Er det en juleøl?: Nej, det er et fantom

Delirium Christmas (jule quadrupel) Brouwerij Huyghe, Belgien Ølhandleren.dk: 36 kroner/33 cl (10 procent) Ravbrun med meget tykt, lyst skum. Behersket duft af lys malt, brød og karamel. Nogenlunde harmonisk i munden, hvor alkoholen dog træder tydeligt frem, men uden at øllen fornemmes overdrevet sprittet. Let og parfumeret i eftersmagen. Der findes øl med mere karakter til samme pris. Tre små stjerner.

Er det en juleøl?: Nej, det er et fantom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har fundet 10 juleøl, som vil udfordre dig, hvis du kun er vant til Blålys og Sneøl.

Ding-ding-ding, ding-ding-ding, ding-ding-ding ding-diiiiiing ...

Traditionernes tid, javist, men julen kan være andet end sneøl og den dinglende gamle Tuborg-reklame med rensdyr for julemandens kane. I en måned, hvor traditionerne kan føles som en spændetrøje, skal der også være plads til nye påfund og mere end "sådan plejer vi at gøre".

I vores test af juleøl er vi gået efter øl, som udfordrer den vanlige opfattelse af, hvordan en juleøl skal smage - og som giver varmen. For det må en juleøl gerne, og i de 10 øl, vi har fundet, ligger alkoholprocenten snarere over end under 10.

Man kan diskutere, om vi er nået i mål, for alle vegne lurer nisser, der hellere vil tylle karamelsød og tyk juleslikøl. Derfor er det ikke alle øllene i dagens test, som indfrier ønsket om en anderledes jul, men de fire, som stikker ud, gør det til gengæld markant.

FAKTA Fra vikinger til vildgær
Vikingerne var formentlig blandt de første til at brygge en særligt kraftig drik til jól-festen i januar, hvor man fejrede, at den mørkeste tid var overstået, og lyset begyndte at vende tilbage. Vikingerne "drak jul" og skålede for guderne og i håb om et godt, nyt år.Nogle hundrede år senere, i sidste halvdel af 1600-tallet, begyndte Paulaner-munkene i München at brygge en dobbelt-bock med navnet Salvator (frelser). Den betragtes som forbilledet for danske højtidsøl som julebryg og påskebryg. De Forenede Bryggerier i København fremstillede i 1891 en bock-juleøl, som fik navnet Julebryg Salvator.

Bock er en undergæret øl, dvs. at den er brygget ved lav temperatur, hvor gæren falder til bunds i bryggen, når den har gjort sit arbejde med at omdanne sukkerstof til alkohol. Pilsner og lagerøl er blandt de andre typer af undergæret øl.

De mørke og sødmefulde, alkoholrige juleøl, som brygges i dag, er typisk overgærede øl - det gælder blandt andet de belgiske klosterøl samt porter, stout, ipa og barley wine.

Nu om dage fås den året rundt, men den belgiske Stella Artois er faktisk en juleøl. Den blev lanceret af bryggeriet Artois i byen Leuven i 1926 som en julegave til byens borgere.

Fantôme de Noël fra bryggeriet Brasserie Fantôme i landsbyen Soy i den fransktalende del af Belgien skiller sig ud i dagens felt af juleøl. Den brune øl har fået sin farve fra ristet malt, og den har masser af karamel og mørke toner i smagen. I forhold til de øvrige i testen skiller øllen sig ud ved, at den er brygget med vildgær. Det giver en syrlighed, som virker meget opfriskende blandt de tunge smagselementer og gør øllen relativt let at drikke.

Kilder: Videnskab.dk, Humleporten.dk, Stellaartois.com, Fantome.be.

Med en dansk og en østrigsk undtagelse er øllene fra belgiske bryggerier - og her er der opdagelser at gøre for dem, som ellers kun er vant til at drikke Tuborgs sneøl eller Albanis Blålys. En kunne være et frækt alternativ til amarone til juleanden, mens en anden er lagret på fade fra Bourgogne og smager derefter. Og så er der testens bedste: en øl fremstillet med vildgær der kombinerer en duft af jul med en syrlighed, der får øllen til at minde om vin og gør den meget let at drikke.

Man kan med god ret spørge: Skal en øl nu smage om en vin? Næ, men det er berigende, at øl giver mulighed for at få så forskellige oplevelser. Typisk kommer der i juleøl "mere af det hele" - appelsin, honning, nelliker, lakrids, anis, kaffe, chokolade eller endda kanel og vanilje - for at sætte en ekstra tyk streg under smagen. Det er en måde at differentiere brygget fra alle de andre øl, som sendes på markedet i løbet af året.

En anden måde at skille sig ud er at skrue ned for smags-megafonen og fokusere på drikbarhed og en form for elegance i øllen - som den du kan finde i Fantôme de Noël fra det belgiske Brasserie Fantôme eller i Brasserie Dubuissons Cuvée Speciale Bush de Nuits.

Du kan også finde inspiration i denne gennemgang af øl til de mørke aftener:[Tid til mørke øl: Stik mig en stout | Vin og øl | Fyens.dk](https://www.fyens.dk/vin/Tid-til-moerke-oel-Stik-mig-en-stout/artikel/3097998)

Er det en juleøl?: Nej, det er et fantom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce