STEM'RNE har snakket valg med de unge siden september. Hvorfor stemmer de unge ikke, og når STEM'RNE målsætningen om en stemmeprocent på 80 procent blandt de 18-25 årige ved kommunalvalget? Vi har spurgt Christian Lade Broch-Lip, paneldebatredaktør ved STEM'RNE.

Nu har I jo talt med rigtig mange unge - hvorfor stemmer de ikke, tror du?

- Jeg tror, det har noget med politikerlede at gøre. Den der lede er meget tydelig i vores målgruppe. Og så opfatter mange unge kommunalvalget som en stor grå masse, som det ser ud til at kræve enormt meget at sætte sig ind i. De synes, det er nemmere at sætte sig ind i folketingsvalgene, men det er jo sjovt, for det her er super konkret. Kommunalvalget handler jo om, om fliserne ligger rigtigt på dit fortorv.

Hvordan når I bedst de unge?

Det virker, at vi er der fysisk, og at vi er i øjenhøjde med dem. Og det er jo på en eller anden måde glædeligt, at det er det gode gammeldags "meet and greet", der virker. Og så gør vi også det, at vi præsenterer viden underholdende. Vi har lavet en video med Signe Ryge Petersen, og det gør ikke noget, at de synes, den er meget kikset. Det er den video, vi har fået størst reach på, og så virker det jo på en eller anden måde. Man skal heller ikke være påtaget ung, har vi fundet ud af. Vi skal ikke finde på seje ord eller lignende for at stikke op i landskabet - de vil selv finde os. 

I har en målsætning om at få 80 procent af de 18-25 årige til at stemme den 19. november. For fire år siden var det kun 59,4 procent i samme aldersgruppe, der stemte. Hvor tæt er i på målet?

- Hvis du havde spurgt mig for en uge siden, ville jeg have været meget nervøs, men den sidste uge har gjort rigtig meget. Når det er sagt, så ved jeg jo ikke, om vi når vores mål, men når vi 70 procent, så bliver jeg også rigtig glad. Vi vil bare gerne rokke ved noget. 

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Gymnasielever om debat: SF gjorde det bedst

Gymnasielever om debat: SF gjorde det bedst

Debat for unge: Gymnasielever stemte rødt

Debat for unge: Gymnasielever stemte rødt