Gin er den nye mode i spiritus

Gin leverede brændstoffet til de brølende 1920'ere, hvor cocktailpartyet afløste afternoon tea, og forfattere som F. Scott Fitzgerald yndede at drikke den i dry martinis.

Gin er den nye mode i spiritus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Først var gin en kur til syge sømænd, siden underklassens foretrukne rusmiddel og brændstoffet i de brølende 20'ere. I dag skyder små destillerier op i Danmark.

Flaskerne lyser grønt og blåt bag kassemedarbejderen i den lokale discountbutik og supermarked, Tanqueray og Bombay Sapphire er på tilbud op til nytår, og for omkring 120 kroner kan man sikre sig kvalitetsspiritus til nytårets gin og tonic.

Dagligvarebutikker som Kvickly, Meny og Netto kører kører kampagne på gin op til nytår, og man kan stadig nå at fange en Tanqueray Ten, Plymouth Gin, Hendrick's Gin eller London No. 1 til fornuftige priser, hvor man ellers skal betale mellem 300 og 400 kroner for en flaske.

Her er smertegrænsen forlængst overskredet for undertegnede, når destillatet af basisspiritus med en række urter - de såkaldte botanicals - skal blandes op med tonic uanset, om det er den klassiske fra Schweppes eller en fancy Fever Tree, hvor kildevandet er blandet op med botaniske olier og kinin af bedste kvalitet.

Gin er basis i flere tusinde opskrifter på drinks - også med agurk som her. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Gin er basis i flere tusinde opskrifter på drinks - også med agurk som her. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Bogarts favorit

Gin blev opfundet i 1650 af lægen Dr. Sylvius som udtræk af enebær som medicin til syge sømænd. Genever er det hollandske ord for enebær, og det blev i englændernes mund til gin og er nævnt første gang på skrift i 1714, hvor gin var blevet det mest populære rusmiddel hos de fattige.

Gin fik sin moderne renæssance ved cocktailpartyet, som for mange briter blev en erstatning for den den klassiske afternoon tea. Gin var brændstoffet i cocktailpartyet, som blev den helt store mode i 1920'ernes London, og forfatteren Evelyn Waugh beskrev ungdommens vilde fester. I USA var gin også den foretrukne spiritus hos forfatteren bag "The Great Gatsby", F. Scott Fitzgerald, og skuespillerinden Mae West blev kendt sit slagfærdige "lad os komme ud af dette våde tøj og ned i en tør martini".

Gin nåede sit absolutte højdepunkt fra 1950'erne, hvor Errol Flynn og Humprey Bogart som regel blev fotograferet med en martini i hånden, og gin bevarede sin status med Mad Men-generationen i 1960'erne, indtil salget døde ud i 1970'erne.

Motoren fra Bombay

Den lyseblå Bombay Sapphire blev udviklet i 1980'erne af manden bag Absolut Vodka - Michel Roux - og trak salget op, og i dag er gin modespiritus efter bølgen af whisky og rom med events som Copenhagen Gin Fest med 120 varianter af gin og 30 tonics og et stærkt fokus på gin på barer og særlige ginbarer som i Storms Pakhus i Odense. Herhjemme er dansk produceret gin vokset markant de senere år med destillerier i Nyborg, Anholt, Aarhus og København.

Gin er den perfekte allround-spiritus for bartendere, for den har sin egen smag og egne nuancer og kan samtidig lægge bunden i over 7.000 forskellige opskrifter. Hjørnestenen er den ukomlicerede gin og tonic, de fleste kan mikse hen under midnat på en nytårsaften, når abstraktionsniveauet og evnerne ikke rækker til komplicerede opskrifter. I de sene timer er målebægeret et godt redskab, så antallet af centiliter ikke løber for stærkt. En gin og tonic skal være så tilpas stærk, at man mærker svirpet fra ginen og den læskende tonic i skøn forening.

Gin er den nye mode i spiritus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce