- Jeg forstår, det er en frustrerende situation


- Jeg forstår, det er en frustrerende situation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morten Boris Højgaard, afdelingsleder i Job og Karriere i Odense Kommune, kan godt sætte sig ind i Ditte Holsts dilemma. Men understreger, at det kun er politikerne, der kan ændre reglerne.

25-årige Ditte Holst forstår ikke, at kommunen opfordrer unge til at tage en uddannelse, men tilsyneladende ikke vil give dem optimale betingelser. Hvorfor vil kommunen kun støtte økonomisk, hvis der er tale om en elevplads og ikke skolepraktik?

- Jeg forstår godt, at det er en frustrerende situation at stå i for hende, men det handler ikke om, at vi ikke vil. Det handler om, at vi ikke kan. Loven er skruet sådan sammen, at tilskuddet gives til arbejdsgiveren, der vælger at tage en voksenelev, hvis eleven opfylder en række kriterier. Blandt andet skal eleven have været ledig i mindst to måneder og være ufaglærte eller have en uddannelse, der er forældet. Loven indeholder ikke noget tilskud til de elever, der er i skolepraktik. Derfor kan vi ikke give det.

Burde kommunen ikke netop støtte op om typer som Ditte Holst, der efter flere år væk fra uddannelsessystemet endelig får prikket hul på bylden og er motiverede?

- Vi vil rigtig gerne hjælpe eleverne med at komme i gang, når de har været væk fra uddannelsessystemet. For os handler det om at få så mange ud i det private erhvervsliv som muligt, for vi ved, at det er det, der virker. Derfor samarbejder vi med skolerne om at få det til at lykkes. Skolerne hjælper eleverne med at finde praktikpladser, og så hjælper vi alt det, vi kan. For eksempel med det her tilskud til arbejdsgiveren, hvis eleven er over 25 år og opfylder de kriterier, der står i lovgivningen. Vi har også et tilbud for dem, der er over 30 år, hvor vi kan gå ind og give dem et uddannelsesløft, hvis de tidligere har taget en uddannelse, men har været ledige i en længere periode.

Ditte Holst fortæller, at hun er nødt til at droppe mekanikerdrømmen, hvis hun tvinges til at leve for 5000 kroner om måneden. Er det ikke økonomisk kløgtigere for kommunen at støtte hende med de cirka 4000 kroner om måneden, hun alligevel skulle have haft med en elevplads, end at skulle betale kontanthjælp?

- Jeg forstår godt problemet, men kriterierne i lovgivningen er stillet sådan op, fordi det er sådan, intentionen bag loven bedst imødekommes. Intentionen fra politikerne var, at vokseneleverne skal i job igen, og derfor har de opsat de kriterier, der bedst bidrager til det. Og det er at yde tilskud til de arbejdsgivere, der tager en voksenelev ind.

Oplever kommunen, at der er mange, der som Ditte Holst grundstøder i uddannelsen?

- Der er enkelte tilfælde. De dukker typisk op, når borgeren kommer direkte fra beskæftigelse eller tidligere har taget en uddannelse. Så er de kriterier, der er i lovgivningen for voksenelever, nemlig ikke opfyldt. Det er synd for dem, det rammer, men det er en prioritering, politikerne har foretaget, hvor man tager dem, man mener, man kan hjælpe mest. Det vil sige dem, som ikke har en uddannelse eller som ikke kommer direkte fra et job. De er sværest at få i job, så det er der, man har valgt, at vi skal bruge kræfterne.

Ditte Holst kalder det "meningsløse regler", at dem over 25 år kan få støtte til en elevplads men ikke til skolepraktik. Hvad er kommunens syn på disse firkantede regler?

- Jeg forstår godt, det er frustrerende, men vi kan ikke omgå den lov, der bliver lavet på Christiansborg. Hvis den skal ændres, er det op til politikerne.

- Jeg forstår, det er en frustrerende situation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce