Ølbrygning som for 1400 år siden: Vikingemuseet i Ladby brygger øl i en træstamme

Den første egestamme til ølæbrygning er ved at være udhulet, og bag den ser man tre mænd, der står sammen om det gode øl: afdelingsleder på vikingemuseet Claus Sørensen, museumsassistent samme sted Nikolaj Knudsen og brygmester Claus Christensen, Munkebo Brewery. Foto: Helle Nordström

Ølbrygning som for 1400 år siden: Vikingemuseet i Ladby brygger øl i en træstamme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ølbrygningen anno år 600 sker i samarbejde med brygmester Claus Christensen fra Munkebo Brewery - og nu også Coolship Brewing Company. Det er frivillige, der brygger, og senere er det planen at etablere bryggerkurser ved den udhulede træstamme.

Ladby: Glem alt om ølbrygning i kogekar og kobbertanke. Under ledelse af Munkebos berømte brygmester Claus Christensen skal der ved Vikingemuseet i Ladby brygges øl, som vore forfædre gjorde det omkring år 600 - det vil sige i overgangen fra jernalder til vikingetid.

Det betyder kort fortalt, at øllet brygges i en udhulet egestamme, og så bliver det tilsat smagsstoffer som dem, vore forfædre havde adgang til. Det første bryg bliver således med birkesaft, -bark og -blade indsamlet på Ørnfelts jorde.

- Senere kan det blive med for eksempel hyldeblomst, mælkebøtte og enebær, fortæller Claus Christensen.

- Men det bliver en øl, der er noget anderledes end det, vi normalt drikker, da det ikke bliver kogt. Det bliver en raw ale.

Pop up og gastrodag
Der bliver - udover fortidbrygget på vikingemuseet - flere muligheder for at møde Munkebo Brewery (tidligere Munkebo Mikrobryg) og Claus Christensens nye selskab Coolship Brewery Company.

Allerede fredag den 8. juni er der på adressen Drejet 1 i Munkebo Pop Up Bar med streetfood, kolde øl og grillmad. Det er et samarbejde mellem to lokale producenter, Munkebo Brewery og Urup Dam Oksen. De to har startet et tema "Liv i de små landsbyer", hvor man tager rundt i nærområdet og viser, hvad man kan producere i de lokale gårdbutikker.

Det er en god idé at tage et tæppe med, hedder det i indbydelsen.

Den 25. august bliver der Gastrodag p Munkebo Bakke. Det er i samarbejde med de gode folk fra Sybergkvæg, Skovlykke frilandsgrønt, Nybro Most, Vaffelhuset Kerteminde med kolde is, Coolship Brewing Company med Kombucha og Raw Ale, Munkebo Brewery med kolde fadøl og mange flere lokale ildsjæle som Claudia fra Rynkeby der har arvet Las Manos Coffee Farm, en kaffeplantage i Honduras.
Træstammen har lige fået skåret
Træstammen har lige fået skåret "låget" af, inden udhulningen gik i gang. Det komemr på igen, når der ikke arbejdes med stammen - af hygiejniske årsager. Foto: Helle Nordström

Smag på historien

Ideen er født af Claus Christensen, men den blev med begejstring grebet på museet.

- Vi har tidligere med stor succes samarbejdet med Claus om forskellige ølprojekter, blandt andet Revningekvindens Bryg og Ladbykongens øl, forklarer afdelingsleder på vikingemuseet, Claus Sørensen.

- Og netop det her er jo en fantastisk måde at fortælle og anskueliggøre vores historie på en ny måde. Vi ved alle sammen, at vi har vikinger i vores DNA, og vi ved alt muligt om dem. Men det her giver os virkelig mulighed for at få historien ind under huden. Her tager bryggeren os med tilbage i tiden til en lille tidslomme - og det er noget, vi både kan smage, se, føle og lugte, det taler til alle sanserne.

For at realisere projektet skulle museet bruge frivillige, men det var absolut ikke noget problem at finde. De historisk interesserede og de ølinteresserede stod nærmest i kø for at komme til.

Første store opgave er at udhule tre egestammer til ølbrygningen, så det står de og hakker i om tirsdagen. Når de tre stammer er klar, bliver de fyldt med vand, og hvad der ellers skal i sådan et bryg. Ved siden af bliver der lavet et stort bål, hvorpå der skal varmes store sten, der skal lægges ned i karret og varme vandet op. Derfra hældes øllet så på spande, hvor det skal gære i et par uger.

- På den måde går energien fra træet, der bliver brændt, til stenene til vandet, forklarer Claus Christensen.

Han er i færd med at sende ansøgning til Fødevarestyrelsen, så Ladby-øllet kan sælges.

Kurser i fortidsbrygning

Museet har planer om også at udbyde ølbrygningen som kurser, hvor Claus Christensen, der ud over at have arbejdet som brygmester i Tyskland også har en mastergrad i biologi og en P.hD i sundhedsvidenskab, skal fortælle om ølbrygning og om råvarerne, medens museet bidrager med det historiske.

- Men nu skal vi lige igennem det første prøvebryg, inden vi tør udbyde kurserne, så det begynder vi først med om en måneds tid eller to, siger Claus Sørensen.

- Og der er allerede en venteliste med folk, der gerne vil være med på et kursus, tilføjer Claus Christensen.

Museumsassistent Nikolaj Knudsen er dybt involveret i arbejdet, og han glæder sig så meget til det første prøvebryg:

- Det her er noget, der ikke er prøvet i den her målestok i mere end 1000 år, siger han begejstret.

- Det bringer os tilbage til en tid, da øl ikke bare var alkohol, de var simpelthen flydende brød - for vore forfædre var det en vigtig kilde til næring.

Ølbrygning som for 1400 år siden: Vikingemuseet i Ladby brygger øl i en træstamme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce