Hverken Trygfonden eller Region Syddanmark registrerer, hvor ofte en borger kommer ud til en defekt hjertetstarter. Men det sker, håber Henrik Holm-Nielsen, der har arbejdet med hjertestartere i ti år.

Assens: I løbet af blot tre måneder oplevede Haarby, at deres hjertestarter, der hænger ved hallen, blev stjålet to gange.

Og det er to gange for mange, mener Henrik Holm-Nielsen, hvis en borger var kommet løbende til et tomt hjertestarterskab.

- Sådan en hjertestarter skal jo bare virke, det har vi en forventning om i dag. Alle er blevet så vant til, at alt bliver overvåget og at det virker, men mange glemmer altså at tjekke deres hjertestarter, siger Henrik Holm-Nielsen, der på 10. år arbejder med hjertestartere.

De to hjertestartere, der blev stjålet fra Haarby er ikke enestående tilfælde. Trygfondens data-afdelingen oplyser, at de registrerer 5-10 stjålne hjertestartere om året.

Men hvor mange gange, nogen er løbet forgæves til en defekt hjertestarter, er ikke noget, hverken Trygfonden eller Region Syddanmarks præhospitale afdeling, der står for den akutte redning med hjertestartere, har tal på. Men det sker, siger Henrik Holm-Nielsen.

Skabet stod tomt

Henrik Holm-Nielsen har ti års erfaring med hjertestartere, og igennem sit arbejde, hvor han producerer og sælger skabe til hjertestartere, har han oplevet chokrende mange fejl.

I sommer besøgte Henrik Holm-Nielsen Bornholm, og her oplevede han selv at gå til et skab på hovedgaden i Rønne, der stod tomt. Hjertestarteren var holdt op med at virke, og ejeren havde ikke villet købe en ny, fandt han ud af. Men skabet stod stadig, og kunne risikere at lokke nogen til at løbe til skabet i den tro, at de kunne få hjælp dér.

Men at en hjertestarter er blevet stjålet er ikke det eneste problem, man kan opleve, fortæller Henrik Holm-Nielsen.

I Danmark findes der lige nu 17.476 registrerede hjertestartere. Af dem er kun 8718 døgnåbne. Det største problem er ifølge både Trygfonden og Henrik Holm-Nielsen, at en stor del stadig ikke sidder udenfor og er tilgængelig døgnet rundt. Den anden side af medaljen er også, at mange, hvis de sætter deres hjertestarter udenfor, glemmer at tjekke at den virker til daglig.

- Faren er, at hvis man oplever, at hjertestarteren ikke virker, at folk så knap så gerne vil købe og sætte dem op, og også at de knap så gerne vil bruge dem, siger han.

Derfor vil han gerne slå et slag for, at der kommer fokus på sikkerheden omkring hjertetstarterne.

Kunne ikke finde hjertestarteren

Et andet sted på øen vidste Henrik Holm-Nielsen, at der skulle hænge en hjertetstarter i nærheden, men den manglende skiltning gjorde det nærmest umuligt at finde den. Et andet sted igen stod et skab uden strøm, så elektroderne var i fare for at fryse og gå i stykker, fordi rengøringsdamen, var kommet til at trække stikket indenfor.

Det er ejeren af hjertestarteren, der har ansvaret for, at den virker. Men Henrik Holm-Nielsen fortæller, at mange hjertetstartere efterhånden er hængt op for flere år siden, og problemerne opstår, når folk glemmer at kigge til dem.

- Idéen om hjertestarterne er stadig god, det skal bare sikres, at det igen bliver så sikkert som muligt at bruge dem.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Se video: Henrik vil redde hjerter

Se video: Henrik vil redde hjerter

Tag ansvar: Fem gode råd til dig, der har en hjertestarter

Tag ansvar: Fem gode råd til dig, der har en hjertestarter