MUSIK-TEATER: Andebølle Ungdomshøjskole laver forestilling om tv-fremmedgørelsen
ANDEBØLLE: "Placebo" og "Sluk for fjernsynet - dit liv bliver ikke genudsendt".

Det er henholdsvis titel og undertitel på det musik-teaterstykke, som de fleste af eleverne på Andebølle Ungdomshøjskole i øjeblikket øver på hele skoledagen, inden de seks offentlige forestillinger i næste uge.

Som det fremgår af pressemeddelelsen, udtrykker eleverne med deres egen musik, tekster og scenografi kritiske kommentarer til den fremmedgørelse, de oplever ved at bruge tiden på platte quiz-programmer, ligegyldige talkshows, manipulerende nyheder, soap, dåselatter og kulturfremmede comedy-serier. De unge retter kritikken mod fristelserne til at blive biperson i deres eget liv og forfalde til at tro, at den formidlede virkelighed er den ægte.

Forlorent og uvirkeligt

- Placebo er latin og betyder forlorent, og ordet bruges også om snydepiller i lægevidenskaben, siger Mariann E. Petersen, en af de elever, som fik ideen og har været med til at skrive stykket. Hun henviser til, at meget af det, man ser på tv-skærmen, er forlorent og uvirkeligt. Mange bruger "tossekassen" som erstatning for at møde rigtige, levende mennesker".

- Vi var nogle stykker, som satte og ned for at drøfte, hvordan man laver underholdning med indhold, og vi tog udgangspunkt i nogle tv-programmer, som viser, hvor langt væk, man kan være fra virkeligheden. Desværre er det sådan i dag, at mange familier efter arbejde bare sætter sig ned foran fjernsynet uden at snakke sammen, tilføjer Mariann E. Petersen, som både medvirker som skuespiller og musiker i stykket, som på alle måder er en vaskeægte egenproduktion.

Forskellige indslag

Eleverne på de enkelte faglinjer udfører hver deres opgaver. Således står musikholdet for musikken, kunst- og design-holdet laver kulisser og kostumer, og medie-gruppen sørger for video- og reklameindslagene, som kæder musik, skuespil og til sidst synkrondans sammen.

- Selv om der ikke er oprettet en teaterlinie på skolen i år, er der mange som har en eller anden teaterbaggrund, siger Marian E. Petersen.

Skuespillerne instrueres af Naja Breuning, som er deltidslærer og tidligere elev på skolen. Lærerne Tom Moritz og Peter Albrechtsen leder det musikalske, mens kunst- og designlærer Poul Eriksen står for scenografien.

Der er ingen deciderede hovedroller, men de cirka 50 elever har hver deres opgave på eller bag scenen.

Under tidspres

- Vi har kun øvet en uges tid, så vi arbejder under tidspres, og alt er hektisk, tilføjer Mariann E. Petersen.

Der er allerede generalprøve i morgen eftermiddag i forbindelse med forældredag på skolen. I næste uge opføres stykket seks gange for inviterede efterskoler, ungdomsskoler og elever fra 9.-10.klasse, men alle interesserede er velkomne. Der er gratis adgang på ungdomshøjskolen, og det foregår mandag kl. 10 og 14, tirsdag kl. 10, 14 og 19 og onsdag kl. 10. Først herefter kan eleverne holde påskeferie.
  • fyens.dk