Det er slut med økologiske grøntsager fra Venevad. Ombygningen af Odense har kostet den økologiske producent livet.

Hårslev: Siden 1991 er der blevet produceret økologiske grøntsager på markerne uden for Hårslev af den økologisk gård Venevad. Nu er virksomheden lukket, og det skyldes ifølge ejeren Erik Christensen, at banken tvang ham til det.

- Vi har primært solgt vores varer på torvet i Odense, men da de begyndte at lave Odense om, blev det håbløst. Hvis du har kørt bil i Odense, ved du godt, hvad der er galt. Særligt da de lukkede den store parkeringsplads og byggede Odeon, kunne vi mærke det. Der er grænser for, hvor langt folk gider slæbe deres grøntsager, siger han.

Nu er gården i Gulløkken uden for Hårslev solgt til en svinebonde, men Erik Christensen har ikke sluppet den økologiske vej.

- Jeg arbejder sammen med Syrengården i Seden, som også er økologisk. De har også økologiske grøntsager og laver så bare lidt flere. Så jeg står stadigvæk på torvet og sælger, siger Erik Christensen, der er flyttet til Langø på Fyns Hoved.

Venevad havde 42 hektar jord, men som 64-årig mente Erik Christensen ikke, at han havde energien til at lægge det hele om til økologi.

Og man skal være en stor producent, hvis man vil klare sig i dag.

- Der skal nogle mængder bagved, hvis man vil sælge til supermarkedskæder. Nogle af de traditionelle avlere lægger om. De kan bare tage en ejendom ud og drive den økologisk. De har udstyret til det og kan bruge deres pakkeri, lyder det fra ham.

Selv hjælper han også til med landbruget på Syrengården, og på trods af sin egen lukning tror han fortsat på økologiens fremtid.

- Jeg håber selvfølgelig, at hele landbruget på et tidspunkt bliver lagt om til økologi, siger han.

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.

Mere om emnet

Se alle
Nordfynsk kvægavler: Vi mangler økologi på Nordfyn

Nordfynsk kvægavler: Vi mangler økologi på Nordfyn