Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Fra hobby til verdenskendt restaurant: 82-årige Astrid laver keramik til Noma

I sit fine værksted i den gamle stationsbygning i Asperup laver Astrid Schmidt rigtig meget keramik. Hun gør det kun for sin fornøjelses skyld, og arbejdet med at designe keramik til Noma har også været en stor mundfuld. Dog har Astrid Schmidt en stående invitation til at komme på Noma og spise af sit eget værk, og hun planlægger at tage sin søn med. Foto: Mia Harm Madsen

Fra hobby til verdenskendt restaurant: 82-årige Astrid laver keramik til Noma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når gæster på det nye Noma sætter sig til bordet, er det tallerkener og skåle designet i Asperup, de får serveret menuen på. 82-årige Astrid Schmidt har således leveret design og glasur til den fine restaurant.

Asperup: I en alder af 82 år har keramiker Astrid Schmidt fået et gennembrud af en større karakter. Det kom helt uventet, og egentlig synes hun heller ikke, at hun kan bruge det til noget, for som hun selv udtrykker det: "Jeg er jo en gammel kone".

Men under alle omstændigheder er det sådan, at gæsterne på det nye Noma, som genåbnede i sidste måned, vil indtage deres mad fra tallerkener og skåle, der blandt andet er lavet af Astrid Schmidt. Drikkelsen vil flyde fra kander, der ligeledes er designet og brændt af hobbykeramikeren.

Om Noma
Noma er en international kendt gourmetrestaurant, der første gang slog dørene op i København for 15 år siden.

Restauranten blev til i et samarbejde mellem kokkene Clays Meyer, René Redzepi og Mads Refslund.

I 2005 fik spisestedet, der specialiserer sig i nordisk mad, sin første Michelin-stjerne og to år efter modtog den endnu en stjerne.

Men trods succesen valgte ejerne sidste år at lukke restauranten med det mål for øje at genåbne den i nye rammer på Christiania. I den forbindelse mistede restauranten begge sine stjerner.

Til det nye Noma, der er åbnet, har man skabt et helt nyt udtryk - og i forhold til service er det fem forskellige keramikere, der har stået for designet - heriblandt danske Astrid Schmidt fra Asperup. De øvrige er norske Anette Krogstad, canadiske Janaki Larsen, danske Finn Dam Rasmussen og Hjorts Fabrik på Bornholm ved Karina Skibby.

De har tilsammen leveret cirka 6000 stykker keramik til restauranten i tre forskellige temaer for at matche de tre sæsonmenuer: Ocean for vinter, Plant for sommeren og Forest for efteråret.
Der var én der sagde til mig: "Tænk, hvilket brand, du får". Men det kan jeg ikke bruge til noget. Jeg har haft en stor fornøjelse, men også et stort slid med at lave det her. Det har været spændende at være med til, men fra nu af vil jeg lade lysten drive værket.
Keramiker Astrid Schmidt

Hårdt arbejde

Det hele startede for nogle år siden, da Astrid Schmidt havde afleveret noget keramik til sin søn, der er møbelsnedker i København og manglede noget dekoration til sit showroom. En designer lagde mærke til det og fik arrangeret et møde med Astrid Schmidt i Asperup.

- Hun fortalte mig, at hun skulle finde inventar til en restaurant i København, og jeg tænkte, at det nok var sådan et lille spisested i en sidegade. Da hun var på vej ud af døren, siger hun: "Det er til det nye Noma", fortæller Astrid Schmidt, der på ingen måder er starstruck over at have lavet noget til et af landets fineste spisesteder.

Det har faktisk været hårdt arbejde. Otte sæt skåle og tallerkener á 80 styk samt 40 krukker med låg, 40 vaser og 50 kander i forskellige størrelser.

Hemmelig glasur

Astrid Schmidt har ikke drejet det hele selv. Dertil er der keramikere på Bornholm, der har fået æren, men designet og glasurerne er Astrid Schmidts. Og sidtnævnte har netop sin helt egen specielle historie. Astrid Schmidt vil kun afsløre nogle få ingredienser fra glasurerne, men disse er til gengæld også meget lokale: grønt ler fra Røjle klint, aske fra naboens brændefyr samt aske fra fiskemandens røgeovn.

- De har købt designet, men glasuren beholder jeg. Den er min hemmelighed. Hvis de smadrer nogle tallerkener og skal have lavet nogle nye, så kan de få lidt glasur, men det er mig, der blander den, siger hun.

De fine glasurer er også den, der har voldt hende meget arbejde og mange kvaler. I det lille værksted står en hel reol med små skåle. Alle er de prøvebrændinger af glasur, for Noma ville have den helt rigtige farve. Og selv om det meste er fremstillet på Bornholm, så har Astrid Schmidt alligevel taget noget arbejde med hjem, for nogle af kanderne teede sig ikke, som de skulle.

- Da de 50 kander skulle glaseres, blev resultatet ikke tilfredsstillende. Jeg fik dem hjem og og glaserede dem herhjemme og brændte dem i min lille ovn, siger hun.

Stort slid

Det har i lang tid været en hemmelighed, at Nomas nye service blandt andet kommer fra Asperup, men nu er hemmelighedskræmmeriet slut, og det er selve arbejdet med keramikken også, og det passer Astrid Schmidt rigtig fint.

- Der var én der sagde til mig: "Tænk, hvilket brand, du får". Men det kan jeg ikke bruge til noget. Jeg har haft en stor fornøjelse, men også et stort slid med at lave det her. Det har været spændende at være med til, men fra nu af vil jeg lade lysten drive værket, siger Astrid Schmidt, der laver keramik for sin egen fornøjelses skyld.

Fra hobby til verdenskendt restaurant: 82-årige Astrid laver keramik til Noma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.