Sygedagpenge: Lav den syge lov om
Af: Erling Christensen, Vinkelvej 2, Årslev

Han er lidt over 50 år. Han har været på arbejdsmarkedet i over 30 år. Aldrig været arbejdsløs. Aldrig lagt de offentlige kasser til last. Betalt sin skat. I det hele været en ordentlig samfundsborger. Så bliver han ramt af alvorlig sygdom og må modtage sygedagpenge.

Sygdommen bedres ikke, så kommunen stopper sygedagpengene.

I stedet for at indstille manden til en berettiget førtidspension sætter kommunen manden på kontanthjælp og vil påbegynde et såkaldt resourceforløb - afprøve mandens arbejdsevne.

Han skal arbejde to timer om ugen i en genbrugsbutik. Kommunen betaler taxa til at køre ham dertil. Han bevilges hjemmehjælp, da han ikke kan støvsuge og gøre rent.

Med rådgivning til kommunen fra regionens lægekonsulent skal han til januar næste år møde op på smerteklinikken på Odense Sygehus, som efter tre måneders forløb skal lave en status for omtalte person. Altså til april 2018.

Med kun kontanthjælp er manden ikke i stand til at betale sin almindelige husleje.

Jamen, så kan du få økonomisk hjælp fra kommunens ydelsescenter efter paragraf 34.

Det er det korte af en lang historie.

Jeg var med manden som bisidder ved et møde i Faaborg-Midtfyns jobcenter. Herefter må jeg sige: Sådan kan vort velfærdssamfund ikke behandle mennesker, der er hårdt ramt af sygdom.

Er vort politiske system nu blevet så sygt, at man fastholder mennesker på så lav ydelse og sender dem på arbejdsprøvning, selv om ingen kan være i tvivl om, at det menneske slet ikke har nogen arbejdsevne i behold.

De kommunale medarbejdere fortæller: Vi gør kun, hvad loven siger, vi skal gøre.

Det er en syg lov, der gør mennesker mere syge.

Et nyt folketingsår er lige begyndt. Kom i gang med at lave den syge lov om.