Neurolog: Dansende parkinsonpatienter behøver mindre medicin

Parkinson-ramte danser for at få det bedre med sygdommen, og det virker tilsyneladende. Foto:Yilmaz Polat

Neurolog: Dansende parkinsonpatienter behøver mindre medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Anne Korsgaard, speciallæge i neurologi, har samarbejdet med Parkinsonforeningen om projektet, som tilbyder danseundervisning til parkinsonpatienter i Ebberup.
  • Ifølge hende er det kombinationen af motion og musik, der gør, at dans kan bremse Parkinson.

- Hvilken effekt har dans på mennesker med Parkinson?

- Der er ingen tvivl om, at motion i sig selv er meget gavnligt. Man har fundet ud af, at hvis man sætter rytmisk musik på til motionen, forstærker det effekten med mindst 25 procent. Det har videnskaben bevist allerede for 20 år siden, hvor en forsker lod patienter gå til lyd og øgede takten, så de kom op i højere tempo. Allerede dengang fandt man ud af, at Parkinsonpatienter kunne komme til at gå som personer i samme alder uden Parkinson.

- Hvordan styrkes effekten af, at der kommer musik på?

- Når der er musik til, begynder hjernen at danne signalstoffer, som er vigtige. Når man har Parkinson mister man dopamin, som er et belønningsstof og har stor betydning for motorikken. Dans til musik stimulerer også andre gode signalstoffer som serotonin og oxytocin og endorfiner, som har stor betydning for at hæmme smerte. Summa summarum er, at musik giver bedre gangfunktion, mindre faldtendens og bedre balance. Det er der, den stærkeste videnskabelige dokumentation ligger.

- Hvad har dansen ellers af gavnlige effekter?

- Undersøgelser peger på, at den også styrker deres livskvalitet og humør. Det initiativ, mange parkinsonpatienter mister, kan de få tilbage. De får igen mulighed for at indlære og huske. De pårørende oplever, at de langt nemmere kan få en ægtefælle med ud gå tur. Hvis bare de har musik i ørerne, tager de længere skridt, har bedre medsving i armene og fornemmer selv en bedre balance.

- Kan dansen i nogle tilfælde helbrede patienter med parkinson?

- Nej. Vi må endelig ikke gå ind og sige, at man kan erstatte medicinen med dans. Men det kan være medicinbesparende, fordi der kan gå længere tid, før de optrappes i medicin. Og det kan udsætte det tidspunkt, hvor der kan komme bivirkninger af medicinen. Et af stofferne i medicinen kan give ludomani, søvnanfald og hyperseksuel adfærd. Det er heldigvis sjældne bivirkninger.

Neurolog: Dansende parkinsonpatienter behøver mindre medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce