Kommunebattle: På Ærø tilhører fremtiden de små

Michael Nielsen producerer årligt 4000-6000 flasker whisky på sit nystartede destilleri i Ærøskøbing. Arkivfoto: Andrea Bisgaard

Kommunebattle: På Ærø tilhører fremtiden de små

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ærø dumper i Dansk Industris rangering af kommuners evner til at tiltrække nye virksomheder. Men så er det heller ikke værre, mener øens erhvervschef. Det giver nemlig ingen mening at bejle til store virksomheder.

Ærø: Michael Nielsen er lidt til en side, for han passer ikke ind i den statistik, Dansk Industri har udfærdiget, og som placererer Ærø Kommune på en national tredjesidsteplads, hvad angår evnen til at tiltrække nye virksomheder. Han har nemlig etableret sig med whiskydestilleri i Ærøskøbing - "Ærø Whisky." Foreløbig med sig selv som både direktør og eneste medarbejder.

I år kom de første flasker på markedet. Han ser større fordele end ulemper ved at drive sin virksomhed på en lille ø.

- Nærheden til alting spiller en stor rolle, når man driver enkeltmandsvirksomhed. Dem er der mange af, så vi er alle i samme båd og hjælper hinanden og står sammen. Ærø som turist-ø er også en fordel med 200 daglige besøgende her på virksomheden i sommermånederne, siger han.

Afsondretheden i forhold til det øvrige land, hans afsætningsmarked, kan dog være problematisk.

- Logistik og transport koster tid og penge, når varerne skal ud i landet. Desuden er det dyrt at benytte malterier på Fyn og på Sjælland, så næste år skal vi have vores eget malteri her på øen.

Ærø Kommune
Ærø er på 90 kvadratkilometer og har ca. 6.200 indbyggere. Det er et fald på 500 i løbet af de seneste ti år.Den kommunale skatteprocent er på 26,1, grundskyldspromillen på 30.

Kommunalbestyrelsen har 15 medlemmer: Socialdemokratiet 5, Konservative 3, Venstre 2, Ærø Plus 2, Ærøs Fremtid 2, Dansk Folkeparti 1.

 

 

 

 
Erhvervschef Carl Jørgen Heide er ikke bekymret over, at Ærø ikke tiltrækker nye, større virksomheder. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Erhvervschef Carl Jørgen Heide er ikke bekymret over, at Ærø ikke tiltrækker nye, større virksomheder. Arkivfoto: Anders C. Østerby

Småt er godt

Det er præcis den type virksomhed, Ærø satser fremtiden på, siger kommunens turist- og erhvervschef Carl Jørgen Heide.

Han er også politiker, formand for kultur- og socialudvalget for en tværpolitisk liste, Ærø Plus. Han går efter borgmesterposten og ser ikke dumpekarakteren i DI-undersøgelsen som et konfliktpunkt i forbindelse med kommunalvalget.

- Ærøs erhvervsmæssige fremtid er, ud over landbruget, bygget på små virksomheder med en eller få ansatte, og dem beskæftiger DI sig ikke med. DI undersøger kun tilgangen af Aps elller A/S virksomheder, og dem har vi ganske rigtigt ingen stor tilgang af. Det kan jeg godt forstå. Alene på grund af tranportudgifterne vil det være naivt at tro, at man kan få store virksomheder til at slå sig ned her, siger Carl Jørgen Heide.

Whisky-brygger Nielsen mener dog ikke, at politikerne af den grund bør iklæde sig den rene ubekymrethed.

- Jeg har ikke selv haft problemer, men jeg ved, at samarbejdet med kommunen, f. eks. hvad angår ventetider i sagsbehandling, kan forbedres. Jeg mener, vores politikere bør lytte endnu mere til de forskellige behov hos øens virksomheder, siger Michael Nielsen.

Nye virksomheder
Samsø var sidste år landets 11. bedste kommune til at tiltrække nye virksomheder - 4,6 pr. tusind indbyggere, viser Dansk Industris nye undersøgelse.

I den anden ende af skalaen ligger Ærø som tredjesidst på landsplan med 1,6 nye virksomheder pr. tusind indbyggere.

Avisen Danmark har besøgt de to kommuner for at tage temperaturen på de lokale erhvervs-ambitioner.

Kommunebattle: På Ærø tilhører fremtiden de små

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce