Hund reddet af kloak-tv efter halvandet døgn i drænrør

Jagthunden Mille i det øjeblik, den ser lys for første gang i 36 timer og øjnene reflekterer lyset på det fjernstyrede kloak-kamera. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson

Hund reddet af kloak-tv efter halvandet døgn i drænrør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jagthunden Mille sad fast sammen med en ræv i halvandet døgn, indtil den blev fundet af et fjernstyret kamera fra kloakservicefirma.

Torsdag kl. 11 forsvandt Mille, der er en tysk jagtterier på tre et halvt år.

Den havde været med sin ejer, Vagn Damgaard Knudsen, på jagt ved Ørritslevgaard lidt nordvest for Søndersø, da den fik kontakt med en ræv, som flygtede med hunden lige i halen. Og så var de væk.

- Jeg søgte rundt på marken, men den var væk. Ved en mose var der to regnvandsrør, og den var ikke set andre steder, så det kunne kun være der, de var løbet ind, fortæller Vagn Damgaard Knudsen.

- Normalt kan de ikke gå ned i de rør, for de er fyldt med vand, men på grund af den tørre sommer, er rørene helt tørre. Om eftermiddagen åbnede jeg alle brønddæksler i området, for at der kunne komme ilt ned i rørsystemet og åbne en flugtvej, men hun kom ikke ud, siger Vagn Damgaard Knudsen.

Så gav han sig til at lytte.

Da kameraet skal trækkes retur, dukker ræven pludselig op igen. Hunden er reddet op, men ræven er kravlet tilbage i sikkerhed i røret. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson
Da kameraet skal trækkes retur, dukker ræven pludselig op igen. Hunden er reddet op, men ræven er kravlet tilbage i sikkerhed i røret. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson

Hele natten i stilhed

Hele natten sad han ved mosen og lyttede efter hundelyde. Fredag morgen meldte han hunden forsvundet ved politiet og ringede rundt til dyreinternater i nærheden. Stadig uden resultat.

Der var nu gået 24 timer, siden hunden forsvandt.

Milles ejer vidste stadig ikke, hvor hunden var, eller om den var i live. Men der var jo de der rør.

Så fik en mand i Svendborg det underligste opkald i sit arbejdsliv.

Endelig i sikkerhed. Vagn Damgaard Knudsen giver Mille noget at drikke i servicevognen. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson
Endelig i sikkerhed. Vagn Damgaard Knudsen giver Mille noget at drikke i servicevognen. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson

Stoppet af sand og mudder

Henrik Poulsen er tv-operatør ved kloakservicefirmaet FKSSlamson og kørte fredag formiddag rundt i Svendborg og inspicerede rør og kloakker med et fjernstyret kamera. Det har han arbejdet med i seks år og han har fundet masser af brud og revner ... men aldrig en hund.

Da Henrik Poulsen fredag over middag ankom med sin fem ton tunge Mercedes Sprinter, havde Mille været væk i 26 timer. De begyndte i den modsatte ende, hvor de vidste, at røret startede. Normalt skal et rør spules igennem, inden kameraet sendes ind, men det var der ikke tid til. 550 meter inde i røret havde de ikke fået øje på noget, og kunne ikke komme videre.

- Så vi må have vognen ned over marken og ned til vandhullet, hvor rørene kommer ud. Vi har ingen tegninger eller noget at køre efter, det er nok over 50 år gamle regnvandsledninger, så vi sætter det lille kamera i gang. Da vi når 200 meter ind, kan vi ikke komme videre for sand og mudder, siger han,

Men så fik han øje på noget.

Så trangt ser det ud 234 meter inde i et betonrør med en diameter på 25 cm. Vagn Damgaard Knudsen opdagede poteaftryk på rørvæggen, og så fik de øje på jagthundens bagdel. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson
Så trangt ser det ud 234 meter inde i et betonrør med en diameter på 25 cm. Vagn Damgaard Knudsen opdagede poteaftryk på rørvæggen, og så fik de øje på jagthundens bagdel. Foto: Henrik Poulsen/FKSSlamson

Potespor på rørvæggen

- Jeg kan se potespor på rørvæggen, så vi tager kameraet hjem igen og sender det store kamera af sted, fortæller Henrik Poulsen.

De to kameraer minder om fjernstyrede biler med et kamera på. Det lille kamera er på størrelse med en stor sko, mens det andet er på størrelse med en lille støvsuger. Den lille har kun 250 meter ledning, mens den store har 600 meter.

Røret var kun 25 cm i diameter, så det store kamera kunne risikere at sidde fast, men på en eller anden mærkelig måde lykkedes det at få kameraet vrikket ind i det gamle rør.

Og pludselig var der noget, der bevægede sig.

Grønne øjne i mørket

- Omkring 250 meter inde kan jeg se to grønne øjne, siger Henrik Poulsen.

- Vi står begge to i vognen, det er Henrik, der styrer, og da jeg ser de grønne øjne, bliver jeg så glad, for det er ikke rævens gule øjne, siger Vagn Damgaard Knudsen med en varme i stemmen, som stadig kan høres flere dage efter.

Men kameraet har ingen redskaber, og Mille kunne ikke krybe baglæns. Og hvor var ræven?

De besluttede at grave sig ned til hunden.

Så graver vi selv

Henrik tændte en lille radiosender på kameraet, så han kunne gå ud på marken og finde dets nøjagtige position. Det stod én meter under jorden, og Vagn Damgaard Knudsen bestilte en rendegraver.

- Men det havde vi ikke tid til at vente på, da vi havde set, at hunden var i live, siger Henrik Poulsen.

Så de gik op på gården og hentede en Manitou teleskoplæsser. Den kan ikke grave, men læsseren kan skrabe jorden af som en hund, der graver sig ned til et kødben.

En meter nede gjorde de et uventet fund.

Ræven og hunden

- Til at begynde med kunne jeg ikke se ræven, og hunden ville gerne kravle længere ind i ledningen. Så viser det sig, at der er en brønd ude midt på marken, som ingen kender til. Den får vi gravet ned til og får åbnet. Vi ligger med hovedet ned i brønden og lyser ind i ledningen. Og dér sidder både ræven og hunden, fortæller Henrik Poulsen.

Men ræven var skræmt og ville ikke ud, og hunden kunne ikke komme nogen vegne, fordi den havde en ræv foran sig ... og et kamera bag sig.

- Så slukkede vi lyset på Manitouen og satte os helt stille ned og ventede, siger Vagn Damgaard Knudsen

Klokken var halv syv fredag aften. Det blæste og regnede, og det var bælgravende mørket.

Pludselig kunne de høre noget plaske nede i brønden.

Der sidder hunden

- Vi løber over og lyser ned. Det er hunden, der sidder dernede i vandet. Vagn lægger sig ned og hiver hunden op i halsbåndet. Hunden siger ikke noget. Den fryser, og vi løber op i bilen, tænder bilens oliefyr på alt, det kan trække og så får den en tår vand i min kaffekop, siger Henrik Poulsen.

Men hvad med ræven?

- Da jeg kommer ned i bilen, skal jeg have kameraet ud igen og ser på tv-skærmen. Og der sidder ræven. Den har været ude at vende i brønden og er gået ind i røret igen, så den sidder bare der og kigger på kameraet. Vi trækker kameraet ud og lader hullet stå åbent natten over og lader brønden stå åben, så den kan gå ud.

- Det var først, da jeg kom hjem om aftenen, at de slog mig at vi havde kæmpet i fem-seks timer for at få den hund ud.

Og hvordan har Mille det så?

En usædvanlig dag

- Hun var frisk, da vi trak hende ud. Lidt beskidt og forfrossen, men ellers frisk. Mille har ikke fået en eneste skramme, og det tror jeg heller ikke ræven havde. Hun har jo siddet halvandet døgn lige bagved ræven i et rør, men har holdt "sikkerhedsafstand", og ræven har jo ikke tænder bagi, så den har ikke bidt Mille, siger Vagn Damgaard Knudsen.

Så mon ikke Mille snart er klar til jagt igen.

Og Henrik Poulsen, ja, han fik sig en arbejdsdag, han sent glemmer:

- De eneste dyr, jeg plejer at se på arbejde, det er jo rotter.

Hund reddet af kloak-tv efter halvandet døgn i drænrør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce