SDU-rektor står i front: Ny bestyrelse skal hive flere penge hjem til Odenses museer

Henrik Dam er rektor på Syddansk Universitet og nu også formand for Odense Bys Museers nye, profesionelle bestyrelse. - Museerne spiller en stor rolle i transformationen af Odense fra en stor dansk by til en dansk storby - både med tilbud til dem, der bor i byen i dag, og til gæster fra nær og fjern, mener han. Arkivfoto: Robert Wengler

SDU-rektor står i front: Ny bestyrelse skal hive flere penge hjem til Odenses museer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rektor fra SDU Henrik Dam er nyudnævnt formand for Odense Bys Museers første professionelle bestyrelse, der skal sikre flere kroner til museerne.

Det kan lyde lidt teknisk og også ret ligegyldigt for den helt almindelige gæst i H.C. Andersens Hus, på Møntergården eller i Den Fynske Landsby, at Odense Bys Museer ikke længere har politikerne i By- og Kulturudvalget som bestyrelse.

Men faktisk er det ambitionen, at netop museumsgæsterne skal få god gavn af, at Odense Bys Museer nu er blevet en selvejende institution med en professionel bestyrelse.

- Jeg håber, den almindelige museumsgæst vil opleve, at tilbuddene bliver flere og bedre, fortæller Henrik Dam, der er nyudnævnt formand for bestyrelsen og til daglig rektor på Syddansk Universitet.

- Vi har et stærkt fundament med gode og unikke tilbud, og publikumstilfredsheden er stadig stigende. Men museumstilbuddene skal selvfølgelig udvikles og følge med tiden. Og en professionel bestyrelse skal give større mulighed for at realisere projekterne ved at kunne sikre flere midler. Money makes the world go around - og det gælder også på museer, konstaterer han.

Som selvejende institution kan Odense Bys Museer mere frit søge fondsmidler og sponsorater, og der er masser af nye projekter på vej, som kan bruge kroner.

Der er det nye H.C. Andersens Hus, en udbygning af Møntergården, mere fokus på Carl Nielsen og et ønske om at trække flere både lokale og internationale gæster til.

Den nye bestyrelse
Odense Bys Museer er blevet en selvejende institution og har derfor fået en ny og professionel bestyrelse.Den består af:

Formand Henrik Dam, rektor på Syddansk Universitet

Næstformand Henrik Thal Jantzen, advokat og partner hos Kromann Reumert

Brian Rønsholdt, direktør i Kelsen Group

Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense

Jane Jegind, by- og kulturrådmand i Odense

Signe Jungersted, director of development hos Wonderful Copenhagen

Henrik Harnow, direktør for Museum Sønderjylland

Anne Katrine Thaastrup-Leth, museumsvært og personalerepræsentant fra Odense Bys Museer

En rolle i transformationen

Som universitetsmand var Henrik Dam slet ikke i tvivl om sit ja til at blive del af Odense Bys Museers bestyrelse.

- På mange måder ligner universitetet og museumsverdenen hinanden, for begge steder handler det om forskning og formidling. Og bestyrelsesarbejdet er både en utrolig vigtig og utrolig spændende opgave. Museerne spiller en stor rolle i transformationen af Odense fra en stor dansk by til en dansk storby - både med tilbud til dem, der bor i byen i dag, og til gæster fra nær og fjern, siger han.

Det har længe været et ønske fra Odense Bys Museer i højere grad at stå på egne ben som selvejende institution og få muligheden for at drive museum uden den samme politiske indblanding, som det sker med en politisk bestyrelse.

I Aarhus er både Aros, Moesgaard og Den Gamle By selvejende institutioner, ligesom også Brandts er det. Og by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) har bakket Odense-museernes ønske op.

- Jeg har oplevet, hvordan den rigtige, engagerede bestyrelse kan løfte en institution og give nye muligheder for udvikling. Det er efter min mening også den helt rigtige løsning for Odense Bys Museer, har hun tidligere forklaret:

- Og det bliver jo ikke sådan, at vi mister kontrollen over den kulturarv, museerne forvalter. De skal stadig operere inden for en driftsoverenskomst, som vi udstikker.

Og helt uden nye politikere er bestyrelsen da heller ikke. Både Jane Jegind og borgmester Peter Rahbæk Juel har fået en plads blandt de otte bestyrelsesmedlemmer, der netop har konstitueret sig.

Odense Bys Museer rummer lige nu H.C. Andersens Hus, H.C. Andersens Barndomshjem, Møntergården, Den Fynske Landsby, Mediemuseet, Carl Nielsens Barndomshjem og Thrige Kraftcentral.

SDU-rektor står i front: Ny bestyrelse skal hive flere penge hjem til Odenses museer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce