Brugsformand tilfreds trods nyt minus

Superbrugsen i Nørre Aaby, som kæmper en brav kamp mod Rema 1000 og Netto, har omsider plus på den primære drift efter mange år med underskud. At man alligevel kom ud med et minus i 2017 på 600.000 kroner skyldes voldsomme afskrivninger og indfrielse af et stort lån. Foto: Peter Leth-Larsen

Brugsformand tilfreds trods nyt minus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi har igen overskud på driften. Årets underskud på næsten 700.000 kroner skyldes ekstrarodinære, store afskrivninger, forklarer formanden for Nørre Aaby Brugsforening, Majbritt Christensen.

Nørre Aaby: Ikke siden 2012 har Superbrugsen i Nørre Aaby haft plus på bundlinjen. Næsten 700.000 kroner lød underskuddet på i 2017, viser det netop offentliggjorte regnskab for Nørre Aaby Brugsforening, der ejer Superbrugsen i Nørre Aaby og Dagligbrugsen i Asperup. De mange års underskud har betydet, at egenkapitalen er faldet fra 13,6 millioner kroner i 2012 til nu 11,3 millioner kroner.

Alligevel er brugsforeningen formand Majbritt Christensen mere end godt tilfreds med de nyeste tal.

- Vi har faktisk fået vendt skuden og præsterede et overskud på selve driften sidste år på godt 300.000 kroner. At vi ender med et minus på 679.000 kroner skyldes, at vi har valgt at afskrive vores køleanlæg med en million kroner til nul, forklarer Majbritt Christensen.

Hun føjer til, at foreningen sidste år samtidig har valgt at indfri et dyrt lån på 800.000 kroner, så den i dag er gældsfri.

- Nu ved vi mere præcist, hvad vi har af økonomiske muskler at spille med i den fremtidige kamp for at bevare vores position på dagligvaremarkedet i Nørre Aaby og Asperup, forklarer Majbritt Christensen.

Nørre Aaby Brugsforening
Nørre Aaby Brugsforening, der omfatter Superbrugsen i Nørre Aaby og Dagligbrugsen i Asperup, har været hårdt ramt af Rema 1000's indtog i Nørre Aaby i 2010.Således gik foreningen fra et plus i 2009 på en halv millin kroner til et minus på 700.000 kroner året efter, mens det gik helt galt i 2011, hvor underskuddet var på 1,9 millioner kroner. Efter et lille plus i 2012 på 136.000 kroner, har foreningen siden haft minus på bundlinjen. Underskuddet på 679.000 kroner i 2017 skyldes dog ekstraordinære afskrivninger, selve driften gik i plus med cirka 300.000 kroner.

Foreningen oplyser af konkurrencehensyn ikke omsætningstal. Men bruttoomsætningen er faldet støt fra 10,7 millioner kroner i 2009 til 8,7 millioner kroner i 2017.

En butik for meget

Og den kamp bliver ifølge hende ikke mindre vanskelig fremover, end den har været, siden Rema 1000 i 2010 rykkede ind i Nørre Aaby og tog en stor bid af de lokales indkøbskroner.

For selv om Fakta forlod Nørre Aaby og flyttede til Brenderup, da Rema kom, er der stadig én dagligvarebutik for meget i byen, mener hun.

- Men det er et generelt problem i Danmark, hvor dagligvarearealet pr. indbygger er tre gange så stort som i udlandet, forklarer Majbritt Christensen.

Det har derfor været umuligt for Superbrugsen at løse sine økonomiske vanskeligheder med vækst. Overskuddet på driften i 2017 er kommet ved besparelser og stærkere fokus på varer med en fornuftig avance.

- Vi kan ikke længere være med, når det gælder non-food. Det marked sidder de store varehuse på, ligesom nethandlen gør et større og større indhug. Til gengæld har vi eksempelvis stor succes med vores slagter- og grøntafdeling, forklarer Majbritt Christensen og nævner overgangen til LED-belysning i hele butikken som et sted, hvor brugsen har sparet på omkostningerne.

Nye investeringer

Superbrugsen i Nørre Aaby har fortsat sidste års gode takter i 2018 og ligger lige nu 100.000 kroner foran budgettet på bundlinjen. Til gengæld halter Dagligbrugsen, der normalvis står for 20 procent af foreningens omsætning, lidt efter. Dog ikke mere, end at Majbritt Christensen forventer, at det bliver hentet hen over året.

- Vi har været forsigtige og budgetteret med et samlet nul på bundlinjen for de to butikker i 2018. Så vil vi hellere blive positivt overrasket, som noget allerede tyder på, vi gør, siger formanden for den vestfynske brugsforening.

Selv om hun ikke har den store tro på at kunne øge omsætningen væsentligt, venter der nye offensive tiltag i horisonten for at bevare den nuværende markedsandel. Til efteråret samles bestyrelsen og uddeler til strategimøde, hvor de næste tre års investeringer skal vedtages. Og hun lover, at kunderne har noget at glæde sig til uden at ville afsløre, hvordan pengene skal bruges.

- Det ville ikke give mening at holde strategimøde til efteråret, hvis jeg allerede nu løftede sløret for, hvilke tanker vi går med, siger hun.

Brugsformand tilfreds trods nyt minus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce