SVENDBORG: Sol på næserne, dejligt humør hos store og små, knasende friske æbler fra Troense og lækre lune æbleskiver var bare sagen, da æbleskuderne i går formiddag lagde til kaj i Svendborg.

Flere hundrede lokale og gæster udenbys fra lagde formiddagens gåtur ned om havnen som en god begyndelse på skolelevernes efterårsferie.

Og dét blev en begyndelse, der også bød på en praktisk tilbagevenden til gode gamle værdier som friskpresset æblesaft direkte fra pressen til kruset og ned i maverne.

Flotte gamle træskibe, solskin i det blanke vand og hyggelig stemning blandt landkrabber og sødygtige folk blev dermed også en god start på efterårsferiens mange lokale arrangementer fra arrangøren af "årets æbleræs", Troense Beboerforening og Maritimt Center Danmark.

Årets æbleræs begyndte allerede fredag morgen, da de gamle skib mødtes i Faaborg og herefter sejlede kapsejlads til Troense. Fredag aften var den lokale beboerforening vært for skibene deres besætninger samt de lokale beboere ved en fest med æbleflæsk og musik på havnen.

Æbleræset er en genoplivning af pæreskudetraditionen, hvor mindre skibe sejlede ind til de større byer med frisk frugt og grøntsager, der blev solgt på kajen.

Hele overskuddet fra lørdagens salg går til støtte af de maritime traditioner på Tåsinge.

Eftermiddagen bød også på delfinjagt for smakkejoller i havnen.
  • fyens.dk