Enhedslisten: Sæt en stopper for alene-arbejde på plejehjem


Enhedslisten: Sæt en stopper for alene-arbejde på plejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten
Folketinget
Debat. 

Én nattevagt med ansvar for helt op til 42 beboere. Det er virkeligheden på plejehjemmene i nogle af landets kommuner. Det er utrygt for de ældre og ikke en værdig måde at behandle hverken dem eller de ansatte på.

Jeg er af den helt grundlæggende opfattelse, at vi skylder vores ældre medborgere en anstændig behandling. Når man knokler et langt liv og betaler sin skat, skal man også vide sig sikker på, at der er en tryg alderdom i vente den dag, man får brug for omsorg og hjælp til at klare sig. Men det leverer vi ikke i dag. Selvom Danmark er et af verdens rigeste lande, kan vi ikke prale af, at vores plejehjem og hjemmehjælp er i top. Det burde vi kunne.

Et af de største problemer er nætterne på plejehjemmene. Alt for mange steder er der ikke nattevagter nok. Der er endda eksempler på, at en enkelt medarbejder har været alene med op til 42 beboere ifølge en ny undersøgelse fra FOA og Ældresagen. Det siger sig selv, at en medarbejder, som står alene med op til 42 beboere, ikke kan tilbyde en værdig omsorg og pleje. Især ikke, his der opstår en akut situation, for eksempel en dement beboer, som forlader plejehjemmet, eller en beboer, der bliver syg og har brug for at blive indlagt på hospitalet. Så efterlades de øvrige beboere uden hjælp til at komme på toilettet, få skiftet ble eller til at komme op af sengen. Det er ganske enkelt uacceptabelt og en uværdig behandling af andre mennesker.

Men de vilkår er heller ikke okay over for de mennesker, der har uddannet sig som SOSU-medarbejder og har valgt at bruge sit liv på at være der for de ældre. De har ikke lyst til at levere en halv indsats, og har det ikke godt med at vide, at der er beboere, der sidder alene, når der er brug for hjælp. Så det er ikke fair over for medarbejderne heller, at forholdene ikke er i orden. De knokler hver eneste dag for vores fælles velfærd, og de har fortjent flere kollegaer og nogle ordentlige arbejdsforhold.

Jeg tror ikke, at man kan finde en eneste politiker, der er villig til at forsvare situationen på de danske plejehjem, som den ser ud i dag. Alligevel handler diskussionen på Christiansborg ikke om, hvor mange flere ansatte, der skal til, men om at sænke skatten. Det er en torskedum prioritering af vores fælles penge.

Vi skal ansætte mere personale på plejecentrene og forpligte kommunerne til at sikre nok medarbejdere. Enhedslisten har foreslået at sætte en stopper for alene-arbejde på plejehjem og at indføre en minimumsstandard, hvor alle kommuner skal sikre tilstrækkelig bemanding på plejehjem, så ældre ikke risikerer at skulle vente på hjælp. Men det er ikke kun på Christiansborg, problemerne skal løses. Snart skal vi alle sammen til stemmeurnerne ved kommune- og regionsvalget. Lige så vigtigt det er, at Christiansborg prioriterer ældreplejen frem for skatterabatter, lige så vigtigt er det at vælge nogle lokale politikere, der gør det samme. Det betyder noget, hvad du stemmer til kommunalvalget den 21. november - også for vores ældre medborgere og de ansatte i ældreplejen.

Enhedslisten: Sæt en stopper for alene-arbejde på plejehjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce