun igen ligger tættest. Det ligner drillerier på et meget højt niveau:

Kys Fannys bare

- Spillet er nemt at gå til, og man kan hurtigt få tur i den. Vanskeligere er teknikken ikke, kommenterer Niels Vogensen, der efter at have dyrket petanque i blot seks år vandt NM-sølv i 1999.

Selv om spillet er socialt og hyggeligt, skinner konkurrence-elementet kraftigt i gennem. Og taber man en petanquekamp med de størst mulige cifre, 13-0, venter straffen: Et kys på Fannys bare bagdel:

- Fænomenet kommer fra en landsby i Frankrig, hvor en spiller blev straffet for at tabe 13-0 ved at skulle kysse landsbyens grimmeste pige på endeballen. Og den pige hed Fanny. Du kan ikke finde en gammel klub i dag,der ikke har en Fanny hængende - enten i form af et relief, et billede eller en statue, fortæller OPK's tidligere formand Henrik Schou.

Han bliver suppleret af den nuværende, Niels Vogensen:

- Nogle steder har de endda sat en stige op, så alle kan se, når der kysses. Og her i klubben har vi fremstillet en Félicièn så damerne også har noget at kysse på.

Unge og ældre

For selv om spillet fortrinsvis tiltrækker mænd, har Odense Petanqueklub mange kvinder blandt sine medlemmer. Aldersmæssigt spreder medlemmerne sig fra den yngste på 10 år til den ældste på 75 år. Jan Kristensen og Alexander Vogensen er begge 16 år og har valgt at spille petanque blandt det kæmpe udbud af fritidsinteresser for unge. Og de har brugt så megen tid på deres sport, at de som juniorer i år vandt DMfor tre-mandshold for seniorer. Ved Junior-NM fik de bronze, mens junior-EMresulterede i en fjerdeplads. Hverken Alexander eller Jan er i tvivl om, det har været sliddet værd:

- Træningsmængden har jeg slet ikke tænkt på undervejs. Jeg startede i 1993 med at spille neden for blokken, hvor jeg bor. Siden er det gået hak i hak. Jeg præsenterede engang spillet for mine klassekammerater, og de blev også helt vilde med det - det er bare noget, der sker, fortæller Jan Kristensen.

- Det gode ved spillet er helheden: Det er sjovt, og du omgiver dig med mange forskellige mennesker og venner. Men ud over det, er der netop også konkurrence og alvor i det, supplerer Alexander Vogensen.

På bane 1 er spillet slut. Kun scoretavlen afslører, hvem der vandt. For både Doris Ryberg og Christian Friis smiler fra øre til øre. Stålkuglerne børstes med den let genkendelige pudseklud, der hænger ud af spillernes baglommer, og grisen kastes igen ud på banen - et tegn på, at et nyt spil begynder.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Pudsekluden: En uundværlig detalje for enhver ægte petanque-spiller.
Pudsekluden: En uundværlig detalje for enhver ægte petanque-spiller.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Spil og hygge på tværs af køn og alder: Doris Ryberg, 53 år, Christian Friis, 28 år, og Thomas Petersen, 29 år. De tre har henholdsvis to, syv og fire års erfaring med petanque-sporten.
Spil og hygge på tværs af køn og alder: Doris Ryberg, 53 år, Christian Friis, 28 år, og Thomas Petersen, 29 år. De tre har henholdsvis to, syv og fire års erfaring med petanque-sporten.
Foto: Birgitte Carol Heiberg
Magneter markerer de enkelte spilleres score på pointtavlen. I dette spil kommer ingen til at ”kysse Fannys bare”. Det kræver nemlig et nederlag på 0-13.
Magneter markerer de enkelte spilleres score på pointtavlen. I dette spil kommer ingen til at ”kysse Fannys bare”. Det kræver nemlig et nederlag på 0-13.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fransk hygge i den fyenske lade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce