1000 lejligheder skal rives ned: Storstilet plan skal gøre Vollsmose attraktiv


1000 lejligheder skal rives ned: Storstilet plan skal gøre Vollsmose attraktiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et enigt byråd præsenterede tirsdag aften "Den sidste Vollsmoseplan". Blandt andet forsvinder 1000 almene familielejligheder, og beboerne skal genhuses andre steder i byen.

"Den sidste Vollsmoseplan" hedder det politiske udspil, som et enigt byråd tror på vil ændre Vollsmose. Og som præsenteres i Egeparken onsdag aften.

Indtil videre er der ikke fundet penge til planen, men det afholder ikke politikerne fra at have høje ambitioner. Man har identificeret tre indsatsområder, hvor hovedpunkter er:

1) Mindst 1000 almene familielejligheder skal rives ned, begyndende med lejligheder i Bøgeparken, og beboerne skal genhuses andre steder i byen. Samtidig vil man tiltrække private, der skal investere i området.

2) Andelen af ledige skal om 10 år være som i resten af Odense.

3) Børnene i Vollsmose skal gå i folkeskole i stedet for muslimsk friskole, og de skal senest i 2024 have et fagligt niveau på linje med eleverne i resten af Odense. Samtidig skal der inden for det næste halve år laves en plan for de yngste børn i Vollsmose med fokus på sundhed og danskkundskaber.

Det totale forvandling af det imageplagede område skal ske, uden at de øvrige udsatte boligområder i Odense oplever nogle negative konsekvenser, lover politikerne.

Her er en udvidet gennemgang af punkterne:

1: De fysiske rammer
Onsdag aften præsenterer et enigt byråd i Odense en storstilet plan for Vollsmose. Den sidste plan, der skal forvandlet området gennem blandt andet nedrivning af boliger. Arkivfoto: Michael Bager

Vollsmose skal forandres væsentligt og gøres attraktiv for både borgere og investorer.

Parkerne ud mod Vollsmose Allé er her, hvor flest opfylder regeringens ghetto-kriterier. Det er Egeparken, Bøgeparken og Birkeparken Og det er også her, der ligger mange høje bygninger. Ifølge den nye plan vil det også være her, at de "bygningsmæssige forandringer ... skal være vidtgående", mens der ikke bliver pilles synderligt ved Hybenhaven og Slåenhaven, der vender ud til Kertemindevej.

Hvad der præcist skal ske ligger endnu ikke helt fast, men politikerne ønsker at rive "væsentlige dele" af Bøgeparken ned som noget af det første.

1000 eksisterende boliger skal enten nedrives eller laves om til ungdomsboliger, ældreboliger eller ejerlejligheder, og til gengæld skal der opføres 1600 "ikke-almene"-boliger samtidig med, at vejnettet ændres.

Senest efter 12 måneder skal der foreligge en genhusningsplan, som de to boligforeninger, Civica og FAB tilbydes at stå for.

2: Job og integration

Andelen af ledige skal om 10 år være som i resten af Odense, og det bliver noget af en udfordring, da over halvdelen af de 18-64-årige i Vollsmose i dag hverken studerer eller har et arbejde. Det er mere end dobbelt så mange som i resten af kommunen.

Det skal hyppige samtaler, virksomhedspraktikker, mentorstøtte og efterværn blandt andet være med til at ændre på.

Dertil håber politikerne, at der i takt med de fysiske forandringer og nye investeringer også vil komme flere virksomheder, butikker, caféer og kontorer med tydeligt dansk præg i Vollsmose. Det vil også tiltrække flere ressourcestærke borgere i job eller studerende.

Flere unge have et fritidsjob for at få en større forståelse for arbejdsmarkedet og et bedre netværk.

Politikerne ved godt, at Vollsmose har mange ledige, som befinder sig langt fra arbejdsmarkedet og ikke vil være i stand til at tage et arbejde i morgen, hvis de blev tilbudt et. Her bliver indsatsen håndholdt med sanktioner til dem, der stritter imod.

Indsatsen skal begynde der, hvor den kan hjælpe flest i gang hurtigst muligt.

3: Mønsterbrud og parallelsamfund

I dag går 25 procent af Vollsmosebørnene på en fri eller privatskole, ofte en muslimsk friskole. Men de er dårlige, mener politikerne, fordi de blandt andet kan være med til at styrke den negative sociale kontrol og parallelsamfund.

Fremover skal børnehuse, folkeskoler og sundhedstilbud have så høj kvalitet, at de er det "naturlige førstevalg" for beboerne - og er attraktive for familier udenfor Vollsmose.

I folkeskolerne skal resultaterne i dansk og matematik blive bedre, og fraværet skal ned. Man skal undervise i hold og ind imellem dele eleverne op og undervise dem efter niveau. Samtidig skal forældresamarbejdet opprioriteres med tydelige forventninger til at forældrene deltager, og der skal fokus og vejledning i kost, motion og søvnens betydning for elevernes muligheder for at præstere bedst muligt.

Kriminalitetsniveauet blandt børn og unge skal sænkes, så det kommer på niveau med det øvrige Odense. Det skal blandt andet ske ved hjælp af flere bekymringssamtaler, tidligere, og styrkelse af det forebyggende arbejde.

Markant mere forebyggelse skal også være med til at gøre de unge og deres familier mere sunde, for eksempel skal sundhedsplejersker være "meget mere til stede og tilgængelige i et helt andet omfang end i det nuværende tilbud".

1000 lejligheder skal rives ned: Storstilet plan skal gøre Vollsmose attraktiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce