Trump opfordrer til sammenhold i tale om USA's tilstand

USA's præsident, Donald Trump, efterlyste mere sammenhold blandt amerikanerne og landets to store partier i sin første State of the Union-tale natten til onsdag.

Trump opfordrer til sammenhold i tale om USA's tilstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præsident Donald Trump opfordrede til forsoning i sin første State of the Union-tale til Kongressen.

Donald Trump holdt natten til onsdag dansk tid den traditionsrige tale State of the Union, der er præsidentens tale til Kongressen om landets tilstand.

Trump åbnede talen med et resume af det forgangne år, herunder orkaner i Florida og Texas og skovbrande i Californien.

- Vi klarede os igennem oversvømmelser, brande og storme. Og gennem det hele har vi set skønheden i Amerikas sjæl og stålet i Amerikas rygsøjle, indledte Trump den 80 minutter lange tale.

- Til alle, der stadig er ved at komme sig i Texas, Florida, Louisiana, Puerto Rico, Jomfruøerne, Californien og andre steder: Vi er med jer. Vi elsker jer, og vi vil komme igennem dette sammen.

Det var ventet, at præsidenten ville opfordre til samling af partierne og tale om landets fremtid som én amerikansk familie.

- Jeg rækker hånden ud for at samarbejde med medlemmer af begge partier - Demokraterne og Republikanerne - for at beskytte vores borgere, uanset baggrund, farve eller tro.

- I aften beder jeg alle se bort fra vores forskelligheder og søge fælles fodslag og skabe det sammenhold, der er nødvendigt for at levere de resultater, vi har lovet befolkningen, lød det fra præsidenten.

- Lad os se i øjnene, at vores land er stærkt, fordi vores folk er stærkt.

Det var også ventet, at Donald Trump ville bruge talen til at fokusere på sine sejre i Det Hvide Hus.

- Dette er vores nye amerikanske øjeblik. Der har aldrig været et bedre tidspunkt at begynde at leve den amerikanske drøm.

Han roste flere gange den skattereform, der blev vedtaget før jul, og kaldte den "den største reform i amerikansk historie".

- Vores massive skattelettelser er kommet middelklassen og små virksomheder til gode.

- Siden vi vedtog skattelettelserne, er de allerede kommet tre millioner arbejdstagere til gode. For mange af dem handler det om tusindvis af dollar.

State of the Union-talen falder samtidig med, at nye meningsmålinger har afsløret rekordlav opbakning til Donald Trump som præsident.

FAKTA: Præsidentens årsrapport om tilstanden i USA
Natten til onsdag dansk tid stiller USA's 45. præsident, Donald Trump, sig op for at holde tale for Kongressen.

Det er den såkaldte State of the Union, der er USA's udgave af statsministerens nytårstale. Det er en tradition, der er lige så lang som den amerikanske republik.

Læs mere om talen her:

* State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

* Ifølge den amerikanske forfatnings artikel to har præsidenten krav på at holde en årlig tale, hvor han "med jævne mellemrum orienterer Kongressen om nationens tilstand".

* Den første tale til nationen blev holdt af USA's første præsident, George Washington, i 1790.

* Nyvalgte præsidenter holder ikke en State of the Union-tale, men derimod en indsættelsestale. Hvis en præsident bliver genvalgt, holder han i indsættelsesåret både en indsættelses- og en State of the Union-tale.

* Talen varer som regel lidt over en time. Når præsidenten har talt, kommer oppositionen med et modsvar. I år er det Joseph Kennedy, der leverer Demokraternes svar.

* Hele regeringen samt alle medlemmer af Kongressen er med til talen. Men for at sikre den fortsatte regeringsførelse, hvis der skulle ske noget, bliver ét regeringsmedlem væk. Den såkaldte udpegede overlever er i år landbrugsminister Sonny Perdue.

* State of the Union-taler indeholder nogle af de mest historiske citater fra amerikanske præsidenter:

- Ved at give frihed til slaven sikrer vi friheden for de frie.

Abraham Lincoln, 1. december 1862.

- Frihed betyder opretholdelsen af menneskerettigheder overalt. Vores støtte går til dem, der kæmper for at opnå eller beholde disse rettigheder. Vores styrke er vores enighed om det mål. Til dette høje formål kan der ingen anden slutning være end sejr.

Franklin D. Roosevelt, 6. januar 1941.

- Jeg mener, at tiden er kommet til at stoppe både den og andre undersøgelser af denne sag. Et år med Watergate må være nok.

Richard Nixon, 30. januar 1974.

- Stater som disse og deres allierede udgør en ondskabens akse, der bevæbner sig for at true freden i verden. Ved at søge masseødelæggelsesvåben udgør disse regimer en alvorlig og voksende fare.

George W. Bush, 29. januar 2002.

* I Donald Trumps tale til Kongressen forventes temaerne at være væksten i økonomien, den lave ledighed, kampen mod indvandring og øgede investeringer i militæret og infrastruktur.

Kilder: Senatet, Det Hvide Hus, AP, Politico og The American Presidency Project.

Trump opfordrer til sammenhold i tale om USA's tilstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce