Gør det ondt, så bliv tjekket: Det er afgørende at opdage gigt i tide

Onsdag 10. oktober står flere læger klar til at Arkivfoto: HighwayStarz/Colourbox

Gør det ondt, så bliv tjekket: Det er afgørende at opdage gigt i tide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Det er vigtigt at opdage leddegigt og andre lignende gigtsygdomme så hurtigt som overhovedet muligt. Derved bliver lægerne i stand til at minimere skaderne på kroppen mest muligt.
  • Snart kan du få tjekket, om du er i risikozonen for at få gigt.

Normalt er kroppens immunforsvar din ven, men til tider kan det også blive din fjende.

Det oplever personer med sygdomme som eksempelvis leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegigt. Hos dem koncentrerer immunforsvaret sig ikke kun om at bekæmpe udefrakommende infektioner og vira. Det begynder også at angribe kroppens eget væv, og der opstår en betændelsestilstand (inflammation) i leddene.

Hvis betændelsen ikke behandles effektivt, æder den efterhånden knoglerne op med kroniske smerter og en forringet livskvalitet til følge.

- Derfor er det afgørende, at man opsporer sygdommen hurtigst muligt, så en effektiv behandling kan sættes i gang, siger afdelingslæge og Ph.d. Kasper Søltoft fra gigtafdelingen på OUH.

Afdelingslægen understreger, at det handler om at sikre livskvalitet for den enkelte, og på det generelle plan er der også masser af samfundsøkonomi i at sikre gigtpatienter den hurtigste og bedste behandling. For en sådan behandling kan være med til at holde personer med gigtsygdomme længere på arbejdsmarkedet.

Mange er gode til at finde forklaringer på, hvorfor de har ondt i leddene. Men det kan godt være en god idé at tage til sin egen praktiserende læge, hvis man gennem længere tid oplever problemer.
Kasper Søltoft, Ph.d., gigtafdelingen på Odense Universitetshospital
Få et gratis gigt-tjek
I næste måned sætter sætter Gigtforeningen og Dansk Reumatologisk Selskab fokus på tidlig opsporing af inflammatoriske gigtsygdomme.Hvis du har smerter i dine hænder, kan du i hele ugen op til Den Internationale Gigtdag 12. oktober få dem undersøgt af en erfaren gigtlæge på sygehuse, private klinikker og apoteker flere steder i landet. Smerterne kan være tegn på en gigtsygdom, som kræver behandling.

I Odense kan du blive tjekket to steder onsdag den 10. oktober:

OUH, reumatologisk afdeling (C), indgang 98, stuen. I tidsrummet fra 14.30 til 16.30.

Jannie Beier, gigtlæge, Skt. Annæ Plads 2, 2. sal, Odense C. I tidsrummet fra 15 til 17.30.

Under radaren

Kasper Søltoft er en af de læger, som onsdag den 10. oktober vil være klar til at tage imod de fynboer, der vælger at tage imod det gratis smertetjek, som denne dag bliver tilbudt to steder på Fyn og mange andre steder i landet. For smerter kan være tegn på en gigtsygdom, som kræver behandling.

Ifølge Kasper Søltoft kan de gratis tjek denne dag være med til at øge den generelle opmærksomhed på gigtsygdomme.

- Det kan der være behov for. For gigt kan være en af de sygdomme, der kan flyve under radaren. Mange er gode til at finde forklaringer på, hvorfor de har ondt i leddene. Men det kan godt være en god idé at tage til sin egen praktiserende læge, hvis man gennem længere tid oplever problemer. Og de praktiserende læger er gode til at spotte de patienter, som vi bør se nærmere på her hos os, siger Kasper Søltoft.

Ifølge afdelingslægen er prognosen for gigtpatienter bedre i dag, end den var for år tilbage.

- En del af forklaringen er, at medicinen er forbedre, og at vi er blevet bedre til at bruge den effektivt. Men det er fortsat helt afgørende, at gigten bliver opsporet så hurtigt som overhovedet muligt, så behandlingen kan sættes i gang, konstaterer Kasper Søltoft.

Gør det ondt, så bliv tjekket: Det er afgørende at opdage gigt i tide

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce