Fjernevarmetilskud bortfalder: Vil undgå prisstigninger

Niels Jørn Lindeloff er formand for Glamsbjerg Fjernvarme. Værket har forberedt sig på, at et tilskud fra staten bortfalder til nytår. Han kan endnu ikke sige, om det betyder prisstigninger hos forbrugerne. Arkivfoto: Kim Rune

Fjernevarmetilskud bortfalder: Vil undgå prisstigninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra nytåret 2018/19 er der nye tider på vej til landets decentrale kraftvarmeværker. En tilskudsordning, det såkaldte grundbeløb, fra staten bortfalder nemlig. Hos Glamsbjerg Fjernvarme har man forsøgt at forberede sig mod eventuelle prisstigninger. Men formand for værket kan ikke love, der ikke kommer prisstigninger.

Glamsbjerg/Haarby: 1. januar 2019 forsvinder det såkaldte grundtilskud fra staten til landets decentrale kraftvarmeværker. Og det kan ramme forbrugerne på pengepungen.

Men hos et af værkerne, Glamsbjerg Fjernvarme, har man forberedt sig på de nye tider, fortæller fjernvarmeformand Niels Jørn Lindeloff.

- 1. januar 2019 bortfalder det, der hedder grundbeløbet. 1. januar 2020 bortfalder elproduktionstilskuddet også. For Glamsbjerg-Haarby I/S (fjernvarmeværkerne i Glamsbjerg og Haarby samarbejder, red.) betyder det, der bortfalder otte millioner kroner, noget i den stil. Men vi har forberedt os. Vi forventer ikke de store stigninger, beroliger han.

Det skyldes, værket så at sige har gemt noget af tilskuddet, fordi man vidste, hvad der var i vente, oplyser Niels Jørn Lindeloff.

- Det vil imødegå en del af det, siger han.

Men han tør dog heller ikke sige, om der vil komme prisstigninger. Det skal han og bestyrelsen regne på.

- Der er bygget et nyt flisværk. Det har vi gjort sammen med Haarby (Kraft-varme, red.), så vi laver en fusion af det. De effektiviseringer, vi laver på den måde, medfører, at vi forventer, det påvirker prisen og kommer forbrugerne til gode, siger Niels Jørn Lindeloff.

- Det flisfyr, vi har bygget, skal forsyne nye kunder med varme. Men de nye kunder er ikke tilsluttet endnu. De kommer løbende over de næste år. Så det er først om fem til 10 år, det vil begynde at påvirke prisen.

- Det er, fordi flis er afgiftfrit, det er meget billigere brændsel end naturgas.

- Det kan imødegå en prisstigning - i hvert fald i en periode, siger Niels Jørn Lindeloff.

Grundbeløbet
Grundbeløbet til decentrale kraftvarmeværker blev vedtaget tilbage i 2004, fordi kraftvarmeværkerne med grundbeløbet skulle sikres mod svingende elpriser. Det betyder, beløbet er reguleret hver måned og afhænger af prisen på el den pågældende måned. Da aftalen blev lavet, var forventningen, at elprisen ville stige henover årene, hvilket automatisk ville sænke grundbeløbet fra staten. Det skete dog ikke. Samlet set fik kraftvarmeværkerne tæt ved to milliarder kroner i støtte i 2017.1. januar 2019 er det slut med tilskuddet.

Steg ikke

Grundbeløbet, en tilskudsordning eller kompensation, blev indført i 2004. De små kraftvarmeværker skulle hjælpe til med strømproduktion - og fik et beløb for at stå til rådighed, når vindmøllerne stod stille.

Grundbeløbet skulle sikre de decentrale fjernvarmeværker mod svingende elpriser. Forventningen var, elprisen ville stige over årene, hvilket så ville sænke grundbeløbet fra staten. Det skete dog ikke. Men uden en tilskudsordning ser pengene ud til at skulle hentes hos forbrugerne.

Som Stiftstidende fortalte 7. januar, så kan forbrugerne i f.eks. Ejby se frem til prisstigninger - for den årlige opvarmning af et standardhus på 130 kvadratmeter - på godt 4.200 kr. om året.

Glamsbjerg-Haarby har ca. 2100 kunder tilsammen. Ifølge Niels Jørn Lindeloff har man arbejdet på det kommende problem de seneste tre år.

- Hvis ikke vi havde bygget flisværket, så havde Haarby været låst. Så havde forbrugerne fået en regning på ca. 4.000 kr. pr. forbruger, nævner han.

Hovsaløsninger, nej tak

Niels Jørn Lindeloff siger, han kunne ønske sig en langsigtet energiplanlægning frem for korte løsninger.

- Det er meget vanskeligt at være fjernvarmebestyrelse, fordi politikerne kommer med hovsaløsninger.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) meldte i efteråret ud, han vil have flere til at bruge elvarme og gøre den danske varme mere grøn.

Fjernevarmetilskud bortfalder: Vil undgå prisstigninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce