Tusinder af hørehæmmede må vente år på hjælp

Borgerne i Syddanmark må vente lang tid på at få kigget på ørene. På få måneder er ventetiden steget med knap fire måneder. Den gennemsnitlige ventetid på første høretest er nu 88 uger. Arkivfoto: Malte Kristiansen/Scanpix

Tusinder af hørehæmmede må vente år på hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ventetiden for at få behandling for dårlig hørelse stiger og stiger - specielt i Region Syddanmark. Kortest er ventetiden i Sønderjylland, hvor borgere skal vente et år. Meget utilfredsstillende, mener Høreforeningen, der påpeger, at den lange venten går ud over dagligdagen og i værste fald sikkerheden for borgerne.

Ventetid: Er den gal med hørelsen, kan man allerede nu forberede sig på, at man formentlig ikke får kigget på ørene i 2018, hvis man bor i Region Syddanmark. Bor man i Trekantområdet, bliver det måske heller ikke i 2019.

Ventetiden på undersøgelser i regionens høreklinikker er således meget lang. Selvom der i foråret blev etableret en høreklinik på sygehuset i Sønderborg for at nedbringe ventetiden til behandling, er situationen i dag endnu værre end tidligere.

I marts var den maksimale ventetid til den første undersøgelse på regionens høreklinikker, der hører under de fire sygehusenheder, 73 uger. Ifølge de seneste tal fra december er ventetiden nu steget til omkring 88 uger, hvilket svarer til en stigning på næsten fire måneder.

Fynboerne må vente op til 124 uger, mens borgere i Trekantområdet med 123 ugers ventetid skal udvise næsten lige så stor tålmodighed, før de kan møde op til kontrol i Vejle. På Sydvestjysk Sygehus er ventetiden 60 uger, mens Sygehus Sønderjylland har knap et års ventetid.

Det sønderjyske sygehus kan som det eneste sygehus notere sig et fald, da ventetiden i marts var 59 uger. Dog er ventetiden senest steget fra 37 uger i oktober til 51 uger i december.

I Region Midtjylland er tallene bedre, men ventetiden stadig lang. I Aarhus er den lige nu mellem 36 og 52 uger afhængig af lidelsen, 50 uger i Viborg, 34 i Holstebro og 28 i Randers og Horsens.

Høreforeningen mener, at situationen er helt uacceptabel.

- Folk bliver dybt frustrerede, og vi har eksempler på, at folk er mødt op på klinikken et år for tidligt, siger Majbritt Garbul Tobberup, landsformand i Høreforeningen. En oplevelse, der bekræftes af klinikken i Sønderborg.

Sagen kort
I november stod der 7.171 borgere på venteliste til høreklinikkerne i Syddanmark for at få foretaget en høreundersøgelse. Børn er ikke medtaget, da de altid bliver prioriteret til en meget hurtig tid.

Klinikker i Vejle og Odense oplyser, at det særligt er førstegangs høreapparatsbrugere, som må vente længst, da de som nye i systemet skal tilses af en læge. I november var der 36 ugers ventetid for kendte brugere af høreapparater i Vejle og 56 ugers ventetid i Odense.

Konsekvenser

Høreforeningen mener, at de mange aktører på høreområdet bør spille langt bedre sammen. Majbritt Garbul Tobberup nævner, at 77 private klinikker i regionen har plads til at behandle langt flere ukomplicerede tilfælde af høreproblemer, end de gør i dag.

Formanden påpeger, at ventetiden har alvorlige konsekvenser for de mange borgere, som må væbne sig med tålmodighed.

- Mange af de hørehæmmedes problemer er aldersrelaterede, men vi har også folk i arbejde og unge studerende, som har svært ved at få en dagligdag til at fungere. Der er en lang række konsekvenser for folk, som går rundt med ubehandlet høretab. Der er større risiko for faldulykker, større risiko for isolation og depression, og i allerværste fald er der et kognitivt forfald, som man mener kan være medvirkende til, at man hurtigere får demens. Jeg tror ikke, at man ville acceptere det samme, hvis man havde en kørestolsbruger, som skulle vente i to år og fire måneder, og skulle ligge nede på gulvet indtil da. Det dør man heller ikke af, men livet bliver enormt besværligt, siger formanden.

Tusinder af hørehæmmede må vente år på hjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce