Starter klokken 4 om natten: Skrigende fugle holder naboer vågne

Erika Hansen er stærkt plaget af en koloni af råger, som vækker hende hver morgen klokken 4. Foto: Michael Bager

Starter klokken 4 om natten: Skrigende fugle holder naboer vågne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange af beboerne i parcelhuskvarteret på Åsumvej i Odense bliver i øjeblikket vækket af skrig fra en rågekoloni, der har slået sig ned i Vollsmose.

Mens de fleste andre befinder sig i drømmeland, bliver Erika Hansen og mange andre parcelhusejere på Åsumvej i øjeblikket vækket før nat bliver til morgen af en flok råger, der kurtiserer og konkurrerer med gennemtrængende skrig.

De første fredede råger slog sig ned i nogle af træerne i Fyrreparken i Vollsmose for et par år siden, men siden hen er det gået stærkt med den højlydte parringsleg.

Erika Hansen vurderer selv, at der lige nu er mere end 50 reder i træerne og hun frygter, at det antal kun vil stige, hvis der ikke bliver gjort noget.

- Det er værre end at bo ved en motorvej. Det er simpelthen ulideligt, siger Erika Hansen, der bliver vækket af de høje skrig omkring klokken 4 om natten.

Og samme oplevelser har en lang række andre beboere i parcelhuskvarteret, fortæller hun.

- De bliver også vækket lang tid før, de skal op. Og rågerne begynder jo at skrige igen om aftenen ved en 20-21-tiden. Så det bliver nogle festlige grillaftener, vi kommer til at få.

Erika Hansen bor i et parcelhuskvarter ud til en stærkt befærdet vej, men det er rågernes skrig, som nu påvirker hendes nattesøvn i en sådan grad, at hun bliver træt og tung i hovedet. Foto: Michael Bager
Erika Hansen bor i et parcelhuskvarter ud til en stærkt befærdet vej, men det er rågernes skrig, som nu påvirker hendes nattesøvn i en sådan grad, at hun bliver træt og tung i hovedet. Foto: Michael Bager

Træt og tung i hovedet

Erika Hansen har været så frustreret over rågerne, at hun selv er begyndt at søge efter gode råd.

- Jeg har været på internettet for at finde ud af, hvad folk gør, når sådan en flok råger slår sig ned. Nogle prøver at sprøjte efter dem med vandslange. Andre forsøger at pille rederne ned. Vi har en brandmand boende her i gaden, som har fortalt, at de i lufthavnene har nogle laserstråler, som de kan skræmme rågerne væk med.

Erika Hansen har også selv forsøgt at gøre sit for at kunne leve med de skrigende naboer. I modsætning til tidligere sover hun således i dag med lukket vindue. Men det tager kun toppen af lydinfernoet.

- Jeg brokker mig normalt ikke, men jeg kan altså mærke, at jeg bliver tung i hovedet og træt i løbet af dagen, fordi rågerne vækker mig så tidligt. Jeg går normalt i seng ved en 23-23.30-tiden og når så knap nok ned i den helt dybe søvn, før rågerne begynder, siger hun.

Hvem skal skyde rågerne?

Erika Hansen har også kontaktet Odense Kommune, der ifølge hende oplyste, at ansvaret for reguleringen af rågerne skifter hænder afhængig af, hvor rågerne befinder sig.

- De sagde, at det var os grundejere, der skulle gøre noget, hvis de havde slået sig ned på vores side af vejen. Hvis de var i midterrabatten af vejen, ville det være kommunen. Men når rågerne, som det er tilfældet her, har slået sig ned i Fyrreparken, er det FAB (Fyns Almennyttige Boligselskab, red.), der har ansvaret, siger Erika Hansen.

Funktionsleder i kommunen park- og vejdriftsafdeling, Heine Risom, bekræfter, at det i det konkrete tilfælde er FAB, der skal søge Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere bestanden. Det kan blandt andet ske ved at hyre jægere til at skyde ungerne. Men først når de hopper ud af reden.

- Vi har selv et samarbejde med jægerne og Danmarks Naturfredningsforening, hvor vi søger om tilladelse til at regulere bestanden af råger en række steder i Odense. Men kun på kommunale arealer. I tilfældet her er det FAB, der har ansvaret, siger Heine Risom.

Vicevært har intet hørt

Erika Hansen har tidligere selv taget kontakt til FAB's hovedkontor og til boligselskabets vicevært i Fyrreparken. Men der er ikke sket noget, og viceværten så ikke rågekolonien som et problem.

- Viceværten sagde, at han ikke havde hørt nogen klager om rågerne. Men hvis det er rigtigt, må beboerne derovre enten være døve eller sove med nogle gevaldige ørepropper, siger Erika Hansen.

Højt på en gren en råge

Erika Hansen håber, at boligforeningen vil gribe ind og sende jægere ud for at skyde ungerne, så rågerne bliver skræmt væk.

Hun kigger gerne på fugle i kvarteret og savner lyden af solsorten om morgenen.

- Jeg elsker fuglelyde om morgenen, men rågerne skriger jo. Jeg kan ikke engang høre solsorten mere, siger hun.

Starter klokken 4 om natten: Skrigende fugle holder naboer vågne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce