Hotel, mad og merchandise: VM i cyklecross gav milliongevinst for Fyn

VM i cyklecross blev en god forretning for ikke bare Nordfyn, men også nabokommunerne Middelfart og Odense. Det viser en ny analyse. Foto: Sugi Thiru

Hotel, mad og merchandise: VM i cyklecross gav milliongevinst for Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bogense var i februar vært for VM i cyklecross, og sportsbegivenheden var en særdeles god forretning for både Nordfyn og resten af Fyn, viser en ny analyse fra Ernst & Young.

En økonomisk gevinst på over 12 millioner kroner for Fyn. Det er ifølge en ny analyse fra revisions- og konsulentfirmaet Ernst & Young udbyttet, efter Nordfyn, nærmere bestemt Bogense, lagde jord til verdensmesterskabet i cyklecross i begyndelsen af februar.

Op mod 51 millioner tv-seere i 76 lande kan have fulgt den mudrede sportsgren hjemme i stuerne, og mere end 10.000 valgte - ligesom kronprins Frederik - at tage til Bogense for at følge verdensmesterskabet på tætteste hold. De besøgende brugte i gennemsnit halvanden dag ved eventet fordelt på 6.000 tilskuere lørdag og 9.000 søndag. Det har skæppet i kassen hos hoteller, spisesteder og taxaselskaber.

Hos Destination Fyn, der hører under Erhvervshus Fyn, er der stor tilfredshed med analysens konklusion om en turismeøkonomisk gevinst på 12 millioner.

- Det er meget flotte tal, og vi glæder os sammen med Nordfyns Erhverv og Turisme, Sport Event Denmark og Danmarks Cykleunion over, at hele Fyn har fået glæde af det store rykind under VM i cyklecross. Især nabokommunerne Odense og Middelfart, som samlet set har huset mere end halvdelen af de besøgende, har nydt godt af eventgæsterne. Langt størstedelen af turismeøkonomien er genereret ved tilskuere, og jeg hæfter mig ved, at døgnforbruget har været forholdsvist højt. De fleste har boet på hotel eller i ferielejlighed, fortæller Jakob Staun, eventchef hos Destination Fyn.

Ifølge analysen har 35 procent af de besøgende overnattet i Nordfyns Kommune, mens 40 procent har fundet en seng at sove i på den anden side af kommunegrænsen i Odense. Også Middelfart Kommune har mærket til gæsterne. Her har 11 procent overnattet, mens fire procent har været i de øvrige fynske kommuner - og den sidste tiendedel uden for Fyn.

Foruden de 12 millioner, der kommer fra gæsternes forbrug under deres ophold, vurderer Ernst & Young, at afholdelsen af cyklecross har resulteret i indirekte og afledte effekter på yderligere 14 millioner kroner. Analysen bygger blandt andet på svar fra knap 500 personer blandt tilskuere, deltagere og mediefolk.

Om cyklecross og VM i Bogense
Cyklecross foregår som regel på en rute, hvor rytterne både skal køre på veje, marker og stier. Undervejs er der forhindringer og stigninger, som tvinger rytterne til at stå af cyklen. Ruterne er to en halv til tre en halv kilometer lange.Cyklerne ligner almindelige racercykler, men er mere robuste og har grove, mønstrede dæk og andre bremser - for eksempel skivebremser.

Verdensmesterskabet fandt sted 2. og 3. februar i Bogense, hvor 280 cykelryttere fra 24 lande deltog. Derudover var der 15.000 tilskuere fordelt over to dage samt 296 pressefolk.

Begivenheden blev tv-transmitteret til op mod 51 millioner seere i 76 forskellige lande.

Arrangøren var CrossDenmark, som er et partnerskab mellem Nordfyns Erhverv & Turisme, Destination Fyn, Sport Event Denmark og Danmarks Cykle Union.
Blandt de udenlandske tilskuere var det især belgiere og hollændere, der valfartede til Bogense for at følge verdensmesterskabet på tæt hold. Og det var da også netop en hollænder og en belgier, der vandt henholdsvis mændenes og kvindernes løb. Foto: Sugi Thiru
Blandt de udenlandske tilskuere var det især belgiere og hollændere, der valfartede til Bogense for at følge verdensmesterskabet på tæt hold. Og det var da også netop en hollænder og en belgier, der vandt henholdsvis mændenes og kvindernes løb. Foto: Sugi Thiru

Udenlandske tilskuere brugte flest penge

Blandt tilskuerne til verdensmesterskabet var cirka halvdelen danskere og den anden halvdel udlændinge. Især var der mange belgiere, hollændere og tyskere.

Ernst & Young anslår, at 40 procent af de udenlandske gæster var fra Belgien, mens 15 procent var fra Holland. Og selvom hovedparten var fra Europa, skønnes syv procent at være rejst til Bogense fra Mellem- og Nordamerika.

Set med de økonomiske briller var det især de udenlandske gæsters ophold, der kastede penge af sig. Mens de danske tilskuere, som ikke var lokale, i gennemsnit brugte 395 kroner om dagen på et sted at bo, 321 kroner på mad og drikke samt 112 kroner på transport, var de tilsvarende beløb 492, 365 og 179 kroner for de udenlandske gæster.

Derudover tog de tilrejsende udlændinge i gennemsnit tre overnatninger, mens danskerne, der ikke var fra lokalområdet, i snit overnattede 1,5 gange. Til gengæld brugte de danske ikke-lokale gæster tre gange så mange penge på merchandise som udlændingene.

Det var ikke kun hoteller og moteller, der fik gavn af de gæstende cykelfans. En tredjedel valgte nemlig at indlogere sig hos private gennem Airbnb eller lignende.

Arrangøren CrossDenmark havde et budget på cirka 11,4 millioner kroner og en forventning om, at det hele skulle gå i nul. Det endte med et lille plus i regnskabet på knap 11.000 kroner.

VM i cyklecross blev i øvrigt vundet af den 24-årige Mathieu van der Poel hos herrerne, mens den 28-årige belgier Sanne Cant blev tredobbelt kvindelig verdensmester efter at have kørt i udbrud med hele fire hollændere.

Hotel, mad og merchandise: VM i cyklecross gav milliongevinst for Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce