Jens Pedersen og hans firma Dan Fugt sørger for den rette luftfugtighed i operahuse, musicalteatre og trykkerier i hele Europa samt store dele af Asien.

Gelsted: - Vi er gode til at lave bitte små vanddråber og smide dem ud i luften og sørge for, at de fordamper, inden de rammer jorden.

Sådan siger Jens Pedersen, indehaver af det lille Gelsted-firma Dan Fugt A/S, der har specialiseret sig i optimering af indeklimaer og de sidste 10 år har haft hele verden som sin arbejdsplads. 70 procent af omsætningen stammer fra udenlandske erhvervskunder, som har en særlig interesse i et helt bestemt indeklima.

Således er en række af Europas store operahuse og musicalteatre på listen over kunder, som Dan Fugt har hjulpet med den rette luftfugtighed. Operahuse i Asien, især Sydkorea, samt trykkerier, træindustri og tekniske skoler er andre på Dan Fugts lange referenceliste.

Jens Pedersen og Dan Fugt har dog ingen ansatte. Han benytter sig i stedet af fem, faste freelancere, når anlæggene skal monteres og serviceres hos kunderne.

- Det gør det hele mere enkelt for mig rent administrativt, og så kan jeg i stedet koncentrere mig om at besøge kunder og udvikle og designe befugtningsanlæg, der dækker de enkelte steders særlige behov, fortæller han.

Stradivarius må ikke tørre ind

Inden for træindustrien er det afgørende at holde en bestemt luftfugtighed, så træet ikke afgiver eller modtager fugt og dermed ændrer form. Det samme er tilfældet i opera- og koncerthuse, hvor de flere hundrede år gamle træinstrumenter ødelægges, hvis træet arbejder bare den mindste smule.

- Og det er ikke helt ligegyldigt, når man tænker på, at nogle af de dyreste Stradivarius'er løber op i mange, mange millioner kroner, forklarer Jens Pedersen.

Dan Fugt har også installeret befugtningsanlæg i flere af de store danske og europæiske trykkerier. Her sørger Dan Fugt for en luftfugtighed på præcis 55 procent.

- Ved denne fugtighed undgår man, at papiret krøller i hjørnerne eller bliver statisk, forklarer Jens Pedersen, der er uddannet maskinarbejder og ingeniør.

Han har boet i Lunge ved Gelsted de sidste 20 år og overtog Dan Fugt for 10 år siden. Han flyttede firmaet fra Odense til Gelsted Erhvervspark for halvandet år siden, men er nu på jagt efter nye lokaler efter at være blevet sagt op af Carl Hansen & Søn, der selv skal bruge pladsen til møbelproduktion.

  • Gottwald_Søren

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.