Politisk kommentator: Presset på Mai Mercado stiger nu

Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark, forudsiger den fynskvalgte minister Mai Mercado et stor arbejde, når hun træder ind i regeringens koordinationsudvalg. Foto: Michael Nøørgaard og Steen Brogaard

Politisk kommentator: Presset på Mai Mercado stiger nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske børne- og socialminister Mai Mercado (K) rykker ind i hjertekulen af dansk politik, når hun får plads i regeringens koordinationsudvalg. Men hun bliver også presset og får et stort ansvar i sine hænder, vurderer politisk redaktør Thomas Funding.

Mai Mercado (K), den fynske børne- og socialminister, er rykket tættere på magtens centrum på Christiansborg. Efter erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), onsdag meddelte at han træder ud af regeringen og forlader dansk politik, bliver der nemlig plads til Mai Mercado i regeringens koordinationsudvalg.

- Betyder det, hun er steget i graderne?

- Ja, helt bestemt, hun er inde i hjertekulen af dansk politik nu, og dermed er presset på hende også steget, siger Thomas Funding, politisk redaktør for Avisen Danmark.

Koordinationsudvalget er det udvalg, der i politiske kredse til daglig kaldes for k-udvalget, og beskrives sammen med økonomiudvalget som dansk politiks magtcentrum. Udvalget behandler større, væsentlige initiativer og sager fra regeringen, blandt andet regeringsudspil og lovforslag.

- Det er et magtfuldt udvalg. Selvom det lever lidt skjult, må man ikke undervurdere betydningen af udvalget, det er her alle væsentlige beslutninger bliver truffet om, hvad regeringens linje er, siger Thomas Funding.

Hun er helt sikkert en talentfuld politiker, men Mai Mercado har langt hen ad vejen fået pladsen i koordinationsudvalget, fordi der ikke var andre.
Thomas Funding, politisk redaktør, Avisen Danmark

Havde ikke andre kandidater

Udnævnelsen er en klar forfremmelse af Mai Mercado, der ifølge Thomas Funding, går fra at have indflydelse på et meget lille område - til alle områder i dansk politik.

Men en væsentlig bekymring, man nu må overveje i Det Konservative Folkeparti er, at de skifter en minister (Brian Mikkelsen) med 12 års ministererfaring og 24 års parlamentarisk erfaring ud med en med kun syv års Christiansborg-erfaring.

- Hun er helt sikkert en talentfuld politiker, men Mai Mercado har langt hen ad vejen fået pladsen i koordinationsudvalget, fordi der ikke var andre, siger Thomas Funding.

Og det skulle ikke være første gang, man ser, at det resultereter i fejltrin, fortæller redaktøren.

Meget pres på Mai

For det er en krævende opgave, Mai Mercado kommer på i koordinationsudvalget. Sat på spidsen står hun med partiets hjerte i sine hænder.

- Det pres, som ligger på Mai Mercado, er, at ingen sager, der diskuteres i det udvalg, må stille konservative i dårligt lys, siger Thomas Funding og fortsætter:

- Og partiet står i en situation, hvor de ikke kan tåle fejl. De roder rundt på fire-fem procent, de har ingen polstring vælgermæssigt. Fejl vil ramme dem hårdt, og hvis der bliver begået fejl, kan de ende i en situation, hvor krisestemningen i Konservative vender tilbage. De skal ikke tabe meget, før de begynder at mærke spærregrænsen.

For at forstå betydningen af udvalgets arbejde kommer Thomas Funding med eksemplet fra sidste regeringsperiode, hvor Holger K. Nielsen (SF) var SF's vagthund i udvalget, da man diskuterede Dong-salget.

Den sag lod han passere, og det var en klar fejl begået af ham, som betød, at SF var ved at brække over på midten, at Annette Vilhelmsen gik af, og at SF trådte ud af regeringen.

- Så det er et kæmpe ansvar, Mai Mercado får på sit partis vegne, siger Thomas Funding.

Glad minister

Men trods hårde udsigter er den fynske minister glad for posten.

- Jeg glæder mig meget. Det betyder, jeg får større indsigt i alle de store politiske sager, som regeringen løbende drøfter, det gør spillepladen større, siger Mai Mercado.

- Hvis man ikke kender til Christiansborg, så tænker man måske bare, at det er et ekstra møde om onsdagen. Men det kræver meget forberedelse, for det er de store og tunge sager, man behandler på møder i k-udvalget. Det bliver mange timer, jeg kommer til at bruge på at gå ned i sagerne, siger den fynske minister.

37-årige Mai Mercado stammer fra Nørre Aaby og blev første gang valgt til Folketinget for Det Konservative Folkeparti i Fyns Storkreds i 2011. Hun blev udnævnt som børne- og socialminister i november 2016, da partiet sammen med Liberal Alliance trådte ind i den smalle Venstre-regering.

Politisk kommentator: Presset på Mai Mercado stiger nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce