Debat: Nørre Aaby station kan blive central kulturstation
Af: john jørgensen, formand Nørre Aaby lokaludvalg

Lokaldebat: Nørre Aaby har en flot togstation, som i flere år har stået tom og som nu for alvor forfalder. Den kan erhverves for halvanden million kroner. Hvis kommunen, erhvervsfolk og borgerne i fællesskab køber og driver ejendommen, organiseret i en selvejende institution under kommunens vinger, så er det realistisk, at Realdania vil modernisere og istandsætte bygningen. Dette har de gjort flot med andre togstationer i Danmark.

Stationen har en historisk symbolværdi for Nørre Aaby, der voksede frem med jernbanen fra 1865. Den nye nordlige linjeføring flytter en dag godstog og fjerntog væk fra stationen, og regionaltogene med ny time drift kan så bringe borgere fra mange stationsbyer til det nye kraftcenter i Nørre Aaby, fornyet af en helt ny jernbanelinje.

Kulturstationen kan give plads til unge iværksættere, enkelte lejeboliger, senioraktiviteter til den voksende ældrebefolkning, samt opbyggende muligheder for andre aldersgrupper og interesser. Skal visse kommunale borgerfunktioner genetableres i "mellembyen" Nørre Aaby, så kan det praktisk også blive her ved jernbanelinjen.

I fremtidens velfærdssamfund ønsker vores politikere et mere aktivt medborgerskab, hvor vi hjælper hinanden mere og bedre. Kommunens ansatte har gode faciliteter, hvorfor skal kommunens nye frivillige, så ikke på samme måde tilbydes opbyggende faciliteter til det udviklende medborgerskab.

I en traditionel New Public Management tænkning har vi kvadratmeter mange andre steder, men tænker vi fremover mere i sammenhængskraft, sociale og kulturelle værdier i nye typer folkelige indsatser, så kan lige præcis dette sted være løftestang for denne udvikling. Slip nu hestene løs.