Dyrk din egen parfume

Roser og lavendel giver dejlige dufte og blandet med vodka, får man en velduftende parfume.
Foto: Grøn Kommunikation

Dyrk din egen parfume

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eller lav en aftershave med rom

Parfume koster en formue, men måske har du en formue i haven uden at vide det. Nogle parfumer laves af kemiske duftstoffer, mens andre og måske de fleste er den rene vare lavet af planter.

Mange slags kan anvendes, men roser, lavendel, stauder og krydderurter er blandt de mest almindelige.

Gunvor Juul fra Den økologiske have i Odder mener, at mange burde spare penge på produkter, man ikke helt ved, hvad er, og i stedet kaste sig ud i eksperimentet med at lave egen parfume. Det er både sjovt og billigt og jaÉ, man kan rolig tage sig en lille vodka, mens man producerer varen. Men kun en smule. Vodka er nemlig den væske, man anvender til at trække duften ud af planten, så duften bliver "flydende".

Man kan også bruge olie, fortæller Gunvor Juul, eller vand, men det er ikke lige så godt som alkohol, og holder ikke lige så længe.

Inden man kaster sig ud som parfumefabrikant, skal man lige tjekke, om der er planter, man er allergisk overfor. Det er jo rart at vide, om det er vodkaen eller planten, man ikke kan tåle.

Testen laves bedst ved at dryppe lidt saft på underarmen fra den plante, man vil bruge.

Hvis flere forskellige planter skal indgå i produktionen, tegner man en ring med en kuglepen og giver ringen et nummer der, hvor saften er dryppet på. Efter et helt til et halvt døgn vil en eventuel allergi med stor sandsynlighed afsløre sig. Overfølsomhed viser sig ved en rødmen på punktet.

- Der er planter, man på forhånd skal undgå, siger Gunvor Juul. Det er perikon, rude, kvan, kæmpebjørneklo og pastinak. De gør huden følsom for sollys og kan efterfølgende give nogle ret slemme udslæt. Og så skal man naturligvis undgå giftige planter.

Omvendt kan planter helbrede skavanker, og det ved man jo fra medicinsk brug.

Småforkølelse kan lindres med basilikum, pebermynte eller timian smurt på huden, og mod stress og søvnproblemer er lavendel, citronmelisse og kamille ret effektivt.

Også baldrian kan bruges til formålet, men her skal man være opmærksom på, at baldrian kan nedsætte reaktionsevnen, så man skal holde sig væk fra det, der kræver koncentration, hvis man bruger baldrian. For nogen er det heller ikke et problem, siger Gunvor Juul. De opfatter lugten som afskyelig, mens andre synes, den er uimodståelig.

Vælger man olie til parfumefremstillingen, er et sidste råd, inden man går i gang, at undersøge, om man kan tåle olien, og endelig skal gravide tage sig særligt i agt ved brug af både olier og planteudtræk. Noget kan være livmodersammentrækkende og andet vanddrivende.

Hvis du alle disse forbehold til trods har lyst til at prøve fremstillingen, så følger her et par opskrifter fra Gunvor Juul.

Cologneteknikken

Et syltetøjsglas pakkes halvt med duftende blomster eller blade. Bladene kan hakkes en smule med en kniv. Dæk med vodka eller smagsneutral spiritus. Skru låget på glasset og stil det mørkt og ikke for varmt. Ryst glasset dagligt.

Efter en til tre uger er duften trukket ud af planten afhængig af plante. Filtrér blandingen, og hæld den på en mørk forstøverflaske. Kan holde to-fire måneder eller længere på køl.

Aftershave

Mænd kan også være med. Her følges fremgangsmåden som ovenfor, men i stedet for vodka kan rom med fordel anvendes. Velegnede planter er rosmarin, lavendel, salvie, nye skud fra fyr og gran, et stykke vanillestang, nelliker eller usprøjtet appelsinskal.

Lynparfume

Har du ikke planterne i haven, kan du købe æstetiske olier, som du blander med sprit. Bland et par olier, der passer sammen i duft. (Hold dem tæt sammen og duft, om de passer sammen.) Tilsæt fem dele vodka til en del olie.

Du kan fortynde med 12-15 dele spiritus, så får du eau de cologne eller 50-100 dele spiritus, så får du en cologne, der mere frisker end dufter. Hold olierne fra børn. Æstetiske olier er meget stærke.

Duftevand

Pluk to dl nyudsprungne blomster af lavendel eller roser eller andet kraftigt duftende. (Ikke alle duftene egner sig dog. Kaprifolium og viol dur ikke.)

Læg det plukkede i en lille syltetøjsglas, og dæk med destilleret vand. Skru låget på, stil glasset lunt i et døgn. Sig væsken gennem et kaffefilter ned i en stålgryde. Tryk forsigtig på filteret, så alt kommer med. Stil væsken over komfuret, og lad den simre på lavt blus, indtil der er en skefuld tilbage.

Afkøl og hæld væsken på en mørk flaske, gerne med forstøver. Lav ikke for store mængder ad gangen, da simretiden nedsætter duften. Bevar duftvandet i køleskab. Det holder i fire-seks uger. Parfumeringen er mild.

Dyrk din egen parfume

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce