Fjerde flest blandt alle politikredse: Fyn ramt af næsten 800 flere indbrud i 2018 end året før

Mens der i syv af landets politikredse i 2018 blev anmeldt færre indbrud end året før, steg antallet af anmeldelser til Fyns Politi med 17 procent. Værst har udviklingen været i Faaborg-Midtfyn, hvor der er sket en stigning på 37 procent fra 2017 til 2018. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Fjerde flest blandt alle politikredse: Fyn ramt af næsten 800 flere indbrud i 2018 end året før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns Politi fik 17 procent flere anmeldelser om indbrud i 2018 end året før, viser nye tal. Ser man på kommunerne, har Assens, Langeland og især Faaborg-Midtfyn oplevet de største stigninger, mens der i Svendborg og på Ærø blev anmeldt færre indbrud.

Efter fem år i træk med nedgange i antallet af anmeldelser om indbrud, er tendensen vendt i 2018. Her fik Fyns Politi 5.245 anmeldelser mod 4.470 i 2017 - en stigning på cirka 17 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed indtager den fynske politikreds en fjerdeplads blandt landets 12 kredse, hvor kun Københavns Politi, Østjyllands Politi og Nordsjællands Politi sidste år har modtaget flere anmeldelser om indbrud med henholdsvis 5.728, 6.402 og 6.626 anmeldelser fra blandt andet borgere, virksomheder og offentlige institutioner.

Hos lederen af Fyns Politis særlige indbrudsgruppe, Finn Wegner, er oplevelsen også, at der har været flere anmeldelser af indbrud på Fyn.

- Indtil oktober lå vi godt i svinget. Fra midt november er det væltet med indbrudstallet. Vi har klare indikationer på, at det fra slut november er omrejsende kriminelle grupperinger, der står bag en del af indbruddene. Vi tror også stadig, at de holder til her, siger han.

Overordnet er der dog - som på landsplan - fortsat tale om en pæn nedgang på Fyn, hvis man ser tilbage på tiden efter politireformen i 2007. Antallet af indbrudsanmeldelser toppede med 10.075 i 2009.

Det er forsat i et klart mindretal af sagerne om indbrud, at Fyns Politi sigter personer for indbrudene.

Med en sigtelsesprocent på 12,9 procent, kommer Fyns Politi dog tæt på landsgennemsnittet på 13,1 procent. Lavest ligger Midt- og Vestsjællands Politi med 7 procent, mens Midt- og Vestjylland med 22,5 procent indtager andenpladsen - kun overgået af Bornholms Politi, der i 2018 rejste sigtelse i 38 sager mod 54 anmeldelser og dermed ligger på hele 70,4 procent.

Det er dog vigtigt at tage forbehold for, at der ikke nødvendigvis rejses sigtelse samme år, som et indbrud er anmeldt. Eksempelvis kan en ransagning i én sag føre til koster, der kan kædes samme med tidligere, uopklarede indbrud.

Stor forskel på fynske kommuner

Med næsten 2250 anmeldelser, tegner Fyns største kommune Odense sig ikke overraskende for størstedelen af fynboernes anmeldte indbrud - knap 43 procent.

Odenseanerne anmeldte 20 procent flere indbrud sidste år end året før, mens de største stigninger er sket i Faaborg-Midtfyn med 37 procent flere og Langeland og Assens med henholdsvis 33 og 28 procent flere indbrud.

I Nyborg er det stort set status quo med en stigning på knap tre procent, mens Svendborg havde 15 procent færre anmeldelser og Ærø hele 43 procent færre anmeldelser. For sidstnævnte kommune er der dog tale om forholdsvis små tal med 13 anmeldelser i 2018 mod 23 året før - og der kan derfor lettere ske store udsving fra år til år.

Efter Odense har Faaborg-Midtfyn (10,3 procent) Middelfart (9,4 procent) Svendborg (8,8 procent) og Assens med 8,6 procent stået for de største andele af indbruddene, der er blevet anmeldt.

Flest pr. indbygger på Langeland

Mens størstedelen af indbruddene anmeldes i Odense Kommune, er det imidlertid andre kommuner, hvor der er flest anmeldelser i forhold til antallet af borgere. I Odense anmeldes der 11,1 indbrud pr. 1000 indbyggere, men 11,4 i Kerteminde, 12,9 i Middelfart og 13,1 i Langeland, som topper listen. Det viser tal fra politiet.

Færrest indbrud har Ærø med 2,1 pr. 1000 indbyggere, efterfulgt af Svendborg med 7,8 og Nyborg med 8,9 pr. 1000 indbyggere.

Af de 5.245 anmeldelser om indbrud på Fyn, Ærø og Langeland i 2018 var godt halvdelen i beboelser. Godt en fjerdedel af anmeldelserne omhandlede forretninger og virksomheder, mens en femtedel var i sommerhuse, garager, kolonihavehuse, skurvogne og lignende.

Chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj fra Fyns Politi kan ikke genkende Danmarks Statistiks tal for indbrud i fynske hjem i 2018. Hans tvivl bunder i, at han mener, at Danmarks Statistik har ændret metode for opgørelsen af indbrud, og at tallene for 2017 og 2018 ikke er sammenlignelige.

Fjerde flest blandt alle politikredse: Fyn ramt af næsten 800 flere indbrud i 2018 end året før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce