Anklager: Ikke grundlag for at føre tatovørsag på ny ved byretten

Østre Landsret, hvor ankesagen nu finder sted, efter den blev udskudt i december på grund af sygdom. Foto: Robert Wengler

Anklager: Ikke grundlag for at føre tatovørsag på ny ved byretten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ingen grund til, at retssagen om tre Black Army-medlemmers afpresning af tatovør skal gå om i byretten, som de tre forsvarere ønsker, sagde anklageren i sin procedure.

Advokat Mette Grith Stage overraskede torsdag morgen i landsretten med en begæring om, at sagen om Black Armys afpresning af en tatovør i Odense i februar 2017 bør gå om i byretten.

Men begæringen om en såkaldt hjemvisning har ingen gang på jord, mener anklager Lasse Svensson fra Statsadvokaten i Viborg, der opfordrede dommerne til ikke at imødekomme begæringen, som de to andre forsvarere har tilsluttet sig.

- Der er ikke noget som helst i sagen, der tilsiger, at byrettens dom er blevet påvirket af andet end det saglige grundlag, sagde han i begyndelsen af sin procedure og fortsatte

- Det er ikke nok, at en tiltalt har følt sig bekymret over en borgmesters udtalelse. Det er ikke usædvanligt, at nogen uden for en retssag har meninger og opfattelser, og det har ikke spillet ind i denne sag.

Anklageren understregede desuden, at dommerne ifølge retsplejeloven udelukkende skal tage stilling til beviser ført i retslokalet og ikke, hvad der siges af personer uden for retten.

- Ifølge menneskerettighederne har man ret til at få sin sag bedømt af en upartisk og uafhængig domstol. Og det, mener jeg, er sket her. Ellers kræver det i hvert fald en nærmere redegørelse, sagde Lasse Svensson.

- Der må ikke være tvivl

Mette Grith Stage uddybbede i sin procedure torsdag eftermiddag, hvorfor hun mener, sagen bør gå om i byretten.

- Det er ikke tilstrækkeligt, at dommerne ikke har været påvirket af uvedkommende hensyn. Det skal også udadtil fremstå sådan uden en rimelig tvivl.

Hun citerede borgmesteren for at have sagt følgende dagen før dommen i byretten:

- Vi viser med retssagen, at kommunen, politiet og retssamfundet er et større og stærkere fællesskab end det kriminelle fællesskab, lød det ifølge forsvareren fra Peter Rahbæk Juel (S) i interviewet med TV2 Fyn.

Journalisten spurgte også, hvad der ville ske, hvis de tre blev frifundet:

- Det tror jeg ikke, vi gør. Byen står sammen mod banderne, lød svaret.

Ramaskrig

- Ifølge forsvareren er det problematisk, at borgmesteren sætter lighedstegn mellem retssystemet og kommunen. Vi skal huske på, at den person, der udtaler sig til TV2, ikke er hvem som helst. Han er borgmester og bykonge. Det er en magtfuld mand, der bakker de forurettede op, sagde forsvareren og fortsatte:

- Han har ret til at følge sagen i retten. Det problematiske er, at man stiller sig op inden votereringen og dommen i sagen og udtaler sig på en måde, hvor man sætter lighedstegn mellem politiet, domstolen og Odense Kommune.

Vælger Østre Landsret at følge begæringen om hjemvisning til byretten, vil det få en langvarig sag til at trække yderligere ud. Det er Mette Grith Stage opmærksom på.

- Jeg ved godt, at en hjemvisning vil udløse et ramaskrig. Det vil ikke være populært at udsætte sagen. Men det må vige for hensynet til en fair rettergang, sagde hun.

Resten er nu op til retten. Der falder dom senere torsdag eftermiddag.

Anklager: Ikke grundlag for at føre tatovørsag på ny ved byretten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce