Julekalender på Facebook sætter fokus på afviste Hameds sag

Hamed Rezaii fra Marstal og hans sag er nu blevet genstand for en julekalender på Facebook. Foto: Katrine Becher Damkjær

Julekalender på Facebook sætter fokus på afviste Hameds sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En journalist fra Svendborg har taget initiativ til en julekalender med daglige video-interviews om Hamed Rezaii, som har fået afslag på opholdstilladelse. - Det betyder utrolig meget, siger Rita Kjelsmark, som han bor hos.

Ærø: Hamed Rezaii, som i sidste uge fik afslag på opholdstilladelse, har fået sin egen julekalender.

I julekaldenderen "Hameds jul", som kan findes på Facebook-siden af samme navn, bliver der hver dag lagt en kort video op med en person, som kender Hamed Rezaii eller hans familie, eller som i øvrigt har noget relevant at sige om sagen.

I første afsnit, som blev bragt lørdag den 1. december, var det Hamed Rezaiis danske "mor", Rita Kjelsmark, der fortæller om, hvordan familien lærte ham at kende, først som besøgsfamilie og siden, da han fik lov til at bo hos familien, efter at asylcentrene på Ærø var lukket. Hun fortæller i videoen også om, og hvordan sagen berører familien i Marstal.

"Han er faldet rigtig godt til hos os og har boet her i snart to år. Vores børnebørn kommer her og leger, og de elsker deres onkel Hamed. Og hvordan ville I have det, hvis der var nogen, der kom og tog jeres barn fra jer? Det er en forfærdelig følelse at have. Han skal bare bo i Danmark," siger hun blandt andet i videoen, der er set 4600 gange og delt 50 gange i skrivende stund.

Rita Kjelsmark er glad for det fokus, julekalenderen giver på sagen.

- Det betyder utroligt meget. Vi kan se, at den er nået vidt omkring, og der er fokus på det nu. Det er dejligt at se, at der er utroligt mange, der tænker på os, siger hun og tilføjer, at det er med til at holde humøret oppe.

- Jeg håber, det måske kommer så langt omkring, at vi får noget hjælp, siger hun.

- En helt urimelig afgørelse

Kasper Tveden Jensen er journalist, bosiddende i Svendborg og initiativtager til julekaldenderen, som han står for sammen med tre andre. Han kendte ikke Hamed Rezaii eller familien på forhånd, men kender psykolog Peter Bech, som har undersøgt Hamed Rezaii, og han spurgte, om han kunne gøre noget.

- Han er oprørt over den her sag og spurgte, om der var noget, jeg kunne hjælpe med. Han spurgte, om Rita (Kjelsmark, red.) kunne ringe til mig, og det gjorde hun. Så nu var der en, der spurgte om hjælp, og det var en anledning til at gøre noget, som jeg havde tænkt på i mange år, siger han.

Kasper Tveden Jensen skrev tilbage i 2006, mens han stadig var journaliststuderende, en artikel om selvmordsforsøg blandt asylansøgere. Artiklen "Suicidal silence" beskrev en unormal stigning i antallet af selvmordsforsøg blandt asylansøgere i Danmark mellem 2004 og 2005. Artiklen indbragte ham en førsteplads i en international konkurrence, som hjælpeorganisationen Jesuit Refugee Service's havde udskrevet.

- Jeg ved, at det er en forfærdelig situation, mange står i, men det har været uhåndterligt, hvor jeg skulle kaste mine kræfter ind. Men her kom der en udstrakt hånd, der bad om hjælp, og skulle jeg så ikke gøre noget? spørger han.

Kasper Tveden Jensen håber, at julekaldenderen kan være med til at få myndighederne til at se på Hamed Rezaiis sag igen. En sag, han ser som urimelig.

- Der er et helt samfund, der siger, at han skal blive. Han hører til her, og han har ikke noget at komme hjem til i Afghanistan. Så jeg kan ikke se, at det skulle være i nogens interesse, at han skulle sendes ud af landet.

Julekalender på Facebook sætter fokus på afviste Hameds sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce