Handlekraft i landsby: Medlemmer har lånt ud til byggeri af en helt ny brugs

Dagli' Brugsen Bagenkop kan kigge til det vestjyske, hvor man i Sdr. Felding har brugt lånemodellen. Her er det i Bagenkop i 2013. Arkivfoto: Jørgen Outzen

Handlekraft i landsby: Medlemmer har lånt ud til byggeri af en helt ny brugs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bagenkop er ikke den eneste by, hvor medlemmerne bakker økonomisk op med mere end at handle i butikken. Medlemmerne i vestjysk landsby rejste 1,6 million kroner til ny brugs.

Sdr. Felding: Dagli´Brugsen i Bagenkop kan blandt andet kigge til det vestjyske, hvor man har brugt modellen med at låne penge ud til den lokale brugs. I landsbyen Sdr. Felding, som ligger mellem Skjern og Brande, har medlemmerne ydet brugsforeningen et lån på 1,6 million kroner, som har været medvirkende til at få bygget en helt ny butik.

- Vi stod med en gammel, nedslidt brugs og måtte overveje, hvad vi skulle. Og resultatet blev, at vi besluttede os for at bygge nyt, fortæller formanden for Dagli´Brugsen Sdr. Felding, Lars Christian Svane.

Omkring 85-86 medlemmer har ydet lån, lige som to lokale foreninger, der repræsenterer 90-100 medlemmer, er med. Alle er lovet anonymitet, også foreningerne, oplyser formanden, der derfor ikke vil oplyse, hvilke typer foreninger der er tale om.

Man ville kun modtage lån fra medlemmer.

- Faktisk var der nogle, som ikke er med i brugsforeningen, der af en eller anden grund gerne ville låne os penge, men vi sagde pænt nej tak, fortæller Lars Christian Svane.

Også i Sdr. Felding er lånet på 10 år, tre procent i årlig rente og afdragsfrit de første fem år. Her har man valgt et minimumsbeløb på 5000 kroner.

Resten af beløbet til nybyggeriet - 10,9 millioner kroner - er lånt i Brugsforeningernes Låne- og Garantifond. Her skal man betale tilbage også på 10 år.

Men formanden mener ikke, at man har sat sig under et stort pres.

- Det er ganske rigtigt et forholdsvist stort lån fra denne fond, og naturligvis skal vi have en ordentlig indtjening for at betale pengene tilbage, men det kan vi. Der er ikke andre dagligevarebutikker i Sdr. Felding. Vi havde en købmand, men butikken gik fallit, og der er cirka 15 km til nærmeste anden dagligvarebutik. Så vi ligger lidt i et "smørhul". Naturligvis forpligter det her både alle medlemmerne og bestyrelsen, men det skal nok gå. Sdr. Felding har cirka 1100 husstande, og der er mindst ét medlem af brugsen i hver, påpeger formanden.

Brugsbutikken har kun få måneder på bagen. Den blev indviet i august.

Grunden skulle man ikke ud at investere i. Den var købt på et tidligere tidspunkt.

Handlekraft i landsby: Medlemmer har lånt ud til byggeri af en helt ny brugs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce