Hvert år har danskere med cystisk fibrose brug for organdonationer. Det sætter Cystisk Fibrose Foreningen fokus på den 14. oktober, som er organdonationsdagen i Danmark.

Hvis du ser dig godt omkring i uge 41, kan du måske få se små gule ænder titte frem i de danske omgivelser. De skal inspirere til at tage snakken om organdonation. For det er vigtigt, siger Helle Ousted, direktør i Cystisk Fibrose Foreningen i en pressemeddelelse.

- Cystisk fibrose er en alvorlig sygdom, der påvirker flere af kroppens organer, og flere med cystisk fibrose får på et tidspunkt brug for en organtransplantation for at overleve.

Det er Cystisk Fibrose foreningen, som sammen med Dansk Center for Organdonation og andre foreninger har sendt ænderne ud i verden i forbindelse med organdonationsdagen i Danmark den 14. oktober.

Idéen til de små gule ænder kommer fra Storbritannien. Her døde Clare Cruickshank i en alder af 26 år på grund af sin sygdom cystisk fibrose, mens hun ventede på nye lunger. Hun elskede små gule ænder, som nu symboliserer vigtigheden af organdonationer.

En af dem, hvis liv blev reddet på grund af en lungetransplantation, er 31-årige My Linnet fra Bogense. Hun fik lungerne i 2005, fordi hun kom på en venteliste tidligt:

- Jeg havde ikke været her den dag i dag, hvis jeg ikke havde fået nye lunger, fortæller hun.

Hvert år har 5-10 personer med cystisk fibrose behov for et nyt organ som følge af deres sygdom.

  • 3305486

    Af: