Nordskolen mister elever: - Vi er nødt til at gøre noget særligt

E-sport er blot et af de forløb, som Nordskolen har sat i værk for at skabe en spændende skolegang for de nuværende elever, men også for at tiltrække nye elever. Foto: Katrine Becher Damkjær

Nordskolen mister elever: - Vi er nødt til at gøre noget særligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordskolen i Snøde har i år kun halvt så mange elever som for to år siden. Nu er der sat gang i en stribe tiltag, der skal vise, hvad en lille skole kan.

Snøde: Tre piger løber rundt og leger tagfat. De hviner, smider sig på stengulvet og ruller rundt. Ellers er det en stille frokostpause på Nordskolen, for med en hel førsteklasse af sted på biograftur, er de madpakkeduftende klasselokaler forholdsvis tomme for børn.

Men selv med førsteklasserne på matriklen, er der ikke det samme antal elever på skolen, som der har været. Elevtallene svigter, som de også gør på øens anden småskole, Humble Skole. Så meget, at der i dette skoleår ikke har kunnet oprettes en sjetteklasse.

- Det er meget lavt i år, fortæller læringsvejleder Hanne Nielsen og henviser til en opgørelse over skolens elevtal, der viser, at Nordskolens elevtal er blevet halveret på to år.

- Vi er nødt til at gøre noget helt særligt, siger hun.

Debatteri om de små skolers fremtid
Fyns Amts Avis inviterer til debat om de små skolers fremtid på Langeland.Hverken Nordskolen eller Humble Skole har lige nu sjetteklasser på grund af faldende elevtal, og derfor inviterer Fyns Amts Avis onsdag aften 14. november kl. 19 abonnenter til debatteri i biblioteket på Hou Skole, hvor Langelands-redaktionen i denne uge holder til.

Aftenens panel består af formand for Lærings-, Social- og Kulturudvalget Jan Ole Jakobsen og Thomas Borum Reuss, formand for Nordskolens bestyrelse. Ordstyrer er avisens debatredaktør, David Bernicken.
Læringsvejleder Hanne Nielsen (tv) hjælper et par elever med kogekunsten. Hun tror på, at Nordskolen vil overleve trods de vigende elevtal. Foto: Katrine Becher Damkjær
Læringsvejleder Hanne Nielsen (tv) hjælper et par elever med kogekunsten. Hun tror på, at Nordskolen vil overleve trods de vigende elevtal. Foto: Katrine Becher Damkjær

Derfor har de på Nordskolen iværksat en række tiltag, der skal formidle budskabet om, at en lille skole som Nordskolen kan tilbyde noget, en større folkeskole ikke kan. Der er blevet oprettet såkaldte valghold, som er forløb, hvor børnene fra 2. til 5. klasse er blandet sammen. Forløbene byder på alt fra bagedyst til bygning af hønsehus og en legeborg med hjælp fra lokale forældre. Hanne Nielsen peger på, at tiltagene signalerer, at Nordskolen som en lille skole kan skabe nogle trygge rammer for eleverne, men der er mere i det end det.

- Det er også for at vise, at vi kan skabe en spændende skoledag, siger Hanne Nielsen.

To slags skoler

Småskolerne er pressede, fordi børnetallet på Langeland er faldende. Dertil kommer, at nogle forældre sender børnene på øens store folkeskole, Ørstedskolen, i Rudkøbing. Derfor er Nordskolens håb, at initiativerne kan udbrede budskabet om, at en lille skole har en stor værdi for børnenes trivsel og for lokalsamfundet i det hele taget.

På Nordskolen har man i flere år kørt med et koncept kaldet 'åben skole'. Her er der også tale om en blanding af elever på tværs af alderstrin, fortæller børnehaveklasseleder Marianne Vester.

- Blandingen af klasser er alfa og omega, siger hun og understreger, at det lærer eleverne at tage hensyn.

- Vi kan se det, når vi spiller stikbold for eksempel. Her tyrer (kaster hårdt, red.) de store børn bolden på de jævnaldrene, men når de kaster efter de små, gør de det stille og roligt, siger hun.

Den åbenhed og hensyntagen oplever Hanne Nielsen også, og hun peger på, at skolens begrænsede størrelse gør det muligt for lærerne at tage sig af hvert enkelt barn og alle forældre. Og det mener hun, at visse børn har særligt brug for.

- Vi har elever, der kommer fra Rudkøbing, som har brug for den tryghed, vi kan tilbyde, siger hun og ser netop de trygge rammer som en vigtig del af småskolernes eksistensberettigelse.

- Nogle børn trives dårligt på en stor skole. Jeg mener, det er positivt for øen, at der kan tilbydes to slags skoler, siger hun.

Nordskolen mister elever: - Vi er nødt til at gøre noget særligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce