Kvindelige kandidater til kommunalvalget gik lørdag til kamp for at få flere kvinder ind i politik.

Nordfyn: Kun 8 ud af 25 medlemmer i kommunalbestyrelsen på Nordfyn er kvinder. Det skal der gøres noget ved, mener de kvindelige kandidater på tværs af partierne. Derfor gik de lørdag rundt i Otterup, Søndersø og Bogense for at gøre opmærksom på problemet med de få kvinder i politik.

Og der er nok noget om det. Historisk set har det jo næsten altid været mænd, som skabte ufred i verden, og da de 13 kvinder trækker ned i kælderen på Bogense Rådhus for at drikke en kop kaffe, går snakken da også venligt og imødekommende på tværs af partiskel.

- Det er som om, at der er en anden energi, når vi kun er os kvinder, selvom vi kommer fra forskellige politiske verdener, lyder det fra Dansk Folkepartis Jane Yndgaard.

- Ja, det kunne da egentlig være sjovt, hvis vi fik en kommunalbestyrelse, hvor kvinderne var i overtal, tilføjer Socialdemokratiets Anette Lykke Jensen.

Men Eva Jørgensen fra Dansk Folkeparti mener, at det er vigtigt at sige, at man ikke skal stemme på en kvinde på grund af hendes køn alene.

- Jeg stiller ikke op, fordi jeg er kvinde, men fordi jeg gerne vil have indflydelse, og sådan tror jeg, at vi alle har det, siger hun.

Ikke for mange kvinder

Anja Lund blev valgt ind for Venstre ved det seneste valg, og hun er sågar formand for Socialudvalget. Hun mener dog ikke, at et flertal af kvinder nødvendigvis er godt.

- Jeg tror faktisk ikke, at det er så godt, hvis der er flest kvinder. Så kan der hurtigt gå fnidder i det, mener hun.

Ann Berit Christansen fra Socialdemokratiet savner bare, at det bliver mere ligeligt fordelt.

- Det kunne bare være rart, hvis det afspejlede sig i kommunalbestyrelsen, at der er lige mange kvinder og mænd i samfundet, siger hun.

- Ja, det skal afspejle sig, siger Mette Hjorth.

Men kvinderne er på vej frem. Den ældste kvindelige kandidat er 70-årige Vera Andersen fra Radikale Venstre. Hun mener, at der er klar fremgang at spore i forhold til de tidligere tre kommuner på Nordfyn, hvor mændene dominerede byrådene. Og måske er det i virkeligheden et generationsspørgsmål. 19-årige Henriette Liedicke fra Venstre møder i hvert fald ikke modstand, fordi hun er kvinde.

- Det går faktisk mere på, at jeg er ung, siger hun.

De kvindelige kandidater er alle enige om, at de har nogle evner, som der er hårdt brug for i politik.

- Vi kvinder ser på tingene fra flere sider, og vi er gode til at vende tingene en ekstra gang, siger Jane Yndgaard.

- Ja, vi tænker i løsninger, tilføjer Anne-Lise Sievers fra SF.

- Vi har fokus på de bløde værdier, og vi er ikke så firkantede som mange mænd, der er mere pragmatiske, mener Anette Lykke Jensen.

- Vi ser den store cirkel, hvor mændene måske kigger mere på den lille firkant, siger Venstres Gitte Kristiansen.

- Men det er underligt, at mange siger, at kvinder ikke er økonomisk ansvarlige. Det er da noget pjat, for det er vi bestemt, siger Anne-Lise Sievers.

- Ja, der var jo engang, hvor konen stod med kagerullen, hvis hun ikke fik ugelønnen fra sin mand, for ellers blev den drukket op, men det var dengang, siger Eva Jørgensen fra Dansk Folkeparti.

Også gode mænd

Nu kan det måske lyde som om, at kvinderne bliver lidt kritiske over for deres mandlige kollegaer, men sådan skal det altså ikke forstås.

- Nu skal vi heller ikke polarisere. Der er mange gode mænd i politik, siger Helle Waagner fra Socialdemokratiet. Hun er koordinator for Kvinderådets kampagne "Stem kvinder ind". Tidligere på formiddagen var emnet til debat på Tingstedet i Søndersø.

- Men det har nok haft stor betydning, at vi har haft en kvindelig statsminister (Helle Thorning Schmidt, red.). Det er så bare ærgerligt, at Hillary Clinton ikke blev valgt, for det havde nok også skabt forandring globalt, siger hun.

- Vi må heller ikke glemme Pia Kjærsgaard, som er den første kvindelige formand for Folketinget, indskyder Jane Yndgaard.

- Nej, det er rigtigt, og det er også flot, siger Helle Waagner, inden de kvindelige kandidater igen går ud i kulden for at aflevere de sidste valgbrochurer og bolcher, inden turen går hjemad.

Deltagerne på dagens gåtur var Helle Waagner (S), Gitte Kristiansen (V), Jane Lydia Gulbæk (DF), Helle Brunse (V), Anja Lund (V), Anne-Lise Sievers (SF), Mette Hjorth (R), Eva Jørgensen (DF), Ann Berit Christensen (S), Henriette Liedicke (V), Anette Lykke Jensen (S), Vera Andersen (R) og Jane Yndgaard (DF). Katja Karlsen (SF) var også med i Otterup, men måtte tage tidligt hjem på grund af et sygt barn.

Foruden de nævnte kvinder stiller også Pia Longet (S), Birna Friislund (S), Mette Landtved-Holm (V), Annette Allesø (V) og Maria Dahl Hedegaard Jensen (LA) op til valget.

Kun Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten har lister uden kvindelige kandidater på Nordfyn.

Find din lokale kandidat her:

  • Harkjær_Magnus_ørum_(2015)_022

    Af:

    Lokalredaktør og journalist på Fyens Stiftstidendes Nordfyn-redaktion, hvor jeg har arbejdet siden 2013. Uddannet journalist fra Syddansk Universitet samme år. Under min praktiktid arbejdede jeg også på den nordfynske lokalredaktion samt avisens samfundsredaktion og i Europa-Parlamentet i Bruxelles. I 2016 var jeg projektleder for Det Fynske Folkemøde i Odense.

Mere om emnet

Se alle
Enhedslisten: Lad os få en kvindelig borgmester

Enhedslisten: Lad os få en kvindelig borgmester