Forsyningsdirektør: Vi har været for dårlige til at forklare

De nuværende otte rensningsanlæg i Assens Kommune er blevet for små, og det samme gælder kloaksystemet. Derfor skal der investeres i et nyt moderne rensningsanlæg. Det giver takststigninger til forbrugerne, fortæller direktør Birger Strandby Ernst. Foto: Kim Rune

Forsyningsdirektør: Vi har været for dårlige til at forklare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kloaksystemet er i dag for småt. Derfor er taksten for at komme af med spildevand nødt til at stige, så der kan investeres i et nyt rensningsanlæg. Men det har Assens Forsyning været for dårlig til at forklare, erkender administrerende direktør Birger Strandby Ernst.

Hvorfor skal prisen for at komme af med spildevandet i Assens Kommune stige med 26 procent i 2018? Hvorfor skal der laves kloakseparering i hele kommunen? Hvorfor skal jeg selv betale for kloakseparering?

Det er nogle af de spørgsmål, som borgere i Assens Kommune har stillet højlydt og ofte, efter Assens Forsyning lagde taksterne for 2018 frem. For med de nye takster koster det 70 kroner at komme af med en kubikmeter spildevand. Det er en stigning på 26 procent, og dermed er vandafledningsafgiften i Assens Kommune den højeste på Fyn.

Men Assens Forsyning har været for dårlig til at forklare, hvorfor prisstigningen og kloakseparering er nødvendig. Det erkender Birger Strandby Ernst, der er administrerende direktør i Assens Forsyning.

- Vores kommunikation har været for dårlig. Vi har været for dårlige til at forklare de sammenhænge, der er i en takststigning. Vi er nok for tekniske, når vi kommunikerer ud. Det prøver vi at råde bod på nu og blive bedre til at kommunikere ud. Vi søger hele tiden den bedste og den billigste løsning for borgerne, men der er et lovgivningssæt, vi er reguleret under, og det skal vi også håndtere. Det er der, hvor det bliver teknisk at forklare, hvordan det hænger sammen, fortæller Birger Strandby Ernst.

Vandrensningsanlæg er for små

Assens Forsyning har derfor lavet en skrivelse, hvor baggrunden for takststigningen og kloaksepareringen forklares, ligesom forsyningen har opstillet en række af de mest hyppige spørgsmål, som den selv giver svarene på.

Ifølge Birger Strandby Ernst er svaret i bund og grund enkelt. De nuværende otte vandrensningsanlæg i kommunen er for små, og det samme gælder kloaksystemet.

- Det er for lille og for småt. Rørene er ikke store nok, og kapaciteten på vores renseanlæg er ikke stor nok. Det er de to parametre, der presser os.

- Samtidig er det sådan, at hvis vi har virksomheder, som gerne vil udvide, eller der kommer nye virksomheder til, som er spildevandstunge, har vi simpelthen ikke kapacitet til det. Så kan vi ikke tage vandet ind og behandle det. Så får man flere overløb, og så kommer vi til, som systemet er i øjeblikket, at forurene åer og bække, siger han.

900 millioner kroner

Løsningen på problemet er allerede sat i værk.

Det er nemlig etableringen af et stort og moderne rensningsanlæg, der skal ligge lige uden for Assens by. Hertil skal al spildevand fra hele kommunen sendes til. Det anlæg vil være billigere i drift, mere miljøvenligt og effektivt end de otte nuværende anlæg.

For at kunne lede al spildevand til det nye anlæg på en effektiv, billig og miljørigtig måde, skal regnvand skilles fra spildevand - det vil sige kloakseparering.

Det kræver en investering på omkring 900 millioner kroner over de næste 10 år.

- Vi er nødt til at kigge frem, så det ikke bliver en lappeløsning, og vi skal investere en hel masse om 5-10 år igen, siger Birger Strandby Ernst.

Der er ikke andre end forbrugerne til at betale, fordi forsyningsselskaber ikke må have overskud og derfor ikke kan spare sammen til investeringer.

Forsyningsdirektør: Vi har været for dårlige til at forklare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce