S klar med ny spidskandidat til foråret

Femkløveret - Sonja Marie Jensen, Vibeke Ejlertsen, Anne-Berit Høj Nielsen, Jesper Nielsen og Martin Stenmann - var samlet sidste sommer i forbindelse med præsentationen af partiets valgprogram. Blandt dem er flere gode bud på en ny spidskandidat. Arkivfoto: Kim Rune

S klar med ny spidskandidat til foråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vibeke Ejlertsen (S) var hurtig til at tage konsekvensen af kommunalvalget i november, der udviklede sig til et triumftog for borgmester Kenneth Muhs og Venstre. Derfor har Socialdemokratiets lokalafdeling indledt jagten på hendes afløser. Det kan i princippet være en person uden for byrådsgruppen.

Nyborg: Hvem skal afløse Vibeke Ejlertsen som Socialdemokratiets spidskandidat i Nyborg Kommune? Det spørgsmål bliver formentlig besvaret allerede midt i maj.

Selv havde både hun og de øvrige S-kandidater utvivlsomt sat næsen op efter at genvinde borgmesterposten ved kommunalvalget sidste efterår. En optimisme, der kun voksede sig større, hver gang Venstres øverste ledelse forsøgte at dæmpe forventningerne til valgresultatet.

Flere steder i landet gik det tidligere bondeparti da også tilbage, men ikke i Nyborg, hvor Venstre sikrede sig det absolutte flertal i byrådet. Det skyldes især én ting, lyder analysen fra den socialdemokratiske lokalformand Anne-Berit Høj Nielsen, efter at partiet har haft tid til at sunde sig oven på nederlaget.

- Vi forsøgte at gøre tingene på en lidt anderledes måde, som vakte god opsigt i vores eget parti. Men vi var oppe mod en mand, der kunne vinde valget helt alene. Kenneth Muhs fik en fjerdedel af samtlige afgivne stemmer. Han har en borgmesterpost i forvejen, som han kan bruge på at være til stede ved alt og intet. Vi havde en kandidat, der arbejder i København og skal bruge mange timer i løbet af en uge alene på at pendle frem og tilbage. Det gav nogle ulige vilkår, som vi nok ikke har haft nok opmærksomhed på, siger hun.

Kommunalvalget 2017
Kommunalvalget i november 2017 betød et goddag til otte nye byrådsmedlemmer og et farvel til lige så mange.

Den absolutte topscorer blev borgmester Kenneth Muhs med 5511 personlige stemmer, mens Vibeke Ejlertsen på andenpladsen måtte nøjes med 1321 stemmer.

Nok så afgørende var det, at Venstre sikrede absolut flertal med 13 mandater ud af 25 mulige, mens Socialdemokraterne gik tilbage og Enhedslisten røg helt ud.

De næste fire år består byrådet derfor kun af fire partier: V, S, SF og DF.

400 breve på vej

Vibeke Ejlertsen selv var hurtig til at tage konsekvensen af nederlaget og meldte offentligt ud, at hun havde brugt sit ene skud i bøssen. Det satte gang i hektisk aktivitet internt i Socialdemokratiet, hvor man måske nok havde noteret sig hendes holdning. Men hvor man ikke havde ventet en så klar udmelding blot en uge efter valget.

I disse dage modtager de cirka 400 medlemmer af lokalafdelingen så et brev fra bestyrelsen med en køreplan for det videre forløb. Sidste frist for at melde sig som Vibeke Ejlertsens afløser er fastsat til den 4. marts.

På den ordinære generalforsamling den 22. marts vil kandidater have mulighed for at præsentere sig selv, og allerede dagen efter indledes urafstemningen blandt medlemmerne, der løber frem til den 12. maj. Ifølge Anne-Berit Høj Nielsen forventer bestyrelsen at kunne præsentere resultatet og dermed den nye spidskandidat i uge 20.

Hurtig afklaring

Dermed er der lagt op til en hurtig afklaring om den fremtidige spidskandidat, og det er også nødvendigt, lyder det fra lokalformanden.

- Det er ikke, fordi vi skal køre valgkamp de næste fire år. Men hvis man teoretisk set forestiller sig, at den nye spidskandidat bliver en person, der kommer udefra - et helt nyt blad - så er perioden ikke for lang til at sætte vedkommende ind i alle nuancerne og få ham eller hende præsenteret både indadtil og udadtil. Uanset hvem det bliver, ligger der et rigtig stort arbejde foran. Derfor er der ingen grund til at vente, konstaterer Anne-Berit Høj Nielsen.

Hun lægger samtidig vægt på, at tingene foregår i god ro og orden og gennem en åben, demokratisk proces. Også af den grund er vurderingen i bestyrelsen, at man lige så godt kan komme i gang.

Flere interesserede

Formelt set har ingen kunnet melde sig som kandidat, før brevene er sendt ud. Lokalformanden er dog bekendt med, at flere personer er interesserede. Blandt dem er Jesper Nielsen, der i 2015 tabte kampen om spidskandidatposten til netop Vibeke Ejlertsen.

Hun fortsætter i øvrigt som politisk gruppeformand, mens Martin Stenmann forbliver organisatorisk gruppeformand, indtil den nye spidskandidat er fundet. Først derefter vil byrådsgruppen konstituere sig på ny. Satser medlemmerne af lokalafdelingen fremover på en person udefra, kan Vibeke Ejlertsen i princippet sidde som gruppeformand helt frem til næste valg.

S klar med ny spidskandidat til foråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce