Fyns Amts Avis mener: Et flot knæk på kurven


Fyns Amts Avis mener: Et flot knæk på kurven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef David Bernicken dabe@faa.dk
Billede
Leder - Fyns Amts Avis. 

Det har været en udfordring i årevis, at antallet af praktik- og lærepladser i håndværkerfagene har udgjort en mangelvare. Modsvaret har længe været skolepraktik, og trods en fin indsats fra erhvervskolerne, vil skolepraktik aldrig helt kunne matche en reel praktik hos for eksempel en maler eller en murer. Kontakten til arbejdsmarkedet og en helt almindelig arbejdsplads er bare ikke den samme i en skolepraktik - uden at de elever, som er blevet udlært via en skolepraktik, nødvendigvis er blevet dårligere håndværkere.

Derfor er det ualmindeligt opløftende at læse om en markant fremgang i antallet af praktikpladser i Svendborg Kommune.

Der kan næppe herske nogen tvivl om, at de fyldte ordrebøger hos håndværkerne har bidraget til, at der nu er bedre plads i driften til at tage en ekstra lærling ind, og samtidig kan de fleste mestre og ejere af større entreprenørvirksomhederne vel efterhånden se skriften meget tydeligt på væggen: Hvis de ikke handler nu, kommer de til at mangle håndværkere i et massivt omfang om ganske få år.

Nogle gange er der bare brug for et tilløb til at få vendt udviklingen, og manglen på praktikpladser er der blevet råbt højt om i mange år. Netop derfor giver det anledning til at håbe, at dette kurveknæk i Svendborg kan vise vejen andre steder.

Naturligvis sker den slags ikke bare ud af det blå. Erhvervskolen og arbejdsgiverne har gjort en betydelig indsats for gøde jorden, og Svendborg Kommune har stillet klare krav, når kommunale opgaver er blevet sendt i udbud. Der tages altså et større ansvar for at løfte opgaven og vende den negative spiral til en positiv spiral.

Den positive udvikling skal selvfølgelig plejes og passes, så kurven ikke igen peger den forkerte vej, og derudover kan den også fungere som løftestang for uddannelserne, som kan anvende de positive erfaringer til at få skabt endnu bedre og mere målrettede uddannelser, der passer endnu bedre til arbejdsgiverne behov.

Og når nu LO uddeler skulderklap til uddannelsestedet, arbejdsgiverne og kommunen, kan det måske ligefrem anvendes som et reklamefremstød for håndværkeruddannelserne. Det kniber jo notorisk med at lokke nok unge til at vælge netop denne type uddannelser, og så længe det også kneb med lære- og praktikpladser, har det været en anelse svært at få det til at fremstå meget attraktivt at vælge lige præcis den karrierevej. Der har manglet et væsentligt element, så længe antallet af studerende oversteg praktik- og lærerpladserne.

I det øjeblik de unge får flere praktik- og lærepladsmuligheder at vælge imellem, bliver det formentlig også mere interessant at vælge en erhvervsuddannelse.

Den positive udvikling skal selvfølgelig plejes og passes, så kurven ikke igen peger den forkerte vej

Fyns Amts Avis mener: Et flot knæk på kurven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce