Ingen overenskomst på hotel: Dronningens frokost ærgrer i Socialdemokratiet

Når hendes majestæt dronning Margrethe skal spise frokost på Stella Maris, serverer er maden lavet og serveret af ansatte uden overenskomst. For dårligt mener faforeningsmand og næstformand hos socialdemokratiet i Svendborg Kim Christiansen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ingen overenskomst på hotel: Dronningens frokost ærgrer i Socialdemokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nok ser den socialdemokratiske borgmester Bo Hansen (S) gennem fingre med, at Hotel Stella Maris disker op med frokost til dronningen - lavet af ansatte uden overenskomst. Men spørger han sit bagland - og helt konkret næstformanden i den socialdemokratiske lokalforening i Svendborg, så burde frokosten nok blive indtaget andetsteds. Parterne afviser dog, at der er en konflikt.

Svendborg: - Der er ingen konflikt i Socialdemokratiet om det her. Jeg vil håbe, det er sådan, du skriver det.

Sådan lyder det fra næstformand i Socialdemokratiet i Svendborg, Kim Christiansen, efter han offentligt på facebook har ytret, at han er enig i, at der bør være overenskomst for de ansatte på Hotel Stella Maris.

Helt konfliktfrit er det nok ikke alligevel.

For det er som bekendt på Stella Maris, at Hendes Majestæt Dronningen skal indtage sin frokost, når hun besøger Svendborg i september.

Den socialdemokratiske borgmester, Bo Hansen, er i den forbindelse blevet kritiseret af Enhedslisten for, at han ikke har fundet et andet sted til dronningen, efter det kom frem, at de ansatte på restauranten ikke har overenskomst, men dog overenskomstlignende forhold.

Spørger man i Bo Hansens politiske bagland; helt konkret næstformand Kim Christiansen, er svaret enkelt og ikke helt konfliktfrit.

- Generelt er det min holdning, at der skal være overenskomst alle steder, så det vil jeg også mene, at der bør være på Stella Maris. Og der er jo steder i Svendborg, hvor der er overenskomst, siger han med henvisning til, at man altså godt kan finde en anden restaurant til dronningen at spise på.

Kort fortalt
Dronningen kommer på officielt besøg i Svendborg torsdag den 6. og fredag den 7. september.Torsdag skal hun spise frokost på Hotel Stella Maris og 80 andre, blandt andet byrådsmedlemmerne, er inviteret.

Enhedslistens tre byrødder har dog takket nej tak, blandt andet fordi Stella Maris ingen overenskomst har.

- Det er ellers en dyr restaurant, så man skulle tro, at de havde råd til at betale deres folk en ordenlig løn og garantere dem de rettigheder, som er sikret i overenskomsten, siger gruppeformand Jesper Kiel.

Borgmester Bo Hansen forklarede, at "jeg har sikret mig, at de ansatte har overenskomstlignende vilkår, og jeg er i det hele taget rimelig betrygget."

Ingen konflikt

Det lyder som om, du er uenig med Bo Hansen i, at det er ok at lade dronningen spise på Stella Maris trods manglende overenskomst. Er det rigtigt?

- Jeg vil gerne have, at det bliver skrevet sådan her, at der ikke er nogen uoverensstemmelse mellem mig og Bo Hansen. Det er min holdning som faglig sekretær, jeg giver udtryk for, siger Kim Christiansen med henvisning til sit job som sekretær i Pædagogmedhjælpernes Fagforening under FOA.

Har du en anden holdning som socialdemokratisk næstformand?

- Min generelle holdning som person er, at der bør være overenskomst. Og det mener jeg også som næstformand. Altså at man bør have overenskomster.

Men så er du vel også uenig med Bo Hansen?

- Jeg synes, der skal være overenskomst alle steder. Jeg vil ikke have sådan en historie, hvor der står, at der er stor konflikt i Socialdemokratiet. Det er ikke mit ærinde. Jeg siger, der skal være overenskomst alle steder, og så kan folk jo selv tolke. Der er ingen konflikt i Socialdemokratiet om det her, slutter Kim Christiansen.

Ærgerlig situation

Mens Kim Christiansen er tydelig i sin holdning til dronningens frokost på et hotel uden overenskomst, har en anden fagforeningsmand, nemlig byrådsmedlem Flemming Madsen (S) nemmere ved at se igennem fingre med, at dronningen skal bespises på Stella Maris.

Ifølge Flemming Madsen, der i en årrække var faglig sekretær i 3F, fremgår det af Svendborg Kommunes sociale klausuler, at virksomheder, som kommunen samarbejder med som minimum skal have overenskomstlignende forhold, men ikke at medarbejderne i de pågældende virksomheder skal have overenskomst.

- Så hvis vi kræver det, ville vi have et troværdighedsproblem, siger Flemming Madsen og understreger, at han går ind for den danske model, og at han synes, at alle arbejdsgivere skal have overenskomst.

Men virksomheden lever altså op til kravene, fastslår Flemming Madsen.

Er det lidt en storm i et glas vand, synes du?

- Ja, det synes jeg. Altså, det er klart, at hvis man havde dokumentation for, at der ikke var overenskomstlignende forhold på Stella Maris, så havde det været en helt anden situation. Men det bevis har vi jo ikke.

Han afviser, at sagen har givet anledning til decideret konflikt i det socialdemokratiske bagland.

- Men selvfølgelig er vi da ærgerlige over sådan en situation her. Det kunne vi sagtens have været foruden.

Sund uenighed

Borgmesteren selv, der sammen med forvaltningen traf beslutningen om at give frokost på Stella Maris, peger også på, at hotellet lever op til kommunens sociale klausuler.

Han afviser ligeledes at kende til, at beslutningen har givet anledning til intern kritik og uenighed i partiets bagland, og Kim Christiansens forsigtige kritik tager han ganske roligt.

- Jeg tænker i virkeligheden, at uenighed er sundt, og det er nok ikke sidste gang, at jeg har truffet en beslutning, som alle ikke er enige i, siger Bo Hansen og fortæller, at valget af Stella Maris blandt andet beror på, at dronningen ikke tidligere har besøgt stedet.

- Vi ville gerne vise regenten noget nyt. Noget hun ikke har set før. Og det samme gælder de virksomheder, vi skal besøge, siger borgmesteren.

Ingen overenskomst på hotel: Dronningens frokost ærgrer i Socialdemokratiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce