"Forudfattet, ofte negativ holdning som typisk er dannet på et mangelfuldt eller forkert grundlag (...)".Sådan defineres ordet 'Fordom' i Den Danske Ordbog. Når jeg tager det i munden smager det bidsk og udannet. Det smager dårligt.

Men jeg ville lyve, hvis jeg kaldte mig selv fordomsfri. Det ville du, kære læser, også. For vi er alle brandmærket af vores opvækst, økonomiske tilstand, sociale cirkler og politiske standpunkter.

Jeg ville ønske, at jeg var fordomsfri. For det giver netop et større råderum i livet til at tage sine valg ud fra et rationelt grundlag. Men igen: Det er jeg langt fra.

Da jeg skulle igennem den i min fagkreds famøse, forfærdelige 'Panikdag' - altså, hvor man søger og måske får en praktikplads på et medie, var jeg lige ved at lade min fordom mod lokaljournalistik bestemme. Jeg var lige ved ikke at søge Fyens Stiftstidende og gå glip af den store oplevelse, det har været, at skrive om Nordfyn de sidste 2 måneder.

Dengang tænkte jeg: Der sker jo ikke noget af betydning i yderkommunerne. Ikke andet end trivialiteter. Småbegivenheder. Ligegyldigheder.

Det ved jeg nu ud fra et rationelt grundlag, er helt forkert.

I de sidste måneder har jeg både skrevet om udvidelse af en bisonfarm, pesticidfund i nordfynske vandværker, dårlig hygiejne i en fiskebutik og meget mere. Er det noget af betydning? I høj grad. Har det relevans? Ja da. Kan det måske ændre ved noget? Det håber jeg.

Jeg, idiot, var lige ved at lade en fordom tage et af de største livsvalg for mig. Lige indtil en fynsk ven gjorde mig opmærksom på, at det var en fordom - og ikke sandt.

Det har fået mig til at tænke over, hvor mange af os danskere der netop lader vores fordomme styre vores liv. Måske, fordi det er lettere ikke at tage stilling og blot svælge i stereotyper. Måske, fordi vi kan samles om en fordom i et socialt fællesskab. Måske, fordi fordommen bliver en del af vores holdningsarsenal og identitet.

Kære læser, jeg ved godt, at det er svært. Men lad ikke dine fordomme tage beslutningerne for dig. Lad dem ikke bestemme over dig.

Om det er, fordi du fravælger en erhvervsuddannelse, fordi du et eller andet sted forbinder den lav status. Om det er, fordi du går over på den anden side af gaden, når en mørklødet mand går dig i møde.

Vær bevist om dine egne fordomme og tag beslutninger ud fra et oplyst grundlag. Så går du måske ikke glip af en helt ny fager verden. Som Nordfyn.

  • 3305486

    Af: