Aktive ældre: Beboere på plejecentre skal have en træningsplan

En gåtur med støtte fra sosu-assistentens arm kan også være en del af den individuelle træningsplan. Arkivfoto: Kim Rune

Aktive ældre: Beboere på plejecentre skal have en træningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordfyns Kommune bruger tre millioner fra Ældreministeriet til flere medarbejdere, der kan opfylde et ønske fra ældre på plejecentre og i hjemmeplejen om mere træning og aktivitet. Alle skal have en træningsplan.

Nordfyn: Alle beboere på de nordfynske plejecentre skal have en individuel træningsplan, og det samme skal de ældre, der bor hjemme og er tilknyttet hjemmeplejen.

Mere træning og mere aktivitet i dagligdagen er nemlig et ønske, der går igen i mange besvarelser i de rapporter, der blev lavet efter tilsyn sidste år på plejecentre og interviews med nogle af dem, der får hjemmepleje.

Derfor har kommunalbestyrelsen netop besluttet, at knap tre millioner kroner, som Nordfyns Kommune får i år og de kommende tre år fra staten, skal bruges til at give ældre nordfynboer en mere aktiv hverdag.

Pengene fordeles til kommunerne fra en pulje på 500 millioner kroner i den seneste finanslov, og pengene er øremærket til en bedre bemanding i hjemmeplejen og på plejecentre.

Målet er styrke dem, der har brug for at vedligeholde sig selv for at kunne det, de kan i dag, så de ikke bliver dårligere. Det er jo bevist, at hver gang, du træner lidt, får du bedre fysik generelt, mere muskelstyrke og bedre blodcirkulation.
Judith Poulsen, chef for Sundhed og Rehabilitering i Nordfyns Kommune
Når de ældre får tilbud om mere træning og aktivitet, er det ikke nødvendigvis gennem egentlige træningsøvelser. Det kan også være en tur op og ned ad trappen eller en gåtur udenfor. Arkivfoto: Lasse Hansen
Når de ældre får tilbud om mere træning og aktivitet, er det ikke nødvendigvis gennem egentlige træningsøvelser. Det kan også være en tur op og ned ad trappen eller en gåtur udenfor. Arkivfoto: Lasse Hansen

Alle har en drøm

I Nordfyns Kommune er det besluttet at bruge pengene til at ansætte tre pædagoger eller terapeuter, en til hvert plejecenter-område, og at opnormere hos det nuværende social- og sundhedspersonale. Det betyder, at deltidsansatte kan få flere timer, hvis de ønsker det.

Opnormeringen blandt sosu-personalet (1,65 stillinger til assistenter og 2,05 til hjælpere) betyder, at der bliver mere tid til at hjælpe ældre med at være aktive derhjemme.

- Pengene fra ministeriet skal bruges til aktivitet, herunder især fysisk aktivitet, siger Judith Poulsen, chef for Sundhed og Rehabilitering i Nordfyns Kommune

- Alle har en drøm om noget, de gerne vil kunne eller blive bedre til, og det er det, vi skal snakke med dem om og prøve at få lagt ind i hverdagen, forklarer Judith Poulsen om den individuelle træningsplan til alle ældre, der er tilknyttet det kommunale plejesystem.

Træningen kan for eksempel bestå i en daglig gåtur, en cykeltur eller at hjælpe til i køkkenet.

- Målet er ikke, at borgerne skal få brug for mindre hjemmehjælp, forsikrer Judith Poulsen.

- Målet er styrke dem, der har brug for at vedligeholde sig selv for at kunne det, de kan i dag, så de ikke bliver dårligere. Det er jo bevist, at hver gang, du træner lidt, får du bedre fysik generelt, mere muskelstyrke og bedre blodcirkulation.

- Fint, men er det nok

Forslaget om at ansætte mere personale, der kan opfylde de ældres ønske om mere aktivitet, får ros med på vejen i et høringssvar fra Seniorrådet. Men rådet kunne godt tænke sig endnu flere ansatte til området:

- Vi kan således være i tvivl om, at de 6,77 fuldtidsstillinger er tilstrækkelige, når vi ved, der hvert år kommer flere ældre med øgede behov. Både hos de hjemmeboende og på plejecentrene. I Nordfyns Kommune vil der være 17 procent flere ældre i 2025, skriver Seniorrådet blandt andet.

Kommunalbestyrelsen sagde ja til de ekstra "varme hænder" på mødet i april, og formelt skal beslutningen ind at vende en tur i Sundheds- og Ældreministeriet, før pengene sendes til Nordfyn.

Men derfor kan processen med at ansætte nyt personale og tildele flere timer til allerede ansat sundhedspersonale godt gå i gang.

- Vi skal meget gerne i gang inden sommerferien, fastslår Judith Poulsen.

Aktive ældre: Beboere på plejecentre skal have en træningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce