Kontrakt med italienere rydder usikkerheder af vejen for Nyt OUH

Det er kontrakten på de fire klynger, markeret med grøn, som konsortiet CBM/Itinera fra Italien mandag blev valgt til at opføre. Indtil sommer er kontrakten foreløbig, og det er planen, at den finaliseres i juni. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Kontrakt med italienere rydder usikkerheder af vejen for Nyt OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om tidsplanen er udfordret, er mange andre aspekter ved opførelsen af Nyt OUH nu faldet på plads efter indgåelse af kontrakt med det italienske konsortium CBM/Itinera. Går alt vel, kan byggeriet for alvor gå i gang om cirka et år.

At bygge noget så stort og så komplekst som Nyt OUH er som at betræde en sti fyldt med landminer, hvor én mine ad gangen må lokaliseres og demonteres.

Med mandagens flertalsbeslutning i regionsrådet i Region Syddanmark om at godkende, at der kan indgås kontrakt med det italienske konsortium CBM/Itinera, er yderligere et par af de miner, der kunne bringe projektet ud af balance, nu fundet og uskadeliggjort.

Derfor var det en tilfreds projektledelse for Nyt OUH med direktør Torben Hedegaard Jensen i spidsen, der tirsdag kunne afholde pressemøde og gøre foreløbig status.

Nyt OUH
Region Syddanmarks nye supersygehus i Odense har en fast budgetramme på 6,3 milliarder kroner. Det skal efterplanen være færdigbygget i slutningen af 2022. Nærmere bestemt 11. november det år. Hovedparten af byggeriet er delt op i to store totalentrepriser. Det italienske konsortium CMB/Itinera vandt i det første udbud opgaven med vidensaksen samt behandlings- og sengeafsnit med en budgetramme på 2,8 milliarder kroner. Konsortiets egne omkostninger var 435 millioner kroner billigere end nærmeste konkurrent. Efter en optimeringsfase er konsortiet nu endeligt valgt til opgaven. Mandag blev CMB/Itinera også vinder af det andet store udbud, byggeriet af de fire klynger, med en budgetramme på 1,52 milliarder kroner. Her var italienerne omkostninger 308 millioner kroner lavere end næstbedste bud. Regionen og CMB/Itinera skal nu igennem endnu en optimeringsfase, inden kontrakten på denne opgave endeligt underskrives.
Projektchef Aroldo Tegon står i spidsen for konsortiet CBM/Itinera, der skal opføre langt størstedelen af Nyt OUH. Foto: Rune H. Blichfeldt
Projektchef Aroldo Tegon står i spidsen for konsortiet CBM/Itinera, der skal opføre langt størstedelen af Nyt OUH. Foto: Rune H. Blichfeldt

Styr på to store delprojekter

Hovedkonklusionen er, at en række optimeringer, Nyt OUH har foretaget i samarbejde med CBM/Itinera, har givet sikkerhed for, at økonomien holder, og at der nu er klarhed omkring risici i forhold til det, der kaldes delprojekt tre og fire.

De to delprojekter består af den såkaldte vidensakse samt af behandlings- og sengeafsnit. I alt cirka 152.000 kvadratmeter til en pris på cirka 2,8 milliarder kroner, som det italienske konsortium vandt en foreløbig kontrakt på at opføre i februar i år, og som nu kan endegyldigt formaliseres.

Det er lykkedes at få det projekt, regionen og Nyt OUH havde ønsket, inden for den økonomi, der er til rådighed. Blandt andet ved at foretage konstruktionsændringer i bygningen, ændre facaden og øge graden af præfabrikerede elementer til sygehuset. Det betyder, at helt op imod 25 procent af elementerne vil blive produceret og samlet andre steder, og derefter fragtes i hele stykker til Odense. Det gælder f.eks. de mange baderum, der skal være på sygehuset, hvor planen er at få dem leveret færdige og klar for så at hejse dem ned på plads i bygningen.

At de tilpasninger har gjort de to delprojekter realiserbare inden for økonomien, der er til rådighed, betyder ifølge Torben Hedegaard Jensen, at der ikke behøver skæres i delprojekt tre og fire.

- Der skal hverken skal ske reduktion i areal eller i funktioner, siger han og kan samtidig glæde sig over, at risici nu er fordelt mellem bygherren, altså Nyt OUH, og det italienske konsortium. Lidt forenklet forklaret, er det nu konsortiets ansvar som totalentreprenør, hvis tømmeren ikke er færdig, når elektrikeren kommer. Mens jordbundsforhold f.eks. stadig er Nyt OUH's ansvar.

Fire klynger skal optimeres

På samme vis, som det er sket med delprojekt tre og fire, skal Nyt OUH nu og frem til sommer i fællesskab med CBM/Itinera og andre rådgivere på projektet arbejde med at optimere delprojekt fem, seks, syv og otte, således de kan gennemføres som ønsket, uden der skal ske reduktion i areal eller funktioner.

Det er de fire delprojekter, eller klynger om man vil, regionsrådet mandag godkendte at indgå foreløbig kontrakt med italienske konsortium omkring.

Her er der tale om 93.000 kvadratmeter med en budgetramme på knap 1,6 milliarder kroner, og sammen med delprojekt tre og fire udgør de fire klynger i alt 87 procent af det samlede projekt for Nyt OUH.

Den endelige kontrakt indgås, hvis optimeringen falder planmæssigt ud, næste sommer. Og sker det, bliver det altså CBM/Itinera, der kommer til at stå for langt størstedelen af opførelsen af Nyt OUH.

Tre totalentreprenører bød på opgaven med at bygge de fire klynger. Ud over italienerne fra CBM/Itinera var det konsortiet We Care med MJ Højgaard i spidsen og 5E Byg.

We Cares bud blev vurderet jævnbyrdigt med JV CBM/Itineras på de fleste punkter, men regionen fik dog 308 millioner kroner mere at bygge de fire klynger for ved at vælge italienerne, når totalentreprenørens omkostninger og avance er betalt, og derfor vandt de opgaven.

Kontrakt med italienere rydder usikkerheder af vejen for Nyt OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce